Παρασκευή 19 Μαΐου 2017

Νέες θυσίες με το βλέμμα στο Eurogroup

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία η νέα επώδυνη συμφωνία -υπό τη μορφή νομοσχεδίου- μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών μας. Πλέον, η ελληνική πλευρά μεταβαίνει τη Δευτέρα (22/05) στις Βρυξέλλες -στην κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup- έχοντας ψηφισμένα τα μέτρα και αναμένοντας την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης, τη διευθέτηση του θέματος του χρέους και την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Επί της αρχής «ναι» ψήφισαν 153 βουλευτές. «Όχι» 128. Απουσίαζαν από τη συνεδρίαση 19 βουλευτές. 
Την στήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας των βουλευτών είχαν τα άρθρα 70 και 71 που αφορούν την μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% στα αγροτικά εφόδια και την κατάργηση του αφορολόγητου των βουλευτών.
Τα δύο αυτά άρθρα υπερψηφίστηκαν από 280 βουλευτές ενώ ο πρώην Χρυσαυγίτης και νυν ανεξάρτητος βουλευτής Δημήτρης Κουκούτσης, καταψήφισε.
Παρών δήλωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τασία Χριστοδουλοπούλου για τις διατάξεις του άρθρου 56 που ρυθμίζουν τη διαδικασία απόλυσης των εκπαιδευτικών στα ιδιωτικά σχολεία επικαλούμενη προσωπικούς λόγους και τονίζοντας ότι στηρίζει τη κυβέρνηση.
Σε γραπτή δήλωση της η κ. Χριστοδουλοπούλου αναφέρει:
"Η επιλογή μου αυτή δεν έγινε για να σηματοδοτήσει την ιδιαίτερη σημασία του συγκεκριμένου άρθρου, έναντι των άλλων, τα οποία και υπερψηφίζω. Ούτε όμως συμψηφίζει τίποτα.
Η θέση μου είναι καθαρή. Δεν θα πλήξω την κυβέρνηση, καταψηφίζοντας την κυβέρνηση, ούτε προτίθεμαι να δώσω «όπλα» σε κανέναν και για τίποτα.
Σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή για όλους τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, η επιλογή αυτής της ατομικής διαφοροποίησης, αποτελεί μια δική μου εσωτερική ανάγκη, να τιμήσω τον πρόωρα χαμένο αδελφό μου, Αγησίλαο Χριστοδουλόπουλο, συνδικαλιστή των ιδιωτικών εκπαιδευτικών και αντιπρόεδρο της ΟΙΕΛΕ μέχρι το θάνατο του."
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος διευκρίνισε ότι ο πρωθυπουργός είχε εγκαίρως ενημερωθεί από την κ. Χριστοδουλοπούλου και έδειξε την κατανόησή του.
Τον τόνο στο κλείσιμο της συνεδρίασης έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, λίγο πριν από τις 11 το βράδυ, σχολιάζοντας με νόημα ότι «έτσι και αλλιώς μόνοι μας είμαστε, 9 στους 10 βλέπουν Surviror».
Στη δεύτερη ημέρα της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής, οι πολιτικοί αρχηγοί των κοινοβουλευτικών ομάδων διατήρησαν την αντιπαράθεση σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους.
Εκτός μνημονίων
«Τον Μάη του 19, όχι μόνο δεν θα έχουμε 4ο μνημόνιο όπως λέει σήμερα η Ν.Δ., αλλά θα διανύουμε ήδη σχεδόν ένα ολόκληρο χρόνο εκτός μνημονίων», υποστήριξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε πως το εν λόγω νομοσχέδιο θα έχει «δυσκολίες» -όπως είπε-, ωστόσο τόνισε πως παράλληλα ανοίγει τον δρόμο για έξοδο από τα μνημόνια και την επιτροπεία. Επίσης υποστήριξε πως τα μέτρα δεν θα εφαρμοστούν εάν δεν υπάρξει συνολική συμφωνία, δηλαδή εάν οι δανειστές δεν συμφωνήσουν σε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Ψηφίστε και... παραιτηθείτε
Ολομέτωπη επίθεση κατά της κυβέρνησης και εναντίον του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συζήτηση για τα μέτρα και τα αντίμετρα.
Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του κ. Μητσοτάκη που κάλεσε τον πρωθυπουργό να παρατηθεί, αφού όμως προηγουμένως, «περάσει» το νομοσχέδιο από τη Βουλή: «Αφού ψηφίσετε μέτρα και αντίμετρα, κ. Τσίπρα να παραιτηθείτε. Σας προκαλώ. Δώστε τη δυνατότητα στον κυρίαρχο λαό να επιλέξει», είπε χαρακτηριστικά.
Με βολές κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού αντιμετωπίστηκε το κυβερνητικό νομοσχέδιο με τα μέτρα και τα αντίμετρα, από τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης.
Συγχαρητήρια στην ομάδα διαπραγμάτευσης
Σε κανένα στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας δεν μειώνεται οι αποδοχές, διεμήνυσε ο υπουργός Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛΛ. Πάνος Καμμένος, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για το πολυνομοσχέδιο.
Ο Π. Καμμένος έδωσε συγχαρητήρια στην ομάδα διαπραγμάτευσης για το αποτέλεσμα που επετεύχθη παρά την τεράστια πίεση, όπως είπε, για τη μείωση του προϋπολογισμού εις βάρος των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.
Κινητοποιήσεις και επεισόδια
Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στα αντιλαϊκά μέτρα που επιφέρει η συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών.
Το συλλαλητήριο ξεκίνησε ειρηνικά όμως λίγα λεπτά πριν τις 9 το βράδυ και ενώ το σύνολο του κόσμου τραγουδούσε Μίκη Θεοδωράκη στη συναυλία που διοργανώθηκε, μια ομάδα 20-25 ατόμων, οι περισσότεροι με μαύρες μπλούζες, που στο πίσω μέρος τους αναγραφόταν η φράση «Φρουρά, φρουρά, που είναι φρουρά», αιφνιδιάζοντας τους πάντες προσπέρασαν το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και κινήθηκαν με ορμή προς τα σκαλάκια της Βουλής.
Πανδαιμόνιο μπροστά από τη Βουλή
Προκλήθηκε αναστάτωση ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις τους απέτρεψαν να προχωρήσουν. Την ίδια ώρα βρήκαν την κατάλληλη ευκαιρία, άτομα με κουκούλες, να εκσφενδονίσουν μολότοφ, κροτίδες και κάθε λογής αντικείμενα προς τους αστυνομικούς, οι οποίοι αμέσως απάντησαν με εκτεταμένη ρίψη χημικών, προκαλώντας αφόρητη κατάσταση στους παρευρισκόμενους.
Για αρκετά λεπτά επικράτησε πανδαιμόνιο μπροστά από τη Βουλή με τα ΜΑΤ να κυνηγούν διαδηλωτές, ρίχνοντας συνεχώς κρότου-λάμψης και δακρυγόνα. Από τη ρίψη μολότοφ, έπιασε φωτιά το φυλάκιο μπροστά από το μνημείο.
Το μπλοκ του ΠΑΜΕ, αποχώρησε συντεταγμένα μεταφέροντας τις δυνάμεις του προς το κάτω μέρος της πλατείας Συντάγματος όπου και παρέμειναν για αρκετή ώρα.
Για λίγη ώρα η συναυλία διακόπηκε και αφού ηρέμησαν τα πνεύματα επανήλθε η κανονική ροή του προγράμματος.
Εικόνες… απείρου κάλλους 
Όταν η ατμόσφαιρα καθάρισε από τα χημικά η ίδια ομάδα που είχε εφορμήσει προς την Βουλή στήθηκε μπροστά στα φλας των φωτογράφων ο ένας δίπλα στον άλλο με τα μπλουζάκια τους να σχηματίζουν το σύνθημα «Φύγετε τώρα. Καταστρέφετε τη χώρα», ένα σύνθημα που χρησιμοποιήθηκε από το ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές 2012. Επικεφαλής της ομάδας, ήταν η Ραχήλ Μακρή, η οποία στη συνέχεια μαζί με τους ομοϊδεάτες της, γονάτισε, έκανε το σταυρό της και προσκύνησε το μνημείο του άγνωστου στρατιώτη.
«Τιμή και Δόξα στους πεσόντες» ακούστηκε να λέει η κ. Μακρή γονατισμένη στο μνημείο μαζί με τα μέλη της ομάδας που τη συνόδευαν με το «τελετουργικό» να θυμίζει έντονα σκηνές με τους οπαδούς του Αρτ. Σώρρα.
Καλέσματα
ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ κάλεσαν στο συλλαλητήριο επισημαίνοντας ότι η σημερινή κινητοποίηση «θα είναι η δυναμική αντίδρασή μας στη συνέχιση των βάρβαρων και αδιέξοδων πολιτικών που υλοποιεί και αυτή η κυβέρνηση».
Νωρίτερα ο συντονισμός πρωτοβάθμιων σωματείων συγκεντρώθηκε στην Ερμού και πραγματοποίησε πορεία μέχρι τη Βουλή.
Σε συγκέντρωση- συναυλία κάλεσε και η Λαϊκή Ενότητα στηρίζοντας την πρωτοβουλία του Μίκη Θεοδωράκη και άλλων ανθρώπων του πνεύματος και της τέχνης και επισημαίνοντας ότι το συλλαλητήριο «ήταν η αγωνιστική συνέχεια της πανεργατικής απεργίας και μπορεί και πρέπει να αποτελέσει την αφετηρία για ένα νέο κύκλο νικηφόρων αγώνων για την ανατροπή όλων την μνημονίων νέων και παλιών».
Νέα επεισόδια
Λίγο πριν τις 10.00 μ.μ., νέα επεισόδια σημειώθηκαν μπροστά στον Άγνωστο Στρατιώτη, όταν ομάδες αντιεξουσιαστών επιτέθηκαν στις αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες απάντησαν με τη ρίψη χημικών.
Για αρκετή ώρα τα επεισόδια συνεχίστηκαν με ανταλλαγή μολότοφ, πετρών και χημικών τα οποία δημιούργησαν μια αποπνικτική ατμόσφαιρα. Η αστυνομία προχώρησε σε μία σύλληψη και δύο προσαγωγές.
Το αποτέλεσμα των επεισοδίων ήταν ο κόσμος που παρέμενε συγκεντρωμένος να αρχίσει να αποχωρεί ενώ ολοκληρώθηκε πρόωρα και η συναυλία.
Θεσσαλονίκη
Συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας ενάντια στο πολυνομοσχέδιο πραγματοποιήθηκαν και στη Θεσσαλονίκη, ενώ ένταση σημειώθηκε στη λήξη της μιας πορείας, κατά τη διάρκεια της οποίας, πήρε φωτιά από ρίψη μολότοφ μια μηχανή της τροχαίας.

Φωτογραφία: sooc.gr 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: