Δευτέρα 29 Μαΐου 2017

Η Σάντρα, o Τόμσεν και τα 9 «ψαλίδια» στις συντάξεις

Η  διάσημη Αμερικανίδα ηθοποιός Σάντρα Μπούλοκ πρωταγωνίστησε το 2015 σε μία ταινία  που κατέγραψε  την εμπλοκή του ΔΝΤ σε μία χώρα της Λατινικής Αμερικής. Ο τίτλος, εύγλωττος -  «Πολιτική μας είναι η κρίση».
Η εμμονή του ΔΝΤ και του εκπροσώπου του στην Ευρώπη κ. Πoλ Τόμσεν για περικοπές συντάξεων, μισθών και κοινωνικών δικαιωμάτων δεν έχει ψυχολογικά κίνητρα. Απλά, είναι η πεμπτουσία της Πολιτικής του Ταμείου.
Είναι επιλογή. Μετά τις 16 περικοπές συντάξεων που είχαμε με το 1ο και 2ο μνημόνιο, καταγράφονται στην νομοθεσία άλλες 9 περικοπές στην περίοδο μετά το 2015 με το 3ο μνημόνιο.
Η λίστα των περικοπών
1. Με βάση τις ρυθμίσεις του τρίτου μνημονίου (Αύγουστος 2015) προκαλούνται νέες απώλειες στα πραγματικά ποσά των συντάξεων, κύριων και επικουρικών, επειδή αυξήθηκε η εισφορά υγειονομικής περίθαλψης από 4% σε 6% για τις κύριες στο αρχικό ποσό του Δεκεμβρίου του 2009, καθώς  και από τη θέσπιση για πρώτη φορά αντίστοιχων εισφορών ύψους 6% για τις επικουρικές συντάξεις (στο καταβαλλόμενο ποσό).
2. Σε όσους λαμβάνουν στο εξής πρόωρη σύνταξη, επιβάλλεται νέα πρόσθετη μείωση 10% (επιπλέον του 30% που ίσχυε).
3. Θεσπίζονται μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις όταν το άθροισμα κύριας και επικουρικής υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ.
4. Επίσης, περίπου 100.000 χαμηλοσυνταξιούχοι χάνουν οριστικά το ΕΚΑΣ. Σήμερα το λαμβάνουν 235.500. Επίσης, προβλέπεται η σταδιακή κατάργηση του μέχρι το τέλος του 2019.
5. Περικόπτονται  συντάξεις περίπου 11.000 πρώην τραπεζοϋπαλλήλων, οι οποίοι λαμβάνουν προσυνταξιοδοτικές παροχές. Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας οι περικοπές δεν μπορεί να ξεπεράσουν το 21%, ενώ προβλέπεται και "κόφτης" προς τα κάτω, ώστε οι καταβαλλόμενες συντάξεις να μην πέσουν κάτω από τα 620 ευρώ (μεικτά).
6. Από 1/1/2017, πέφτει διπλό αναδρομικό «ψαλίδι» στις ήδη καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις άνω των 2.000 ευρώ, αλλά και σε άθροισμα συντάξεων άνω των 3.000 ευρώ, διάρκειας δύο ετών σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, η οποία εκδόθηκε σε εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού νόμου.
7. Επιβάλλεται «ψαλίδι» που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει έως και το 32,5% και στα μερίσματα 280.000 δικαιούχων του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων.
8. Επιβάλλονται δραστικοί περιορισμοί και περικοπές στους δικαιούχους των συντάξεων χηρείας, με πιο χαρακτηριστική τη ρύθμιση που ορίζει ότι για όσους χήρους ή χήρες δεν έχουν συμπληρώσει το 52ο έτος της ηλικίας τους η σύνταξη θα καταβάλλεται μόνο για μία τριετία.
9. Με τον πρόσφατο νόμο που ψηφίστηκε πριν από 2 εβδομάδες περικόπτεται έως και 18% η «προσωπική διαφορά» στις καταβαλλόμενες κύριες και επικουρικές συντάξεις. Στις περιπτώσεις που το ποσό της προσωπικής διαφοράς ανάμεσα στον παλιό τρόπο υπολογισμού και στο νέο τρόπο υπολογισμού είναι μεγαλύτερο από 18%, τότε το υπόλοιπο ποσό που είναι πάνω από το 18% εξακολουθεί να καταβάλλεται στον δικαιούχο ως «προσωπική διαφορά».

Στέλιος Παπαπέτρου
Πηγή: News247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: