Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

Τραπεζικό χρήμα σε φορολογικούς παραδείσους

Ένα στα τέσσερα ευρώ που κερδίζουν οι είκοσι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες καταλήγουν σε φορολογικούς παραδείσους σύμφωνα με έρευνα της βρετανικής ΜΚΟ Oxfam. Στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεών τους: το Λουξεμβούργο, το Χονγκ Κονγκ και η Ιρλανδία. Τα νησιά Καϊμάν προτιμά η BNP Paribas ενώ η Deutsche Bank «κάνει παιχνίδι» και εκτός των συνόρων αποκομίζοντας σημαντικά κέρδη.
Σε φορολογικούς παραδείσους το 26% των κερδών τους
Στην έκθεση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, αποκαλύπτεται πως οι τράπεζες «δηλώνουν στους φορολογικούς παραδείσους το 26% των κερδών τους (25 δισεκ. το 2015) αλλά μόνο το 12% του κύκλου εργασιών τους και το 7% των υπαλλήλων τους», κάτι που συνιστά μια «οφθαλμοφανή αναντιστοιχία», όπως σημειώνει η Oxfam, στην από κοινού έρευνα με το δίκτυο Fair Finance Guide International.
Μάλιστα οι ίδιες τράπεζες δηλώνουν «συνολικά 628 εκατομμύρια ευρώ (κέρδη) σε φορολογικούς παραδείσους όπου δεν απασχολούν ούτε έναν υπάλληλο».
Η Oxfam κατατάσσει στους φορολογικούς παραδείσους τα κράτη που περιλαμβάνονται στους κύριους καταλόγους που υπάρχουν για το θέμα αυτό, μεταξύ των οποίων του ΟΑΣΕ και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Αυτή η «εξωφρενική χρήση των φορολογικών παραδείσων» μπορεί να επιτρέπει στις τράπεζες να «μεταθέτουν τεχνητά τα κέρδη τους προκειμένου να μειώνουν τη φορολογική συμβολή τους, να διευκολύνουν τη φοροδιαφυγή των πελατών τους ή να παρακάμπτουν τις κανονιστικές υποχρεώσεις τους», υπογραμμίζει η Oxfam.
Τα αποτελέσματα αυτά «δείχνουν το εύρος του προβλήματος και την πλήρη ατιμωρησία που περιβάλλει τις πρακτικές των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών τραπεζών στους φορολογικούς παραδείσους», σχολιάζει η Μανόν Ομπρί, από τους συντάκτες της έρευνας.
Οι χώρες που προτιμούν οι τράπεζες
Το Λουξεμβούργο, η Ιρλανδία και το Χονγκ Κονγκ περιλαμβάνονται στους φορολογικούς παραδείσους που προτιμούν τα τραπεζικά ιδρύματα που αποτέλεσαν αντικείμενο της έρευνας.
Σύμφωνα με την έρευνα, η φορολόγηση των τραπεζών που μελετήθηκαν ανέρχεται κατά μέσο όρο στο 6% και πέφτει στο 2% για ορισμένες τράπεζες, «αρκετά πιο κάτω από το κανονικά ισχύον ποσοστό 12,5%, που είναι ήδη το μικρότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι πέντε μεγαλύτερες γαλλικές τράπεζες –BNP Paribas, BPCE, Crédit Agricole, Crédit Mutuel-CIC και Société Générale– δήλωσαν 5,5 δισεκ. ευρώ κέρδη σε φορολογικούς παραδείσους, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.
Η γαλλική τράπεζα BNP Paribas κέρδισε 134 εκατομμύρια ευρώ αφορολόγητα κέρδη, στα Νησιά Καϊμάν.
Η Deutsche Bank παρά το γεγονός πως παρουσιάζει χαμηλά κέρδη ή ακόμα και ζημίες σε πολλές μεγάλες αγορές το 2015, φέρεται να κέρδισε περίπου 2 τρισ. ευρώ σε φορολογικούς παραδείσους.
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: