Καλωσορίσατε στο @P e l l a - Το επώνυμο blog της Πέλλας

Πέμπτη, 11 Μαΐου 2017

Μαξίμου: Γνωμοδοτικός ο ρόλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου

Στην «αμιγώς γνωμοδοτική αρμοδιότητα» του Ελεγκτικού Συνεδρίου στα νομοσχέδια που αφορούν σε συνταξιοδοτικά ζητήματα του Δημοσίου, αναφέρονται σήμερα (Τετάρτη) κυβερνητικές πηγές. Αφορμή στάθηκαν οι πληροφορίες που θέλουν την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου να έχει ήδη τοποθετηθεί στις επικείμενες περικοπές των κυριών και επικουρικών συντάξεων κατά 18% από το 2019, τις οποίες συμφώνησε η κυβέρνηση με τους Ευρωπαίους δανειστές για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Όπως φέρεται να σημείωσε, οι περικοπές αυτές ενδεχομένως να είναι αντίθετες στο πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).
Όπως υποστηρίζουν σήμερα κύκλοι του Μαξίμου, η αρμοδιότητα του Ελεγκτικού Συνεδρίου στα νομοσχέδια που αφορούν συνταξιοδοτικά ζητήματα του Δημοσίου είναι αμιγώς γνωμοδοτική, ενώ σημειώνουν πως οι ρυθμίσεις, για τις οποίες γνωμοδότησε το Ελεγκτικό Συνέδριο, αποτελούν μόνο μέρος του συνολικού νομοσχεδίου που θα κατατεθεί στη Βουλή. Τονίζουν επίσης πως το προς κατάθεση νομοσχέδιο θα συνοδεύεται από έκθεση αιτιολόγησης όλων των ρυθμίσεων, ενώ η γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα ληφθεί υπόψη και όπου κρίνεται αναγκαίο θα υπάρξουν οι σχετικές τροποποιήσεις. Τέλος, σημειώνουν πως από την αιτιολογική έκθεση θα προκύπτει με σαφήνεια, όπως συστήνει και το Ελεγκτικό Συνέδριο, ο λόγος επιλογής όλων των ρυθμίσεων, μεταξύ των οποίων και των συνταξιοδοτικών.
«Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει ένα σύνολο θετικών μέτρων κοινωνικής στήριξης, τα οποία θα ελαχιστοποιούν τις επιβαρύνσεις, οδηγώντας σε μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο», σημειώνουν χαρακτηριστικά οι ίδιες κυβερνητικές πηγές.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: