Καλωσορίσατε στο @P e l l a - Το επώνυμο blog της Πέλλας

Πέμπτη, 25 Μαΐου 2017

Κυβερνητικά πυρά προς ΜΜΕ και Ν.Δ.

Για «κατασκευή ψευδών ειδήσεων» από μέσα ενημέρωσης προκειμένου να δώσουν τον τόνο της αντικυβερνητικής προπαγάνδας, που, όμως, δεν δημιουργούν κλίμα μόνο σε βάρος της κυβέρνησης, αλλά και σε βάρος της ίδιας της χώρας, κάνουν λόγο κυβερνητικές πηγές.
Κάνουν σύγκριση στο πώς παρουσιάστηκε σε ελληνικά μέσα ενημέρωσης και πώς σε ξένα η τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup και σημειώνουν χαρακτηριστικά: «Προχθές φτιάχτηκε η είδηση ότι η Ελλάδα απομονώθηκε στο Eurogroup και ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δέχτηκε σφοδρή κριτική από συναδέλφους του την ίδια στιγμή που κατά τη συνεδρίαση ευρωπαϊκοί θεσμοί αλλά και μια σειρά από κράτη-μέλη της ευρωζώνης έπαιρναν με σαφήνεια τη θέση της Ελλάδας. Την άλλη μέρα, φυσικά, σε όλο τον διεθνή Τύπο απομονωμένος ήταν ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε».
Οι ίδιες πηγές αναφέρονται και σε όσα κυκλοφόρησαν ότι δήθεν «ο πρωθυπουργός έκανε πίσω στο ζήτημα του χρέους» και υπογραμμίζουν: «Χθες, κατασκευάστηκε η είδηση ότι ο πρωθυπουργός άλλαξε γνώμη και μια μέρα μετά τη μη αποδοχή της πρότασης που κατατέθηκε από κάποιους δανειστές στο EG, έκανε πίσω στο ζήτημα του χρέους και αποδέχτηκε την παραπάνω πρόταση. Και όλα αυτά τη στιγμή που έχει κάνει ξεκάθαρο σε όλους τους τόνους ότι η Ελλάδα διεκδικεί μια καθαρή λύση και μια συνολική συμφωνία με τους δανειστές. Προφανώς τα διεθνή media παρουσιάζοντας τη θέση αυτή δεν βλέπουν καλά και πρέπει μάλλον να πάρουν μαθήματα δημοσιογραφίας από το ελληνικό μιντιακό κατεστημένο».
Με βάση όλα τα παραπάνω επισημαίνουν πως «το γεγονός ότι μέρα με τη μέρα χάνεται κάθε ίχνος αξιοπιστίας και καταπατάται η δημοσιογραφική δεοντολογία, προκειμένου να αποδομηθεί η κυβέρνηση "δεν είναι μεν σοβαρό είναι όμως κρίσιμο'. Διότι σε θέματα εθνικής σημασίας όπου η διαπραγματευτική γραμμή δεν είναι μόνο της κυβέρνησης αλλά της ίδιας χώρας, πρέπει να υπάρχουν και όρια στην προπαγάνδα”.
«Υποκριτική» η αλλαγή στάσης στο ζήτημα του χρέους
Νωρίτερα, μιλώντας στο STAR, o υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε υποκριτική τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο ζήτημα του χρέους, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να πιστέψει κανείς ότι δήθεν «υποχωρεί» ο πρωθυπουργός και να παίρνει το θέμα στην πλάτη του ο πρόεδρος της Ν.Δ.
«Η πρώτη φορά που ο κ. Μητσοτάκης άνοιξε το στόμα του για το χρέος ήταν χθες. Είναι υποκριτική η στάση του κ. Μητσοτάκη, διότι συμμετείχε σε μια κυβέρνηση η οποία είχε αποδεχτεί πλεονάσματα περίπου 4,2% περίπου μέχρι το 2030, συμμετείχε σε μια κυβέρνηση η οποία θεωρούσε το χρέος βιώσιμο και ζητούσε πιστοποιητικά βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος.
»Εμείς καλέσαμε τον κ. Μητσοτάκη πάρα πολλές φορές, και στο Κοινοβούλιο, να πάρει θέση για το χρέος. Αντιθέτως, αυτό το οποίο έκανε η αξιωματική αντιπολίτευση και ο κ. Μητσοτάκης ήταν διαρκώς να υποστηρίζει τους δανειστές λέγοντας ότι πρέπει να παρθούν τόσα κι άλλα τόσα μέτρα και στη συνέχεια, όταν υπήρξε μια τεχνική συμφωνία, μας κατήγγειλε για τη συμφωνία στην οποία καταλήξαμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Τζανακόπουλος (STAR).
«Παρακολούθησα μια προσπάθεια και από την αντιπολίτευση και από αντιπολιτευτικά μέσα ενημέρωσης να δημιουργήσουν την αίσθηση ότι δήθεν ο πρωθυπουργός “υποχωρεί” και στη συνέχεια παρακολουθήσαμε επίσης μια κατασκευή της πολιτικής αντιπαράθεσης, όπου ο κ. Τσίπρας φαινόταν υποχωρητικός ενώ ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε ως εκείνος ο οποίος παίρνει στην πλάτη του τη μεγάλη μάχη για το χρέος. Αυτά νομίζω ότι δεν μπορεί να τα πιστέψει κανείς», πρόσθεσε ο ίδιος.
Σε ερώτηση αν προτίθεται η κυβέρνηση να ζητήσει συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς για να χαραχθεί μια εθνική γραμμή για το ζήτημα του χρέους ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε ότι δεν έχει νόημα κάτι τέτοιο καθώς, όπως είπε, η διεθνής συζήτηση για το χρέος έχει προ πολλού ξεπεράσει, στο επίπεδο και στο βάθος της, τη συζήτηση που γίνεται στην εγχώρια πολιτική και στα μίντια.
Και σημείωσε ότι η συζήτηση στην οποία συμμετέχει η ελληνική κυβέρνηση στο διεθνές περιβάλλον είναι πιο μπροστά από όλα όσα συζητούνται και από όλα όσα, υποτίθεται, ότι υποστηρίζει ο κ. Μητσοτάκης.
Πρώτη παραδοχή ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο
Θυμίζουμε ότι χθες, σε μια κίνηση που δεν μας έχει συνηθίσει, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας απέδωσε -από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΣΒΒΕ στη Θεσσαλονίκη- ευθύνες και στους δανειστές για το ναυάγιο στο προχθεσινό Eurogroup και αναφέρθηκε για πρώτη φορά στην ανάγκη ελάφρυνσης του χρέους ευθυγραμμιζόμενος με τον πρωθυπουργό.
Συγκεκριμένα, απαντώντας στον πρόεδρο των βιομηχάνων, Αθανάσιο Σαββάκη, που ζήτησε «να ακούσουμε από εσάς το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για την έξοδο της χώρας μας από την κρίση και για το πώς σκέφτεστε τον ρόλο της βιομηχανίας την επόμενη μέρα», ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγκάστηκε να επικρίνει «μαλακά» τους δανειστές για το ότι δεν τήρησαν τις δεσμεύσεις τους του 2012 έναντι της χώρας σε ό,τι αφορά το χρέος.
«Έχω καταστήσει σαφές προς όλους, εντός και εκτός Ελλάδας, ότι η λύση για το χρέος και η ένταξη της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης αποτελούν αδιαπραγμάτευτη εθνική προτεραιότητα. Έχουν καταστεί αναγκαία, αλλά όχι ικανή συνθήκη εξόδου της χώρας από την κρίση. Και δεν επιτρέπεται σήμερα στους Ευρωπαίους εταίρους η μειωμένη αξιοπιστία της σημερινής Κυβέρνησης να αποτελεί άλλοθι για να μην τηρούν τις δικές τους δεσμεύσεις. Και αναφέρομαι συγκεκριμένα στη συμφωνία του Νοεμβρίου του 2012, που καθόρισε την ανάγκη να γίνουν επιπρόσθετες παρεμβάσεις στο ελληνικό χρέος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Δυστυχώς για εκείνον, στα 36 λεπτά της ομιλίας του, δεν φάνηκε να πείθει αφού δεν τον χειροκρότησαν ούτε μία φορά, παρά μόνο στο τέλος.  
Εσωκομματικές βολές από τον Δένδια
Την ώρα που ο Κ. Μητσοτάκης απέδιδε ευθύνες και στους δανειστές, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματός του, Νίκος Δένδιας, τον καλούσε να εγκαταλείψει Αδωνη και Σαμαρά και να συνταχθεί με την εκσυγχρονιστική πτέρυγα.
Ειδικότερα, σε μια ομιλία που είχε θέμα τον λαϊκισμό, ο κ. Δένδιας κατέγραψε εμμέσως τη διαφωνία του με το γεγονός ότι η Ν.Δ. ακολουθεί κατά βάση τη γραμμή του Αδωνη Γεωργιάδη, παρουσία του έτερου αντιπροέδρου του κόμματος Κ. Χατζηδάκη, αλλά και άλλων σημαινόντων στελεχών του κόμματος από διάφορες πτέρυγες.
Ζήτησε, μάλιστα, μετ' επιτάσεως τη σύγκρουση με τον λαϊκισμό, απ’ όπου κι αν προέρχεται «όπως και αν μασκαρεύεται, όπου κι αν καταφύγει, ακόμα και μέσα στο ίδιο μας το σπίτι».
Στη συνέχεια, βέβαια, φρόντισε να τηρήσει τις εσωκομματικές ισορροπίες λέγοντας ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης θα είναι ο πρωθυπουργός που θα φτιάξει την Ελλάδα από την αρχή.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: