Καλωσορίσατε στο @P e l l a - Το επώνυμο blog της Πέλλας

Πέμπτη, 11 Μαΐου 2017

3,8 εκατ. ευρώ για την βιώσιμη αστική ανάπτυξη του Δήμου Πέλλας

Τη στρατηγική της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την ολοκληρωμένη βιώσιμη αστική ανάπτυξη του Δήμου Πέλλας, παρουσίασε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας σε κοινή συνέντευξη τύπου με το Δήμαρχο Πέλλας Γρηγόρη Στάμκο, χτες στο Δημαρχείο Πέλλας.
Ο κ. Τζιτζικώστας ανακοίνωσε ότι ήδη έχει αξιολογηθεί η πρώτη φάση του σχεδίου ολοκληρωμένων χωρικών επενδύσεων βιώσιμης αστικής ανάπτυξης του Δήμου Πέλλας, με προϋπολογισμό 3,8 εκ. ευρώ. Μάλιστα, επισήμανε ότι το 70% του συνολικού ποσού, που διατίθεται μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα διατεθεί σε δράσεις αστικών αναπλάσεων, ενώ το υπόλοιπο 30% σε δράσεις, που αφορούν στην ανάπτυξη υπηρεσιών τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας, στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και σε δράσεις του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου για την ενίσχυση της απασχόλησης και την κοινωνική ένταξη.
«H στρατηγική μας για την ολοκληρωμένη βιώσιμη αστική ανάπτυξη, ειδικά για την πόλη των Γιαννιτσών του Δήμου Πέλλας επικεντρώνεται σε τρεις βασικούς άξονες:
1.Στην αναζωογόνηση της λειτουργικότητας κεντρικών περιοχών και στη βελτίωση της ποιότητας του αστικού περιβάλλοντος. Στοχεύουμε στην αντιμετώπιση περιβαλλοντικών προκλήσεων, επιλύοντας λειτουργικά προβλήματα της πόλης, ενισχύοντας και βελτιώνοντας ταυτόχρονα την ελκυστικότητα των κεντρικών περιοχών. Πρακτικά αυτό σημαίνει:
-Αύξηση των χώρων πρασίνου και των πεζοδρομημένων περιοχών.
-Δημιουργία υποδομών προσβασιμότητας, καθώς και αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση.
2.Στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της τοπικής οικονομίας και η αξιοποίηση των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών. Σκοπός είναι να επιτύχουμε την ενδυνάμωση και ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, αλλά και των επιχειρηματιών της περιοχής και παράλληλα να επιταχύνουμε την ένταξη των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, γιατί μ’ αυτό τον τρόπο θα βελτιώσουμε την καθημερινότητα των πολιτών, των επισκεπτών και των επαγγελματιών.
3.Στην προώθηση της απασχόλησης και αντιμετώπιση συνεπειών οικονομικής κρίσης, που είναι κορυφαίος στόχος. Δύο είναι οι κεντρικές κατευθύνσεις, η πρώτη αφορά στην απευθείας προώθηση της απασχόλησης και η δεύτερη στην ενίσχυση των προσόντων του εργατικού δυναμικού, την ενδυνάμωση της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, την προώθηση της κοινωνικής ένταξης, την καταπολέμηση της φτώχειας, τον περιορισμό και την άρση των διακρίσεων και τέλος στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.
Η Αναπληρώτρια Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Αθηνά Αηδονά αναφέρθηκε στο πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σημειώνοντας ότι βασίζεται στη λογική της αειφόρου ανάπτυξης.
Ο Δήμαρχος Πέλλας Γρηγόρης Στάμκος, τόνισε ότι το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας δίνει τη δυνατότητα υλοποίησης πολύ σημαντικών παρεμβάσεων, οι οποίες δεν θα μπορούσαν να υλοποιηθούν με τα οικονομικά του Δήμου. Μεταξύ των παρεμβάσεων που σχεδιάζει ο Δήμος αξιοποιώντας τα συγκεκριμένα κονδύλια περιλαμβάνονται η ανάδειξη των ιστορικών μνημείων των Γιαννιτσών στην οδό Στράντζης, η ενίσχυση του αστικού πρασίνου και του ελεύθερου δημόσιου χώρου σε περιοχές όπως η οδός 20ης Οκτωβρίου και η Πλατεία Γκόνου Γιώτα, ένας ψηφιακός τουριστικός οδηγός πόλης κ.ά. Ο κ. Στάμκος ευχαρίστησε τον κ. Τζιτζικώστα για την αποφασιστικότητα και την ταχύτητα, με την οποία οι υπηρεσίες της Περιφέρειας αξιολόγησαν την πρόταση του Δήμου, αλλά και για τη στενή συνεργασία και το ενδιαφέρον του Περιφερειάρχη για τη συγκεκριμένη περιοχή.
Στη συνέντευξη τύπου παραβρέθηκαν οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Βασίλης Βασιλειάδης, Μαρία Ζωγράφου – Τσαντάκη, Πέτρος Ζέρζης και Μαρία Καράμπελα, ο Αντιδήμαρχος Παναγιώτης Κερασόπουλος και εκπρόσωποι φορέων της περιοχής.


 
Eισήγηση της Αν. Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Αθηνάς Αθανασιάδου – Αηδονά στην παρουσίαση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης Γιαννιτσών

Η Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά παραβρέθηκε στην παρουσίαση των δράσεων του Δήμου Πέλλας οι οποίες περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης Γιαννιτσών. Η πρώτη φάση του σχεδίου εγκρίθηκε με συνολικό ποσό 3,8 εκατομμύρια ευρώ με χρηματοδότηση από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κεντρικής Μακεδονίας. Η παρουσίαση στα τοπικά μέσα ενημέρωσης πραγματοποιήθηκε παρουσία του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, των Περιφερειακών Συμβούλων Βασίλη Βασιλειάδη, Πέτρου Ζέρζη, Μαρίας Ζωγράφου – Τσαντάκη και Μαρίας Καράμπελα ενώ, οικοδεσπότης της εκδήλωσης ήταν ο Δήμαρχος Πέλλας Γρηγόρης Στάμκος.
Αναλυτικά η εισήγηση της κ. Αηδονά ακολουθεί παρακάτω:
«Θα ήθελα κι εγώ, από την μεριά της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, να σας καλωσορίσω στον Δήμο Πέλλας και να σας ευχαριστήσω για την ανταπόκρισή σας να παραβρεθείτε στην σημερινή συνέντευξη τύπου.
Ο ρόλος των μέσων ενημέρωσης είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την υποστήριξη και προώθηση της τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης και συντελείται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Μέσω των δημοσιεύσεων στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, οι πολίτες πληροφορούνται για τις δράσεις που προγραμματίζονται ή υλοποιούνται στον τόπο τους και, παράλληλα, δίνεται ένα σημαντικό «βήμα» για την ανάπτυξη ενός εποικοδομητικού διαλόγου σχετικά με το είδος και την μορφή της ανάπτυξης που θέλουμε. Με τον τρόπο αυτό, γίνεται πράξη ο δημοκρατικός προγραμματισμός ο οποίος προϋποθέτει την ενεργητική συμμετοχή των πολιτών και την ανάπτυξη ενός διαλόγου που τροφοδοτείται με έγκυρα και επίκαιρα στοιχεία από τις τοπικές αρχές και όλους τους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς που ενδιαφέρονται για την κοινωνική και οικονομική ευημερία της περιοχής τους.
Η ενημέρωσης των πολιτών συντελείται τόσο στο στάδιο του προγραμματισμού των αναπτυξιακών έργων και δράσεων, όσο και κατά την υλοποίησή τους και, οπωσδήποτε, στο τέλος της διαδικασίας, με τη μορφή του απολογισμού και της λογοδοσίας της διοίκησης.
Η διαδικασία της δημοσιότητας διασφαλίζει την διαφάνεια και παρέχει όλα εκείνα τα απαραίτητα εχέγγυα στη διοίκηση και στους πολίτες ότι η υλοποίηση του αναπτυξιακού προγραμματισμού ανταποκρίνεται σε πραγματικές και καίριες ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Επιπλέον, οι πολίτες αποκτούν πρόσβαση σε έγκυρα στοιχεία και δεδομένα που μπορούν να χρησιμοποιήσουν στο πλαίσιο των δημοκρατικών διαδικασιών.
Η αξιοποίηση των χρηματοδοτικών προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές ευκαιρίες για να μπορέσει η Ελληνική περιφέρεια να ξεπεράσει τις επιπτώσεις της οικονομικής ύφεσης στην οποία έχουμε βυθιστεί τα τελευταία χρόνια και να δει μία ελπιδοφόρα προοπτική για το μέλλον. Ειδικά το συγκεκριμένο πρόγραμμα για την Ολοκληρωμένη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη, κινείται στη λογική της Αειφόρου Ανάπτυξης, μίας ανάπτυξης δηλαδή η οποία λαμβάνει υπόψη της την προστασία και αξιοποίηση του φυσικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος, με μακροπρόθεσμα κοινωνικά και οικονομικά οφέλη για τις επόμενες γενιές.
Είναι πραγματικά λυπηρό να βλέπουμε σήμερα την Ελλάδα να αιμορραγεί από νέους επιστήμονες οι οποίοι αναζητούν μία καλύτερη τύχη στο εξωτερικό. Τόσο οι οικογένειες των παιδιών, όσο και η Ελληνική πολιτεία επένδυσαν τεράστια ποσά για τη μόρφωση και επιστημονική τους ανάπτυξη και είναι πραγματικά οδυνηρό να βλέπουμε αυτή η σημαντική επένδυση να μην αξιοποιείται προς όφελος της πατρίδας μας. Είναι επομένως ανάγκη να δημιουργηθούν συγκεκριμένες θέσεις εργασίας που θα εγγυώνται μία σταθερή επαγγελματική εξέλιξη για τους νέους επιστήμονες. Επίσης, είναι αναγκαίο να βελτιωθεί το επιχειρηματικό κλίμα και να δημιουργηθούν περισσότερες επιχειρηματικές ευκαιρίες για νέους και υφιστάμενους επιχειρηματίες.
Αυτό είναι εξέχουσας σημασίας ιδιαίτερα για τις μικρές και πολύ μικρές και οικογενειακές επιχειρήσεις οι οποίες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της τοπικής αγοράς στην Ελληνική περιφέρεια και, ειδικότερα, στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας.
Η πρόταση του Δήμου Πέλλας για την Στρατηγική και Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη της πόλης των Γιαννιτσών έχει όλα αυτά τα στοιχεία που δημιουργούν μία προοπτική ενδυνάμωσης της τοπικής κοινωνίας και πραγματικής οικονομίας. Διαβάζοντας το περιεχόμενο της πρότασης, βλέπουμε πολλά καινοτομικά στοιχεία που δημιουργούν προστιθέμενη αξία για την τοπική αγορά ενώ, παράλληλα, συμπληρώνουν με λειτουργικό τρόπο τις υφιστάμενες υποδομές. Η πρόταση περιέχει πολλές σημαντικές δράσεις οι οποίες καλύπτουν το σύνολο του κοινωνικού, εμπορικού και πολιτισμικού ιστού της πόλης των Γιαννιτσών, συμβάλλοντας στην κοινωνική συνοχή των κατοίκων και δημιουργώντας ποικίλες γέφυρες για επικοινωνία, συνεργασία και ανταλλαγή αγαθών και υπηρεσιών με την ευρύτερη περιοχή.
Δεν θα ήθελα να επεκταθώ σε τεχνικές λεπτομέρειες της πρότασης και του συγκεκριμένου προγράμματος. Δεν είναι εξάλλου αυτός ο ρόλος της παρουσίας μου εδώ σήμερα. Με την ευκαιρία, θα ήθελα να συγχαρώ όλους τους συντελεστές της πρότασης και τους οργανωτές της σημερινής εκδήλωσης για την ποιότητα της δουλειάς τους. Επίσης, να ευχηθώ καλή επιτυχία στην υλοποίηση των προγραμματισμένων δράσεων και υγεία και δύναμη στους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης που θα αναλάβουν το σημαντικό έργο της δημοσιοποίησης.

Σας ευχαριστώ»

Δεν υπάρχουν σχόλια: