Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016

«Πράσινα σημεία» στη θέση των μπλε κάδων

Τη σταδιακή απόσυρση των κάδων ανακύκλωσης και την αντικατάστασή τους από ένα δίκτυο «πράσινων σημείων» περιλαμβάνει το φιλόδοξο πρόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος, που υιοθετεί δοκιμασμένες πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών πόλεων και στοχεύει στη μείωση του όγκου που καταλήγει για θάψιμο κατά 60%.
Οι νέες δομές μπορούν να λειτουργήσουν άμεσα σε δημόσιους χώρους, σε εντός και εκτός σχεδίου περιοχές, εφόσον όμως πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές, ενώ προβλέπονται και «γωνιές ανακύκλωσης» μέσα σε κτίρια εφόσον υπάρχει διαθέσιμη και κατάλληλη υποδομή. Ανοίγει όμως ο δρόμος για αξιοποίηση και ιδιωτικών εκτάσεων, με ενοικίασή τους από δήμους.
Οι νέες ρυθμίσεις, που υπογράφονται από τους συναρμόδιους υπουργούς Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη και Περιβάλλοντος Γιώργο Σταθάκη, καθώς και τον αναπληρωτή υπουργό Σωκράτη Φάμελλο, τροποποιούν τον νόμο 4042/2012 και θεσμοθετήθηκαν ήδη με τον νόμο για τον χωρικό σχεδιασμό και τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Μεταξύ άλλων προβλέπουν τα εξής:
➲ Δημιουργούνται τα μεγάλα «πράσινα σημεία», στα οποία θα τοποθετηθούν υποδομές για τη συγκέντρωση όλων των ανακυκλώσιμων υλικών (χαρτί, μέταλλα, γυαλί κ.λπ.).
Λόγω του μεγέθους τους, δεν επιτρέπεται να λειτουργούν σε προστατευόμενες ζώνες, αλλά μπορούν να κατασκευαστούν σε Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ) στις οποίες ήδη επιτρέπονται δραστηριότητες ήπιας όχλησης (εργαστήρια, χονδρεμπόριο, εμπόριο κ.λπ.).
Για τη χωροθέτησή τους απαιτείται η εκπόνηση μελετών και η έγκρισή τους από τις αρμόδιες υπηρεσίες των περιφερειών και του υπουργείου Περιβάλλοντος.
➲ Θεσπίζονται τα μικρά «πράσινα σημεία» που ορίζονται με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Μπορούν να λειτουργήσουν σε 24ωρη βάση μέσα σε δημόσιους ή και ιδιωτικούς χώρους, με επιφάνεια έως 1.000 τετραγωνικά, που θα είναι περιφραγμένοι.
➲ Εγκαινιάζονται οι «γωνιές ανακύκλωσης» σε δημόσιους χώρους, όπως οι πλατείες, με την προϋπόθεση ότι δεν θα καλύπτουν περισσότερο από το 15% της επιφάνειάς τους. Μπορούν να λειτουργήσουν και σε ιδιωτικούς χώρους, ακόμη και σε οικόπεδα που δεν είναι άρτια και οικοδομήσιμα.
➲ Προβλέπονται και κινητές μονάδες που διαθέτουν υποδομές για κάθε υλικό που έχει ενταχθεί στο σύστημα ανακύκλωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: