Πέμπτη 25 Μαΐου 2017

Ενιαία Αρχή Διαχείρισης και Απονομής Προνοιακών Επιδομάτων

Τη δημιουργία ενιαίου φορέα διαχείρισης και απονομής προνοιακών επιδομάτων ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, από το βήμα της Βουλής.  
Το υπουργείο έχει ήδη προχωρήσει στον πρώτο σχεδιασμό της Ενιαίας Αρχής Διαχείρισης και Απονομής των Προνοιακών Επιδομάτων που στόχο έχει τα προνοιακά επιδόματα να απονέμονται ταυτόχρονα σε μηνιαία βάση και με απόλυτα διαφανή τρόπο σε όλους τους δικαιούχους.
Η Ενιαία Αρχή Διαχείρισης και Απονομής Προνοιακών Επιδομάτων θα υποστηριχθεί από το τμήμα του ΟΓΑ που δεν ενσωματώθηκε στον ΕΦΚΑ. Μάλιστα ο ΟΓΑ βρίσκεται ήδη σε συνεννόηση με την ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης) για την αναγκαία αλλαγή της διαδικασίας έγκρισης και απονομής των επιδομάτων. Το εν λόγω σύστημα θα αντικαταστήσει όλη την έντυπη γραφειοκρατία, γλιτώνοντας χρόνο και κόπο από τους δικαιούχους καθώς θα έχει πολλά προσυμπληρωμένα στοιχεία.
Το σχέδιο προβλέπει ότι όποιος πολίτης θεωρεί ότι δικαιούται κάποιο προνοιακό επίδομα θα υποβάλλει αίτηση σε αυτή την ηλεκτρονική πλατφόρμα. Η αίτηση μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά, είτε στις εννέα περιφερειακές υπηρεσίες του ΟΓΑ είτε στα 250 Κέντρα Κοινότητας που θα λειτουργήσουν σε όλη τη χώρα. Οι αιτούντες θα λαμβάνουν άμεσα απάντηση και θα γνωρίζουν το ύψος του προνοιακού επιδόματος που δικαιούνται. Μόνο στην περίπτωση που χρειάζεται εκτίμηση από κάποιον άλλο φορέα, η απάντηση δεν θα είναι άμεση, αλλά εφόσον υπάρξει η εκτίμηση, τότε αυτή θα μεταφέρεται στην πλατφόρμα της Ενιαίας Αρχής.
«Οποια κυβέρνηση θελήσει να κόψει τέτοια ευαίσθητα επιδόματα σημαίνει ότι θέλει να αυτοκτονήσει», ανέφερε η Θεανώ Φωτίου, στην κοινοβουλευτική υποεπιτροπή για τα θέματα των ατόμων με αναπηρία, διευκρινίζοντας ότι η ενιαία διαχείριση απονομής των προνοιακών επιδομάτων δεν σημαίνει ενοποίησή τους και τονίζοντας ότι ούτε κόπηκαν ούτε πρόκειται να περικοπούν προνοιακά επιδόματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: