Δευτέρα 10 Απριλίου 2017

Πανελλήνιο Σωματείο Εκτάκτου Προσωπικού ΥΠ.ΠΟ.: Ενημέρωση για τις καθυστερήσεις στη μισθοδοσία

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,
Την Τετάρτη 5 Απρίλη συνήλθε έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου μας με κύριο θέμα τις εξελίξεις στο μέτωπο των καθυστερήσεων πληρωμών. Ύστερα από ενδελεχή συζήτηση, ενημέρωση και εκτίμηση της κατάστασης καταλήξαμε στα εξής:
1. Ο πολύμορφος αγώνας διαρκείας των τελευταίων 3 μηνών, οι απεργιακές κινητοποιήσεις και η μαζική συμμετοχή των συναδέλφων σε αυτές έδωσαν ιδιαίτερη βαρύτητα στις (ούτως ή άλλως) συχνότατες οχλήσεις του Σωματείου μας στους άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμενους φορείς. Στην συντριπτική πλειονότητα των έργων και των υπηρεσιών πανελλαδικά έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίας μετάβασης στο νέο σύστημα πληρωμών. Στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν ήδη εξοφληθεί 2 μήνες καθυστερήσεων και στις υπόλοιπες έχει ξεκινήσει η διαδικασία καταβολής των δεδουλευμένων. Ταυτόχρονα, έχουμε λάβει δεσμεύσεις της πολιτικής και διαχειριστικής ηγεσίας του ΥΠ.ΠΟ.Α. ότι με την πλήρη εφαρμογή του νέου συστήματος πληρωμών και ύστερα από την πλήρη αποπληρωμή των δεδουλευμένων, η ροή της μισθοδοσίας θα αποκατασταθεί οριστικά. Βέβαια, η ηγεσία του ΥΠ.ΠΟ.Α. δεν απαλλάσσεται από τις μεγάλες ευθύνες καθυστέρησης της προετοιμασίας (για δύο ολόκληρα χρόνια) για το νέο σύστημα πληρωμών. Καθυστέρηση που αποτέλεσε τον κύριο παράγοντα για την μη καταβολή των μισθών των ΙΔΟΧ εργαζομένων. Επειδή από αυτή την διαδικασία έχουμε βγάλει τα συμπεράσματά μας, επιφυλασσόμαστε για τις υποσχέσεις ομαλοποίησης της μισθοδοσίας που έχουμε λάβει και καλούμε τα μέλη μας να είναι σε εγρήγορση ώστε να αποτρέψουμε νέες καθυστερήσεις πληρωμής δεδουλευμένων.
2. Σε κάποια έργα συνάδελφοί μας παραμένουν απλήρωτοι και η μετάβαση στη νέα διαδικασία πληρωμών δεν έχει ξεκινήσει. Πρόκειται για το έργο στον Ξερέα της Ανατολικής Αττικής, όπου η διαδικασία ένταξης δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, για 2 οδικά έργα στην Μεσσηνία, όπου δεν φαίνονται οι πιστώσεις στους λογαριασμούς των έργων, για το έργο του Σιγρίου στην Λέσβο, όπου οι συνάδελφοι παραμένουν ακόμα απλήρωτοι για 14 μήνες και για το υποέργο στα Αμπελάκια Σαλαμίνας. Ειδικά για την Σαλαμίνα έχουμε ενημερωθεί ότι ο Δήμος Σαλαμίνας δεν έχει εντάξει το υποέργο, χρησιμοποιώντας την αιτιολογία ότι δεν διαθέτει χρήματα να το πληρώσει καθότι χρεοκοπημένος. Παρότι λαμβάνουμε υποσχέσεις ότι εντέλει θα πληρώσει η Περιφέρεια, το γεγονός μένει ότι οι συνάδελφοι παραμένουν απλήρωτοι χωρίς κανένα σαφές χρονοδιάγραμμα πληρωμής. Για όλα τα παραπάνω έργα θα πραγματοποιήσουμε παρέμβαση στο ΥΠ.ΠΟ.Α. ώστε να διεκδικήσουμε την άμεση πληρωμή των συναδέλφων και θα σας κρατήσουμε ενήμερους για το αποτέλεσμα και τυχόν αγωνιστικές δράσεις που θα αναλάβουμε.
3. Οι συνάδελφοι που εργάζονται με ασφαλιστικά μέτρα, οι καθαριστές-στριες των οποίων οι συμβάσεις παρατάθηκαν καθώς και οι τετράμηνοι αρχαιοφύλακες της χειμερινής περιόδου παραμένουν απλήρωτοι. Το γεγονός είναι απαράδεκτο και κανείς δεν μπορεί να επικαλείται έλλειψη κονδυλίων ή γραφειοκρατικά κωλύματα. Ειδικά για τους καθαριστές και αρχαιοφύλακες έχουμε στην διάθεσή μας έγγραφο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους με ημερομηνία 31/10/2016, όπου αναφέρεται ότι η δαπάνη της μισθοδοσίας τους έχει εγκριθεί στον κρατικό προϋπολογισμό και καλεί το ΥΠ.ΠΟ.Α να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για την είσπραξη και απόδοση των χρημάτων. Διεκδικούμε την άμεση πληρωμή των συναδέλφων και θα θέσουμε το ζήτημα στην επικείμενη παρέμβασή μας στο ΥΠ.ΠΟ.Α. Καλούμε τους συναδέλφους να βρίσκονται σε εγρήγορση.
4. Αυτές τις μέρες ολοκληρώνονται και οι προσλήψεις περίπου 1200 νέων συναδέλφων αρχαιοφυλάκων σε χώρους και Μουσεία της επικράτειας. Απαιτούμε από την πολιτική και διαχειριστική ηγεσία του ΥΠ.ΠΟ.Α να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να μην επαναληφθούν τα φαινόμενα καθυστερήσεων πληρωμών από 3 έως και 6 μήνες σε εξωφρενικές περιπτώσεις για αυτή την ειδικότητα συναδέλφων. Γνωρίζουμε πλέον πως οι πιστώσεις μισθοδοσίας τους είναι εγκεκριμένες από τον κρατικό προϋπολογισμό και το ΓΛΚ ήδη πριν την πρόσληψή τους. Δεν θα ανεχτούμε γραφειοκρατικές προσχηματικές δικαιολογίες. Στην αντίληψή μας υπέπεσε ότι το Υπουργείο σχεδιάζει να καλύψει τις επιπλέον ελλείψεις προσωπικού φύλαξης με προσλήψεις μέσω των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ, με μειωμένους μισθούς και μειωμένα εργασιακά δικαιώματα. Αντιτασσόμαστε στην πρακτική αυτή, δεν αποδεχόμαστε εργαζόμενους ίδιας ειδικότητας 3 και 4 ταχυτήτων, απαιτούμε την κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής εργασίας και ζητάμε σταθερή εργασία για όλους με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Θα καλωσορίσουμε τους νέους συναδέλφους οργανώνοντας περιοδείες ενημέρωσης στους χώρους δουλειάς.
Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,
Για το Δ.Σ.
             Ο Πρόεδρος                    Ο Γενικός Γραμματέας
         Μιχαήλ Ζερβός                   Αντώνης Σκαρπέλης

Δεν υπάρχουν σχόλια: