Τρίτη 9 Μαΐου 2017

«Μας χρεοκόπησαν οι νεοφιλελεύθεροι και οι πολιτικές τους»

Η χρεοκοπία της Αργεντινής οφείλεται στις νεοφιλελεύθερες οικονομικές προτάσεις του ΔΝΤ, καθώς κατέστρεψαν τον παραγωγικό ιστό της χώρας, δημιουργώντας μεγάλες αντιθέσεις και κοινωνικές αδικίες. Αυτό τόνισε η Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ, μιλώντας σε εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής. «Παράδοξο μείγμα» χαρακτήρισε την ελληνική κρίση χρέους.
Μιλώντας με θέμα την εμπειρία της χώρας της για το χρέος και τα δύσκολα χρόνια της διακυβέρνησής της, η τέως πρόεδρος της Αργεντινής απαρίθμησε τα γεγονότα και τις εμπειρίες που χαρακτήρισαν τα χρόνια της πολιτικής της σταδιοδρομίας και που ταυτίζονται με τα καθοριστικά χρόνια των αγώνων των εναλλακτικών κυβερνήσεων στη νοτιοαμερικανική ήπειρο.
Εξήγησε πως η Λατινική Αμερική και η Αργεντινή πιο συγκεκριμένα αποτέλεσαν το εργαστήριο για τις νέες πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού, με κύριο μοχλό το ΔΝΤ.
Όπως σημέιωσε, οι νεοφιλελεύθερες οικονομικές προτάσεις που εισήγαγε στη χώρα της το ΔΝΤ κατέστρεψε τον παραγωγικό ιστό της Αργεντινής, δημιουργώντας μεγάλες αντιθέσεις και κοινωνικές αδικίες. Η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, δημιούργησε μεγάλους αποκλεισμούς στην κοινωνία, και εκτόξευσε το χρέος της χώρας, το οποίο μαζευόταν από την εποχή της δικτατορίας, τόνισε.
Σημαντικό μέρος της ευθύνης για την κατάσταση που διαμορφώθηκε στη χώρα της απέδωσε στον τρόπο που συμπεριφέρθηκαν οι διάφορες ιδιωτικές Επενδυτικές Τράπεζες, που διαχειρίζονταν το εξωτερικό χρέος της χώρας.
Όπως τόνισε, το 2001 τα οικονομικά προβλήματα της χώρας επιδεινώθηκαν στο έπακρο και η τότε κυβέρνηση συμμαχίας δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.
«Κομβικό το 2003»
Σύμφωνα με την Κριστίνα Κίρχνερ, το έτος 2003 υπήρξε κομβικό για την ιστορία των κρατών της περιοχής, καθώς τότε άρχισε να κορυφώνεται και το κίνημα εναντίον αυτής της καταστροφικής νεοφιλελεύθερης τάσης, με την εκλογή ηγετών όπως ο Λούλα στη Βραζιλία, ο Ούγο Τσάβες στη Βενεζουέλα, ο Έβο Μοράλες στη Βολιβία και ξεκίνησε μία μορφή εναλλακτικής συνεργασίας και πολιτικής ενσωμάτωσης των λαών στις χώρες της Λ. Αμερικής.
Όταν το 2003 ο Νέστορ Κίρχνερ ανήλθε στην εξουσία στην Αργεντινή, είπε, «η ανεργία βρισκόταν στο 20%, ενώ δεν μπορούσαμε να καταφύγουμε στις αγορές, οι μισθοί κι οι συντάξεις ήσαν παγωμένοι και ίσχυε ο επονείδιστος νόμος για την αμνηστία των υπευθύνων της δικτατορίας».
«Εάν ένα Κοινοβούλιο δεν μπορεί να τιμωρήσει όποιον καταλύει τη δημοκρατία και το κράτος, δεν μπορεί να ονομάζεται δημοκρατικό», τόνισε η τέως πρόεδρος της Αργεντινής.
Όπως ανέφερε, «την περίοδο διακυβέρνησης του Νέστορ Κίρτσνερ ξεκίνησε ένας ενάρετος κύκλος στη χώρα, μείωση ανεργίας, ανασυγκρότηση κι αναδιάρθρωση της οικονομίας, δεν υπήρχαν οι διαδηλώσεις εναντίον του ΔΝΤ –γιατί με το εξωτερικό χρέος δεν μπορούσαμε να έχουμε δαπάνες για παιδεία».
Περιγράφοντας τι συμβαίνει σήμερα στη χώρα της, επισήμανε ότι ο διάδοχός της εφαρμόζει ένα ακραίο νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα, που καταργεί όσες κατακτήσεις είχαν πραγματωθεί προηγουμένως. Και υποστήριξε ότι ότι τα ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης διαμορφώνουν μία πλασματική εικόνα για την κατάσταση.
«Ο νεοφιλελευθερισμός είναι για τους πλουσίους, δεν είναι για τους λαούς» είπε επίσης η τέως πρόεδρος της Αργεντινής, γιατί υπηρετεί και παράγει πλούτο εις βάρος των πολλών.
Το ελληνικό ζήτημα
Η Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ αναφέρθηκε σε αυτό που αποκάλεσε «ελληνικό ζήτημα».
Όπως είπε, αποτελεί ένα παράδοξο μείγμα.
«Η Ελλάδα κατέχει το μεγαλύτερο χρέος στον κόσμο, αλλά δεν μπορεί όπως εμείς να κηρύξει χρεοκοπία».
Βέβαια, είπε, «εμάς μας χρεοκόπησαν οι νεοφιλελεύθεροι κι οι πολιτικές τους, όμως εκείνοι που έφταιγαν μας κουνούσαν το δάκτυλο και μας έλεγαν ότι εμείς πρέπει να λύσουμε το πρόβλημα που εκείνοι δημιούργησαν».

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: