Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα την Καθαρά Δευτέρα

Κανονικά θα λειτουργήσουν όσα καταστήματα το επιθυμούν σύμφωνα με το νόμο, καθώς η Καθαρά Δευτέρα δεν περιλαμβάνεται στις εξαιρέσιμες εορτές, δηλαδή τις υποχρεωτικές αργίες.Επιπλέον, την Δευτέρα οι Λαϊκές Αγορές Λειτουργούν Κανονικά.
Τα εμπορικά καταστήματα μπορούν να ανοίξουν νόμιμα, χωρίς να οφείλουν προσαυξημένο ημερομίσθιο ή άλλες επιβαρύνσεις στους εργαζόμενούς τους. Οι μισθωτοί που θα απασχοληθούν κατά την ημέρα αυτή, αν μεν είναι ημερομίσθιοι, οφείλεται το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους χωρίς άλλη προσαύξηση (δηλαδή δεν θα λάβουν την προσαύξηση 75%), αν αμείβονται με μηνιαίο μισθό, δεν δικαιούνται να λάβουν καμία άλλη αμοιβή πέρα του κανονικού μηνιαίου μισθού.
Στις περιπτώσεις όμως που η Καθαρά Δευτέρα έχει οριστεί ως ημέρα αργίας με άλλες ρυθμίσεις, όπως π.χ. με υπουργική απόφαση ή προεδρικό διάταγμα (τοπική εορτή) τυχόν συλλογική σύμβαση, επιχειρησιακή πρωτοβουλία κλπ., οφείλεται αυξημένο ημερομίσθιο. Η κλαδική Συλλογική Σύμβαση του εμπορίου προέβλεπε, ότι η Καθαρά Δευτέρα καθιερώθηκε ως υποχρεωτική αργία για τους εργαζόμενους στα Σούπερ Μάρκετ, με την εξαίρεση των Σούπερ Μάρκετ που βρίσκονται σε δήμους κάτω των 7.000 κατοίκων, όπου η αργία καθιερωνόταν ως προαιρετική.
Η συλλογική σύμβαση του εμπορίου έχει λήξει και η μετενέργειά της έχει παρέλθει. Μπορεί όμως η παραπάνω εορτή α) να έχει χαρακτηρισθεί σαν ημέρα αργίας με συλλογική σύμβαση, επιχειρησιακή συνήθεια, εσωτερικό κανονισμό, με ατομική σύμβαση εργασίας ή τέλος με έθιμο, οπότε οι μισθωτοί δικαιούνται κανονικά το ημερομίσθιο ή το μισθό τους αντίστοιχα χωρίς καμιά πρόσθετη αμοιβή και β) να περιλαμβάνεται σε ΣΣΕ η Δ.Α όρος για την καταβολή προσαύξησης 75%, οπότε σε αυτή τη περίπτωση οι μισθωτοί που υπάγονται σ΄ αυτήν δικαιούνται να λάβουν την παραπάνω αύξηση.
Τέλος τονίζεται ότι αν την ημέρα αυτή που χαρακτηρίζεται σαν εργάσιμη εορτή, ο μισθωτός που θα απουσιάσει αυθαίρετα από την εργασία του όχι μόνο δεν δικαιούται να λάβει το ημερομίσθιό του αλλά η απουσία του χαρακτηρίζεται αδικαιολόγητη. Ενημερωτικά σημειώνεται, ότι την Κυριακή, παραμονή της Καθαρής Δευτέρας, η Βαρβάκειος Αγορά έχει ολονυχτία κατά το έθιμο που επιβάλλει η ψαραγορά να ανοίγει κατά τις 10 η ώρα τη νύχτα και να μένει ανοιχτή συνεχώς ως το μεσημέρι της Καθαρής Δευτέρας για να προμηθευτούν οι καταναλωτές φρέσκα ψάρια και θαλασσινά για τα κούλουμα.

Πηγή: aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: