Σάββατο 8 Ιουλίου 2017

Συμβούλιο της Ευρώπης: Παράνομη η μείωση στον κατώτατο μισθό κάτω των 25

Τη μείωση του κατώτατου μισθού των εργαζομένων κάτω των 25 ετών -ως μέρος του προγράμματος λιτότητας που επιβλήθηκε στην Ελλάδα από την ΕΕ και άλλους πιστωτές- καταδίκασε το Συμβούλιο της Ευρώπης, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων. Το εν λόγω μέτρο χαρακτηρίστηκε «υπερβολικό» και «αντίθετο με τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη του Συμβουλίου της Ευρώπης (ESC)», καθώς και ότι συνιστά «διάκριση λόγω ηλικίας».
Η απόφαση εκδόθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων (ECSR), το κύριο όργανο παρακολούθησης του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη, μετά από καταγγελία από την ελληνική συνδικαλιστική οργάνωση ΓΣΕΕ με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ETUC).
Η ECSR διαπίστωσε, επίσης, ότι η νομοθεσία για την εφαρμογή μέτρων λιτότητας κατά την περίοδο 2010-2014 παραβίασε διάφορα άλλα άρθρα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη:
– Το δικαίωμα του εργαζομένου να κερδίζει τη ζωή του.
– Να έχει λογικές ημερήσιες και εβδομαδιαίες ώρες εργασίας και να μειώνεται σταδιακά η εργάσιμη εβδομάδα.
– Το δικαίωμα των εργαζομένων σε αμοιβές που θα διασφαλίζουν σε αυτούς και στις οικογένειές τους ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο.
– Το δικαίωμα όλων των εργαζομένων σε εύλογο διάστημα προειδοποίησης πριν από τον τερματισμό της απασχόλησης.
– Το δικαίωμα των μισθωτών κάτω των 18 ετών σε άδεια τουλάχιστον τεσσάρων εβδομάδων με αμοιβή ετησίως.
– Το δικαίωμα των εργαζομένων και των εκπροσώπων τους να καθορίζουν και να βελτιώνουν τις συνθήκες εργασίας τους.
Συμφωνα με την ανακοίνωση της ETUC, η εν λόγω καταδίκη ακολουθεί παρόμοιες αποφάσεις από τον ΟΗΕ, τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας (ΔΟΕ) και άλλους φορείς του Συμβουλίου της Ευρώπης.
«Η ΕΕ πρέπει να αναθεωρήσει πλήρως τη στάση της απέναντι στη λιτότητα και τους μισθούς. Οι υψηλότεροι μισθοί είναι η κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης, όχι ένα κόστος που απειλεί την οικονομική ανάκαμψη. Οι περικοπές των μισθών ξεκινούν έναν κύκλο παρακμής, από τον οποίο είναι πολύ δύσκολο για μία οικονομία να ανακάμψει», δήλωσε σχετικά η γραμματέας της ETUC, Έστερ Λιντς, χαρακτηρίζοντας «ασυγχώρητη» την πρακτική της ΕΕ να ζητά από τα κράτη-μέλη την αποπληρωμή των χρεών τους σε βάρος των δικαιωμάτων και του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων.

Πηγή: aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: