Δευτέρα 24 Ιουλίου 2017

Μήνυμα Τσίπρα για την 24η Ιουλίου: Οριστική η ανάκαμψη της χώρας

Την αισιοδοξία του για την πορεία της χώρας εκφράζει ο πρωθυπουργός με αφορμή την 43η Αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Όπως τονίζει ευθύνη όλων είναι να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος, αλλά να οικοδομήσουμε μια νέα Ελλάδα απελευθερωμένη από τα παιχνίδια συμφερόντων, την μικροπολιτική και την μισαλλοδοξία.
Μηνύματα στο φόντο της εξόδου της Ελλάδας στις αγορές αλλά και της πολιτικής αντιπαράθεσης που έχει ξεσπάσει με την αντιπολίτευση με καμβά την κόντρα κυβέρνησης και δικαιοσύνης έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας με δήλωσή του για τα 43 χρόνια από την πτώση της δικτατορίας και την αποκατάσταση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.
Ο πρωθυπουργός τονίζει χαρακτηριστικά ότι «σήμερα, 43 χρόνια μετά η αποκατάσταση της Δημοκρατίας συμπίπτει με την οριστική αποκατάσταση της οικονομικής σταθερότητας και την ανάκαμψη της χώρας» υπογραμμίζοντας ότι «τώρα είναι ευθύνη όλων μας να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος, αλλά να οικοδομήσουμε μια νέα Ελλάδα. Μια Ελλάδα απελευθερωμένη από τα κάθε είδους παιχνίδια συμφερόντων, την μικροπολιτική και την μισαλλοδοξία. Την Ελλάδα της Δημοκρατίας, της Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και της Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Την Ελλάδα της Δικαιοσύνης».
Μάλιστα ο κ. Τσίπρας σημειώνει ακόμη ότι στα 43 χρόνια που πέρασαν από τη Μεταπολίτευση «η πορεία της χώρας προς την πραγμάτωση των θεμελιωδών αυτών αρχών δεν υπήρξε πάντοτε εύκολη, ούτε ευθύγραμμη. Η εκτεταμένη διαπλοκή ισχυρών οικονομικών συμφερόντων με κέντρα ή παράκεντρα εξουσίας, η απουσία λογοδοσίας και κοινωνικού ελέγχου και βεβαίως οι πολλαπλές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, ύψωσαν, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, σοβαρά εμπόδια».
Αναλυτικά η δήλωση του πρωθυπουργού: «Η επέτειος της Αποκατάστασης της Δημοκρατίας, είναι μια ημέρα τιμής για τους χιλιάδες πολίτες που αντιστάθηκαν στη δικτατορία και τους αγώνες του λαού μας για Λαϊκή Κυριαρχία, Ανεξαρτησία και Κοινωνική Δικαιοσύνη.
Στα χρόνια που πέρασαν από τότε, η πορεία της χώρας προς την πραγμάτωση των θεμελιωδών αυτών αρχών δεν υπήρξε πάντοτε εύκολη, ούτε ευθύγραμμη. Η εκτεταμένη διαπλοκή ισχυρών οικονομικών συμφερόντων με κέντρα ή παράκεντρα εξουσίας, η απουσία λογοδοσίας και κοινωνικού ελέγχου και βεβαίως οι πολλαπλές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, ύψωσαν, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, σοβαρά εμπόδια.
Σήμερα, 43 χρόνια μετά, η Αποκατάσταση της Δημοκρατίας συμπίπτει με την οριστική αποκατάσταση της οικονομικής σταθερότητας και την ανάκαμψη της χώρας.
Τώρα ευθύνη όλων μας είναι να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος, αλλά να οικοδομήσουμε μια νέα Ελλάδα. Μια Ελλάδα απελευθερωμένη από τα κάθε είδους παιχνίδια συμφερόντων, την μικροπολιτική και την μισαλλοδοξία.
Την Ελλάδα της Δημοκρατίας, της Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και της Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Την Ελλάδα της Δικαιοσύνης.
Αυτό απαιτεί σήμερα, περισσότερο από ποτέ, αποφασιστική πολιτική βούληση για μεγάλες μεταρρυθμιστικές τομές και ρήξεις με κατεστημένα συμφέροντα.
Προκειμένου να αποκατασταθεί το αίσθημα της δικαιοσύνης στον ελληνικό λαό.
Να  συμμετέχουν ενεργότερα οι πολίτες στα κέντρα αποφάσεων.
Να αποκατασταθεί η χαμένη αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος.
Να δώσουμε περιεχόμενο στην έννοια της δημοκρατίας.
Το οφείλουμε στις νεώτερες γενιές.
Αλλά και σε αυτούς και αυτές που αφιέρωσαν τη ζωή τους για τη Δημοκρατία και την ελευθερία στο τόπο μας».
ΣΥΡΙΖΑ: Η Δημοκρατία στηρίζεται στη λαϊκή κυριαρχία Με ανακοίνωσή του επίσης το κυβερνών κόμμα αφήνει έμμεσες αιχμές κατά της ένωσης δικαστών και εισαγγελέων τονίζοντας ότι «το δημοκρατικό πολίτευμα θεμελιώνεται στη λαϊκή κυριαρχία» και «απαιτεί σεβασμό καθεμιάς εκ των τριών εξουσιών και του ρόλου που τους έχει αναθέσει ο συνταγματικός νομοθέτης».
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:
«43 χρόνια πέρασαν από την πτώση του δικτατορικού καθεστώτος. Μια μέρα σαν κι αυτή, οφείλουμε να θυμόμαστε και να τιμάμε όσους κι όσες πάλεψαν για την Δημοκρατία και την Ελευθερία, στις φυλακές, τις εξορίες, με κάθε μέσον. Χρέος μας, χρέος κάθε δημοκρατικού πολίτη με ιστορική μνήμη, είναι η συνέχιση των αγώνων για  Δημοκρατία, εθνική ανεξαρτησία, κοινωνική πρόοδο,  ο σεβασμός,  η διεύρυνση και η διατράνωση των δημοκρατικών αξιών και ελευθεριών, των δικαιωμάτων, της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Όμως, η ημέρα της πτώσης της δικτατορίας δεν είναι μια τυπική επέτειος μνήμης. Δεν είναι μόνο μια γιορτή της Δημοκρατίας, αλλά η μνεία ότι το δημοκρατικό πολίτευμα, το οποίο θεμελιώνεται στην λαϊκή κυριαρχία,  απαιτεί καθημερινούς αγώνες για την υπεράσπισή του, από ενεργούς πολίτες που συμμετέχουν στα κοινά. Απαιτεί, επίσης, την απαρέγκλιτη τήρηση των συνταγματικών επιταγών, τον σεβασμό κάθε μιας,  εκ των τριών εξουσιών,  του ρόλου που τους έχει ορίσει ο συνταγματικός νομοθέτης, και η άσκηση των αρμοδιοτήτων τους, προς όφελος και στο όνομα του Ελληνικού Λαού.
Σήμερα, χάρη στους αγώνες και τις θυσίες του λαού, η Δημοκρατία δεν κινδυνεύει από άρματα μάχης. Χρέος όλων μας είναι να εμβαθύνουμε τη Δημοκρατία, και  παραδώσουμε στις επόμενες γενιές έναν καλύτερο κόσμο». 
Νωρίτερα ο πρωθυπουργός, μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα Guardian,  αναφέρθηκε στην έξοδο της Ελλάδας από τη λιτότητα το 2018, ενώ με διάθεση αυτοκριτικής παραδέχεται ότι στη θητεία του έκανε αρκετά λάθη και μάλιστα μεγάλα.

Πηγή: News247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: