Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017

Oι κοριοί άκουγαν τα πάντα, η Δικαιοσύνη ακούει ό,τι θέλει...

Μερική ανατροπή πραγματοποιήθηκε χθες στην εκδίκαση των στημένων ποδοσφαιρικών αγώνων, καθώς μπροστά στον κίνδυνο να εξελιχθεί σε φιάσκο η υπόθεση, το δικαστήριο έκανε δεκτή την πρόταση της εισαγγελέως για νέα απομαγνητοφώνηση ορισμένων ηχογραφημένων συνομιλιών.
Την περασμένη Δευτέρα, η εισαγγελέας της έδρας είχε προτείνει να απομαγνητοφωνηθούν περί τις 15 συνομιλίες που είχε καταγράψει η ΕΥΠ, οι οποίες προηγουμένως είχαν βγει άκυρες για διάφορους λόγους.
Χθες το Α’ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων έκανε δεκτή στο σύνολό της την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας και διέταξε την εκ νέου απομαγνητοφώνηση των συγκεκριμένων συνομιλιών, αυτή τη φορά με όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες, οι οποίες οφείλουν να ολοκληρωθούν εντός δύο εβδομάδων ώστε να μην υπάρχει νέα καθυστέρηση. 
Υπενθυμίζεται πως πριν από 20 μέρες το δικαστήριο είχε δεχτεί το αίτημα ενός δικηγόρου υπεράσπισης, ο οποίος υποστήριξε ότι οι απομαγνητοφωνήσεις ήταν άκυρες καθόσον δεν έφεραν χρονολογία, δεν ανέφεραν τα ονοματεπώνυμα και τις υπογραφές των προσώπων που διενήργησαν τις «απομαγνητοφωνήσεις» ή συνέπραξαν σε αυτές.
Οι συνομιλίες αυτές θεωρούνται καθοριστικό στοιχείο στο οποίο στηρίχθηκαν τα αδικήματα για τα οποία πολλοί εκ των 85 κατηγορουμένων έχουν παραπεμφθεί βάσει του βουλεύματος. 
Χθες υπήρξε και μια άλλη εξέλιξη στην ίδια δίκη, υπέρ των κατηγορουμένων αυτή τη φορά.
Συγκεκριμένα, το δικαστήριο έκανε δεκτή ένσταση δικηγόρου της υπεράσπισης, ο οποίος ζήτησε να μη ληφθούν υπόψη οι συνομιλίες της δικογραφίας που είχε συντάξει το Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών του Πειραιά.
Υπενθυμίζεται πως στην υπόθεση Koriopolis έχουν συνενωθεί δύο δικογραφίες, μία που αφορούσε τους στημένους αγώνες και μία που είχε συντάξει το συγκεκριμένο τμήμα, το οποίο, ενώ ερευνούσε μια υπόθεση νονών της νύχτας, εντόπισε συνομιλίες που αφορούσαν τη στοιχηματική απάτη των στημένων αγώνων. 
Ετσι, για δεύτερη φορά το δικαστήριο έκανε δεκτό -κατά πλειοψηφία- ένα αίτημα των κατηγορουμένων που σχετίζεται περισσότερο με έναν τυπικό λόγο και λιγότερο με ένα θέμα ουσίας.
Ο λόγος αυτή τη φορά ήταν πως η συνένωση των δύο παραπάνω δικογραφιών δεν έχει πραγματοποιηθεί με τον προβλεπόμενο τρόπο.
Κατά συνέπεια, το κατηγορητήριο για ορισμένους παραμένει βαρύ λόγω των νέων απομαγνητοφωνήσεων, ενώ για άλλους αυτόματα γίνεται ελαφρύτερο.
Η επόμενη συνεδρίαση είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη 21 Ιουνίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: