Κυριακή 4 Ιουνίου 2017

Πέλλα: 60 χρόνια ανασκαφικών ερευνών

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας και ο Σύνδεσμος των Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Πέλλας σας προσκαλούν στην εκδήλωση «Πέλλα: 60 χρόνια ανασκαφικών ερευνών», που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 9 Ιουνίου και ώρα 7:30 μ.μ. στο αμφιθέατρο του Αρχαιολογικού Χώρου. Οι αρχαιολόγοι, Κατερίνα Ρωμιοπούλου, Πέτρος Θέμελης, Χάιδω Κουκούλη και Μαρία Ακαμάτη, θα αφηγηθούν τις εμπειρίες και τα βιώματα από την προσωπική τους ιστορία στην Πέλλα.
Μέσα από τις αναμνήσεις της προσωπικής ιστορίας των τεσσάρων ξεχωριστών αρχαιολόγων ξεδιπλώνεται η ιστορία των συστηματικών ανασκαφών που ξεκίνησαν το 1957 και συνεχίζονται ως σήμερα. 60 χρόνια σκληρής αρχαιολογικής δουλειάς έφεραν στο φως τη μεγάλη πρωτεύουσα του Μακεδονικού Βασιλείου, που αποτελεί έναν από τους αξιολογότερους χώρους της Ελλάδας. Σήμερα, μετά από τις συνεχείς προσπάθειες γενιών αρχαιολόγων, απολαμβάνουμε τον αναστηλωμένο επισκέψιμο χώρο της αρχαίας πόλης, πολυάριθμους μακεδονικούς τάφους, ιερά, το ανάκτορο της πρωτεύουσας των Μακεδόνων και ένα σύγχρονο Μουσείο που στεγάζει εξαιρετικά εκθέματα της πολύχρονης ανασκαφικής έρευνας.
Από την αναδρομική αυτή αναφορά αναδύεται μια νοσταλγική αύρα της μετεξέλιξης του ελληνικού χώρου από τη μεταπολεμική Ελλάδα ως σήμερα.
Μαζί με τις αφηγήσεις των προσωπικών βιωμάτων η φωτογραφική έκθεση που διοργανώνεται παράλληλα ολοκληρώνει την εμπειρία της αναδρομής στο ανασκαφικό παρελθόν της Πέλλας.
Χορηγός εδεσμάτων και ποτών: «Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου» (Τrans Adriatic Pipeline AG, TAP).

Πηγή: Φίλοι Αρχαιολογικού Μουσείου Πέλλας / Pella's Museum Friends

Δεν υπάρχουν σχόλια: