Τρίτη 2 Μαΐου 2017

Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις & πορείες του ΠΑΜΕ σε Έδεσσα & Γιαννιτσά

Σε αγωνιστικό γιορτασμό της φετινής Πρωτομαγιάς με συγκεντρώσεις και πορείες σε Έδεσσα και Γιαννιτσά προχώρησε το ΠΑΜΕ στην Πέλλα.
Με κεντρικό σύνθημα “Τιμάμε την εργατική Πρωτομαγιά - Με τους εργαζόμενους όλων των χωρών για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους, προσφυγιά" και με αγωνιστικό παλμό πραγματοποιήθηκαν απεργιακές συγκεντρώσεις στους «Μ. Καταρράκτες» της Έδεσσας & στη Πλατεία ΕΠΟΝ (Πεζόδρομος) στα Γιαννιτσά.
Μετά τις συγκεντρώσεις ακολούθησαν πορείες και στις δύο πόλεις με τα πανό του ΠΑΜΕ και με συνθήματα για την «Κόκκινη Πρωτομαγιά - Πρωτοπόρα Εργατιά», «Εργατιά μπροστά τώρα μια γροθιά γκρέμισε μνημόνια και αφεντικά», «Του λαού δυνάστες κλέφτες και ληστές, τρόικα κυβέρνηση και καπιταλιστές», για το δικαίωμα στη δουλειά, για την απαλλαγή από τις αντεργατικές πολιτικές συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ & της ΕΕ με τα διαρκή μνημόνια σε βάρος του λαού.

Η συγκέντρωση της Έδεσσας ξεκίνησε με χαιρετισμό από τον εκπρόσωπο του Αγρο-τικού Συλλόγου “ΕΝΟΤΗΤΑ” Πέλλας Προυσανίδη Ανέστη, δηλώνοντας το αγωνιστικό παρών της αγροτιάς στην Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση των εργαζομένων, διεκδικώντας λύσεις στα χρονίζοντα ιδιαίτερα αιτήματα της φτωχομεσαίας αγροτιάς και δίνοντας για άλλη μια φορά την έμπρακτη απάντηση πως, όλοι μαζί, μπορούμε να ανατρέψουμε τις βάρβαρες πολιτικές. Κατήγγειλε την άγρια φορολόγηση των αγροτών από το πρώτο ευρώ & τα μειωμένα κονδύλια της νέας ΚΑΠ 2014-2020 της ΕΕ για τη γεωργία, που όλα μαζί βαράνε στο «ντορό» της συγκέντρωσης γης & παραγωγής σε λιγότερα χέρια «ισχυρών αγροτικών εκμεταλλεύσεων» και το ξεκλήρισμα της φτωχομεσαίας αγροτιάς.
Παλεύουμε για μια εντελώς διαφορετική αγροτική ανάπτυξη στη χώρα μας που θα διασφαλίζει ικανοποιητικό εισόδημα στον μικρομεσαίο αγροτοκτηνοτρόφο και καλύτερη ζωή στο χωριό, επαρκή, φτηνά και ποιοτικά προϊόντα για τον ελληνικό λαό.
Ο αγώνας μας δυναμώνει και αποκτά προοπτική με την κοινή μας δράση με τους εργατοϋπάλληλους και τα αλλα λαϊκά στρώματα. Ανοίγει το δρόμο για ανατροπή της πολιτικής, που μας ξεκληρίζει.
Κεντρικός ομιλητής από τη γραμματεία Ν.Πέλλας του ΠΑΜΕ ο Γιώργος Κεσίσογλου, εποχιακός εργαζόμενος, καλώντας τους εργαζόμενους από κάθε κλάδο σε διαρκή αγώνα ενάντια στην ισοπέδωση των - όποιων έχουν απομείνει - κατακτήσεων των εργαζομένων, των αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων.
Τιμή και δόξα στους νεκρούς του Σικάγο το 1886, της Θεσσαλονίκης το 1936, στους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές στην Καισαριανή το 1944, στους αναρίθμητους ήρωες της εργατικής τάξης που χάραξαν το δρόμο των εργατικών κατακτήσεων! Τιμάμε τους αγώνες που έβαλαν στην άκρη διαχωρισμούς και φυλετικές διακρίσεις, που φώτισαν καθαρά το δρόμο προς τη νίκη.
Χαιρετίζουμε τους Τούρκους συναγωνιστές συνδικαλιστές που αυτή τη στιγμή συμμετέ-χουν και μιλάνε στη συγκέντρωση της Ξάνθης, στη Κομοτηνή, στη Λέσβο, στη Σάμο, στη Κω. Ήρθαν και είναι μαζί μας ξεπερνώντας εμπόδια και κινδύνους για να στείλουμε το μήνυμα και από τις δυο μεριές του Αιγαίου: Δεν θα ματώσουμε για τα κέρδη των μονοπωλίων, δεν θα γίνουμε κρέας στα κανόνια των ιμπεριαλιστών! Οι λαοί δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε, έχουμε τα ίδια βάσανα, τις ίδιες ανάγκες. Ένας είναι ο εχθρός μας, ο ιμπεριαλι-σμός!
Τα αφεντικά του ΣΥΡΙΖΑ της ΝΔ του ΠΑΣΟΚ, η Ε.Ε, το ΔΝΤ, αλλά και ο ΣΕΒ, συνολικά οι κεφαλαιοκράτες μας κουνάν και πάλι το δάχτυλο και λένε ότι για να δώσουν τα χρήματα που χρειάζονται οι δικοί τους επιχειρηματικοί όμιλοι, για τη δική τους ανάπτυξη απαιτούν να τα πληρώσουν τα λαϊκά στρώματα στο δεκαπλάσιο. Με πρόσχημα τη δημιουργία θέσεων εργασίας δίνουν εντολή στο πολιτικό τους προσωπικό να νομοθετήσει την συνολική και πιο βαθιά μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης: Με νέα μείωση του μισθού μέσω παραπέ-ρα υπονόμευσης των ΣΣΕ, βαθέματος των ελαστικών μορφών εργασίας, νέα μείωση του κατώτατου μισθού και σύνδεσή του με την παραγωγικότητα, με τη μετατροπή ακόμα και του επιδόματος ανεργίας σε επιταγή εργασίας. Η κυριακάτικη αργία που έχει μπει εδώ και καιρό στο στόχαστρο, τώρα οδεύει προς πλήρη κατάργηση, με τη νέα συμφωνία.
Προχωρούν την ίδια ώρα χωρίς ντροπή σε παραπέρα ελάφρυνση των εργοδοτών μέσω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, νέα μείωση της φορολογίας, απαλλαγή τους από την υποχρέωση να καταβάλουν αποζημίωση σε περίπτωση απόλυσης. Εξαπολύουν άγρια άμεση φορολογία που θα αφαιρέσει ακόμη έναν μισθό και έμμεση με χειρότερα ακόμη αποτελέσματα. Ματωμένο ζεστό χρήμα για να επιδοτήσουν επιχειρήσεις, να ανακεφαλαιοποιήσουν τράπεζες, να ταΐσουν εξοπλισμούς. Το ίδιο παραμύθι πουλάνε τόσα χρόνια και κάθε μέτρο τους που θα έφερνε ανάπτυξη και θέσεις εργασίας φέρνει μεγαλύτερη ανεργία, την εξαθλίωση, την καταστροφή όλο και περισσότερων αυτοαπασχολούμενων και αγροτών. Φέρνει όμως παράλληλα και το μεγάλωμα και δυνάμωμα μιας χούφτας μονοπωλιακών ομίλων σε κάθε κλάδο.
Καλούμε τους εργαζόμενους και στο επόμενο απεργιακό βήμα με την συμμετοχή τους στην πανελλαδική απεργία με την κατάθεση των νέων μέτρων στις 17 Μάη.

Τη συγκέντρωση των Γιαννιτσών άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό της από την Ομάδα Γυναικών Γιαννιτσών της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) η Ελένη Τζάκρη, δηλώνοντας το αγωνιστικό παρόν των γυναικών της λαϊκής οικογένειας στους καθημερινούς αγώνες ενάντια στις βάρβαρες καπιταλιστικές πολιτικές. Κάλεσε τις γυναίκες να μη συμβιβάζονται με τους πετσοκομμένους μισθούς και τις συντάξεις, με τα προγράμματα που ανακυκλώνουν την ανεργία, με τη μερική απασχόληση που σημαίνει μισό μισθό και μισή ζωή, με τη δουλειά χωρίς δικαιώματα. Να μη δέχονται η μητρότητα να θεωρείται κόστος για το κράτος και την εργοδοσία και να ρίχνουν αποκλειστικά στις πλάτες των γυναικών την ευθύνη των παιδιών, των ηλικιωμένων, των ΑμΕΑ.
Χαιρετισμό απεύθυνε στη συγκέντρωση ο Γραμματέας της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας (ΕΝΙΠ) Μπάμπης Αποστολίδης, που αναφέρθηκε στις τραγικές για την Υγεία συνέπειες των εφαρμοζόμενων αντιλαϊκών πολιτικών,στην παραπέρα υποβάθμιση της παρεχόμενης υγείας για τα λαϊκά στρώματα , τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και φαρμακευτικά υλικά και στα συγχωνευθέντα Νοσοκομεία της Πέλλας, Έδεσσας & Γιαννιτσών.
Από τους αγρότες χαιρέτισε τη συγκέντρωση ο εκπρόσωπος του Αγροτικού Συλλόγου ΕΝΟΤΗΤΑ” Πέλλας Γιάννης Σουμελίδης, τονίζοντας ότι η φτωχομεσαία αγροτιά δίνει το δικό της αγωνιστικό παρόν στην σημερινή συγκέντρωση των δυνάμεων, που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, τιμώντας την Εργατική Πρωτομαγιά, παλεύοντας με τους φυσικούς της συμμάχους για τις δικές της σύγχρονες ανάγκες και οργανώνοντας την πάλη της ενάντια στο ξεκλήρισμά της.
Βρίσκεταιτο πλάϊ των ταξικών εργατικών οργανώσεων, όσων βρέθηκαν αλληλέγγυοι στις πρόσφατες αγροτικές κινητοποιήσεις & τα μπλόκα, όσων στήριξαν & στηρίζουν έμπρακτα και τον δικό μας αγώνα.

Σε αντιλαϊκή κατεύθυνση κινούνται και όλα τα μέτρα του 3ου μνημονίου, που αφορούν και την αγροτιά και ενάντια στα οποία αναπτύχθηκαν σημαντικοί αγώνες & μπλόκα σε όλη τη χώρα τα τελευταία χρόνια (π.χ. Φορολογικό, Ασφαλιστικό, κουτσουρεμένη ασφαλιστική κάλυψη ζημιών, “πλάτες” σε ασυδοσία εμπόρων-μεταποιητών για εξευτελιστικές τιμές παραγωγού και μη έγκαιρη αποπληρωμή, ανεξέλεγκτο κόστος παραγωγής, κλπ.). Την ίδια στιγμή, που μεγαλώνουν τα κέρδη των μεγαλεμπόρων-μεταποιητών. Κυβέρνηση και ΕΛΓΑ εμπαίζουν τους αγρότες με την απαράδεκτη καθυστέρηση των αποζημιώσεων τους, την ώρα που τα “τσουχτερά” ασφάλιστρα τους οδηγούνται στην αποπληρωμή των δανει-στών.
Η συνέχιση της ίδιας πολιτικής της ΕΕ και από τη σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως και με τις προηγούμενες της ΝΔ & του ΠΑΣΟΚ, με την εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) και με στρατηγικό στόχο τις “μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις” στην αγροτική οικονομία, έρχεται όλο και πιο ωμά και οδηγεί πλέον με πιο γρήγορους ρυθμούς στη συρρίκνωση & το ξεκλήρισμα των φτωχομεσαίων αγροτικών νοικοκυριών.
Kεντρική ομιλήτρια από την Τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ η Χατζηβασιλειάδου Αριστέα, που στην ομιλία της ανέφερε, ανάμεσα σε άλλα :
Τιμούμε την Εργατική Πρωτομαγιά, τους χιλιάδες επώνυμους και ανώνυμους που πάλε-ψαν σκληρά με τα αφεντικά και το κράτος τους σε όλο τον κόσμο για τις μεγάλες κατακτήσεις του 20ουαιώνα, οργανώνοντας εδώ και τώρα την πάλη των εργαζόμενων με μοναδικό κριτήριο την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας! Η ελπίδα δεν είναι σύνθημα! Η ελπίδα βρίσκεται μόνο στον αγώνα ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ προς όφελος των κερδών των μονοπωλίων στα οποία θυσιάζεται το παρόν και το μέλλον μας, οι ζωές μας. Η ελπίδα βρίσκεται στο δρόμο της ρήξης, της ανατροπής της πολιτικής και οικονομικής κυριαρχίας των μονοπωλιακών ομίλων, στο δρόμο της ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών. Μέση λύση δεν υπάρχει: Η τα κέρδη του κεφαλαίου ή οι δικές μας σύγχρονες ανάγκες.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, συνεχίζει να προβάλλει την απατηλή εικόνα της Ελλάδας ως "όαση σταθερότητας", ενώ την ίδια στιγμή ενσωματώνει τη χώρα βαθύτερα στη ΝΑΤΟική ιμπεριαλιστική συμμαχία και στους εντεινόμενους ανταγωνισμούς στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, τα Βαλκάνια και αλλού. Γεγονός είναι ότι επί διακυβέρνησής τους, κι ενόσω κλιμακώνεται η ενδοϊμπεριαλιστική κόντρα με τη Ρωσία, το ΝΑΤΟικό στρατηγείο της Θεσσαλονίκης έχει διοργανώσει σειρά ασκήσεων.
Δίνει γη και ύδωρ στους σφαγείς των λαών. Παίρνει μέρος σε 13 ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε όλο τον κόσμο. Η Σούδα ήταν το ορμητήριο για τους 56 πυραύλους Τόμαχοκ που σφυροκόπησαν τη Συρία. Υπόσχεται να κατασκευάσει κι άλλες βάσεις, εμβαθύνει την οικονομική και στρατιωτική συνεργασία της με το δολοφονικό κράτος του Ισραήλ. Για άλλη μια φορά εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στο λαό της Παλαιστίνης που δίνει τη μάχη απέναντι στη βαρβαρότητα του κράτους του Ισραήλ και των ιμπεριαλιστών που το στηρίζουν.
Η ελληνική κυβέρνηση δίνει 4 δις κάθε χρόνο στο ΝΑΤΟ, το υψηλότερο ποσοστό ευρωπαϊκής χώρας τη στιγμή που κόβει το επίδομα ανεργίας και το ρεύμα σε φτωχά σπίτια. Δίνει το 2% του ΑΕΠ, όσο ακριβώς είναι οι αιματηρές περικοπές που συμφώνησε με ΕΕ και ΔΝΤ. Δίνει βάσεις, αεροδρόμια και λιμάνια, γη και ύδωρ στους φονιάδες των λαών. Για αυτό παίρνει τα εύσημα και τα συγχαρητήρια των μακελάρηδων!
Ολόκληρες περιοχές βρίσκονται μέσα στη φωτιά από την Ουκρανία, τη Μαύρη Θάλασσα, τα Βαλκάνια και το Αιγαίο ως την Ανατολική Μεσόγειο, την Εγγύς και Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Ο πόλεμος στη Συρία στον οποίο μπλέκονται ισχυρές καπιταλιστικές δυνάμεις όπως ΗΠΑ-ΕΕ-Ρωσία συνεχίζεται. Στα Βαλκάνια ξανανάβουν τη φωτιά. Οι ιμπεριαλιστές ξαναμοιράζουν τη γη, χαράζουν τα σύνορα με το αίμα των λαών. Στα Βαλκάνια έχουμε ζήσει την εμπειρία του αιματηρού και καταστροφικού διαμελισμού κρατών με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, την αλλαγή των συνόρων.
Όπου πηγαίνει, το ΝΑΤΟ σπέρνει το θάνατο και την καταστροφή. Βάζει τους λαούς τον ένα ενάντια στον άλλο. Είναι η δολοφονική μηχανή των ιμπεριαλιστών, δεν αναγνωρίζει σύνορα και κυριαρχικά δικαιώματα. Το ΝΑΤΟ δεν είναι παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας. Το βλέπουμε από την τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο, από τις εξελίξεις στην ΠΓΔΜ. Η ιστορία του είναι γεμάτη πολέμους, χούντες και τρομοκρατία των λαών. Να σημάνει συναγερμός. Η λαϊκή πάλη για να μην περάσουν τα μνημόνια της λαϊκής χρεοκοπίας συνδέεται αναπόσπαστα με την απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Το ΝΑΤΟ αποτελεί ένα ισχυρό στρατιωτικό όπλο και της ελληνικής πλουτοκρατίας. Δεν το χρησιμοποιούν μόνο για να χαράζουν τα σύνορα των χωρών όπως τους συμφέρει, το χρειάζονται και είναι έτοιμοι να το χρησιμοποιήσουν κατά των λαών χωρών του ίδιου του ΝΑΤΟ.
Μας λένε ότι δεν μπορούμε να τα βάλλουμε με το ΝΑΤΟ, την ΕΕ. Είναι ισχυροί. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Μας τρομοκρατούν χρόνια τώρα για να είμαστε με τα χέρια σταυρωμένα. Για ένα να είναι σίγουροι. Το ταξικό εργατικό κίνημα δεν τρομοκρατείται. Θα αντιπαλέψουμε με όλα μας τα όπλα. Οι λαοί δεν παραδίνονται ποτέ.
Ο λαός και η νεολαία πρέπει πιο αποφασιστικά να διατρανώσουν την απόφασή τους ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούν να δώσουν το αίμα τους στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους για να λύσουν με τα όπλα οι ιμπεριαλιστές τις διαφορές τους, τους ανταγωνισμούς τους.
Ζήτω η εργατική Πρωτομαγιά, μέρα πάλης των εργατών όλου του κόσμου!

Δεν υπάρχουν σχόλια: