Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017

«Να προχωρήσουμε σε αμοιβαιοποίηση του ρίσκου και των βαρών»

Συνέντευξη Τύπου εφ' όλης της ύλης πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Ο Αλέξης Τσίπρας στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη να υπάρχει περαιτέρω οικονομική ενοποίηση στην ΕΕ, ενώ έκανε εκτενή αναφορά και στο Κυπριακό.
Ο πρωθυπουργός άσκησε κριτική σε χώρες που επιθυμούν περισσότερο έλεγχο επενδύσεων με τρίτες χώρες στην Ευρώπη χαρακτηρίζοντας «μονοδιάστατη» τη συζήτηση για την παγκοσμιοποίηση. Είπε χαρακτηριστικά ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι ρυθμιστής και όχι εντολοδόχος των αγορών.
Ανάμεσα σε άλλα ο πρωθυπουργός μίλησε για ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική για την διεθνή οικονομία, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ύπαρξης ευρωομολόγου, αλλά και μιας ενιαίας τραπεζικής ένωσης και κοινή εγγύηση των καταθέσεων.
Χαρακτήρισε, πάντως θετικό το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν ήταν στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής. «Εάν συζητούσαμε για την Ελλάδα τότε θα ήταν θέμα κρίσης» είπε ο πρωθυπουργός.
Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε εκτενώς για την ενίσχυση της κοινωνικής διάστασης της ΕΕ κάνοντας λόγο για κατάρτιση ενιαίας ευρωπαϊκής στρατηγικής για την ενίσχυση της βιομηχανίας, της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, αλλά και τη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εξέφρασε την αντίθεσή του και στις προτάσεις Μακρόν για δημιουργία μιας υπηρεσίας μέσω της οποίας η Κομισιόν θα ελέγχει τις επενδύσεις. «από τη μια συζητάμε για μια μορφή προστατευτισμού έναντι τρίτων χωρών, αλλά χρόνια τώρα αρνούμαστε να προχωρήσουμε την κουβέντα για αμοιβαιοποίηση του ρίσκου και βαρών» είπε χαρακτηριστικά.
Το Κυπριακό δοκιμάζει τις δυνατότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Το Κυπριακό είναι κατεξοχήν ευρωπαϊκό ζήτημα και δοκιμάζει τις δυνατότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέφερε ο πρωθυπουργός κατά τη συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες. Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι έθεσε τους Ευρωπαίους προ των ευθυνών τους και υπογράμμισε ότι η ΕΕ, σε συνεργασία με τον ΟΗΕ, μπορούν να έχουν καθοριστικό ρόλο στις διαδικασίες για εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, με κατάργηση του καθεστώτος των εγγυήσεων και αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής από την Κύπρο.
Ο Αλέξης Τσίπρας τοποθετήθηκε και για τα όσα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες με την Αγία Σοφία στο επίκεντρο και επισήμανε ότι «αν η τουρκική πλευρά θέλει να έχει προοπτική στην Ευρώπη πρέπει να αφήσει τις προκλήσεις κατά μέρος».
Όχι το τέλος του δρόμου, αλλά το άνοιγμα του δρόμου
Απαντώντας σε ερώτηση για τα αποτελέσματα του Eurogroup ανέφερε ότι «έχουμε όχι το τέλος του δρόμου, αλλά το άνοιγμα του δρόμου για την έξοδο από την κρίση. Πλέον ο δρόμος είναι ανοιχτός και αυτό το επιβεβαιώνουν αυτές τις μέρες και οι αγορές. Σήμερα είχαμε τη χαμηλότερη τιμή σε δεκαετές ομόλογο του ελληνικού δημοσίου από την έναρξη της κρίσης το 2010.
«Είναι θετικό το ότι δεν ήταν θέμα, διότι αν ήταν, θα ήταν θέμα κρίσης. Και δεν ήταν θέμα, διότι είχαμε ξεκαθαρίσει, πως αν δεν υπήρχε θετική κατάληξη στο Eurogroup, θα ήταν θέμα και θα είχαμε κρίση. Φάνηκε ότι την τελευταία στιγμή, όλοι θέλησαν να το αποφύγουν και αυτό είναι θετικό. Το γεγονός ότι είχαμε μια θετική εξέλιξη στο Eurogroup και δεν χρειάστηκε η παρέμβαση στη Σύνοδο Κορυφής ή μια έκτακτη σύνοδος Κορυφής των χωρών της Ευρωζώνης είναι μια θετική εξέλιξη» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα είπε, ότι είναι καλύτερα η ΕΕ να μην αποφεύγει τις κρίσεις την τελευταία στιγμή, αλλά πριν δημιουργηθούν και τόνισε πως συνομίλησε για το ζήτημα με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Μακρόν και την καγκελάριο της Γερμανίας, Μέρκελ.
Περιφερειακά ζητήματα και Άμυνα
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στα περιφερειακά ζητήματα της ΕΕ επισημαίνοντας ότι «το βασικό ερώτημα είναι κατά πόσον μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις παγκόσμιες, ευρωπαϊκές και περιφερειακές προκλήσεις, πάντα μέσω μιας ρεαλιστικής διπλωματικής προσέγγισης και στη βάση του διεθνούς δικαίου, της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ευρωπαϊκών αξιών».
Ανέφερε πως κατά τη σύνοδο επαναβεβαιώθηκε «η ακλόνητη στήριξή μας στη συνθήκη των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή, τονίζοντας τη σημασία που έχει η λήψη διεθνών μέτρων έγκαιρα για την προστασία του κλίματος».
Σε ό,τι αφορά στα ζητήματα άμυνας και ασφάλειας, είπε πως έγινε σημαντικό βήμα και σημείωσε πως «συμφωνήσαμε πως δεν μπορούμε παρά να προχωρήσουμε συλλογικά, με περαιτέρω συντονισμό και ενίσχυση των κοινών μας δυνατοτήτων». Η Ευρώπη πρέπει να έχει τη δική της πολιτική άμυνας για να ενισχύσει τον ρόλο της ως σημαντικού παγκόσμιου παίκτη, υποστήριξε ο κ. Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός μίλησε για το ταμείο στο οποίο θα κατευθύνονται χρήματα σε κοινούς στόχους Άμυνας το οποίο, όπως είπε, είναι πολύ καλό για τον Ευρωπαϊκό Νότο.
«Θα είναι δαπάνες για προστασία των συνόρων μας αλλά και για τη σταθερότητα στην περιοχή» είπε ο Αλέξης Τσίπρας για να προσθέσει ότι «ο κ.Γιούνκερ ξεκαθάρισε ότι τα χρήματα για την κοινή άμυνα δεν θα αφαιρεθούν από το ταμείο συνοχής».

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: