Σάββατο 22 Ιουλίου 2017

Απαράδεκτη άρνηση μεταφοράς ατόμων με αναπηρία από την AEGEAN

Επιστολή διαμαρτυρίας απέστειλε η ΕΣΑμεΑ στην AEGEAN AIR, εξαιτίας της άρνησης της δεύτερης της μεταφοράς σε πτήση οικογένειας ατόμων με προβλήματα όρασης. Η επιστολή κοινοποιείται στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, στον γενικό γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή και στη Διεύθυνση Αεροπορικής Εκμετάλλευσης της Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Για το ίδιο θέμα η ΕΣΑμεΑ απηύθυνε επιστολή και προς την ηγεσία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.
Η άρνηση μεταφοράς της οικογένειας με το 16 μηνών τέκνο και τους δύο σκύλους - οδηγούς αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Κανονισμού ΕΚ 1107/2006 σχετικά με τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και των ατόμων με μειωμένη κινητικότητα όταν ταξιδεύουν αεροπορικώς, όσο και του Ν.4074/2012 «Κύρωση της Σύμβασης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες και του Προαιρετικού Πρωτοκόλλου στη Σύμβαση για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες» και αυτού του ίδιου του Συντάγματος της χώρας.
Ιδιαίτερα μάλιστα όταν προ ενός έτους η εν λόγω εταιρεία είχε αποδεχθεί και υλοποιήσει χωρίς πρόβλημα παρόμοια μεταφορά της οικογένειας τρεις φορές χωρίς επίκληση λόγων ασφαλείας ή παράβασης των ισχυόντων ευρωπαϊκών και διεθνών κανονισμών ασφαλείας.
Τονίζεται παράλληλα ότι ούτε οι Κανονισμοί της ΙΑΤΑ ούτε οι Οδηγίες της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) θέτουν προϋποθέσεις εξυπηρέτησης παρόμοιες με αυτές που επικαλείται η εταιρεία, πολύ δε περισσότερο η εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Η αβάσιμη άρνηση της εταιρείας να μεταφέρει την προαναφερθείσα οικογένεια με τους δύο σκύλους οδηγούς παραπέμπει σε αναχρονιστικές αντιλήψεις και ανεπίτρεπτες συμπεριφορές παρελθουσών δεκαετιών, που καθόλου δε συνάδουν με το σύγχρονο πρόσωπο που η εταιρεία προβάλει στα ΜΜΕ και το καταναλωτικό κοινό, αλλά ούτε βέβαια και με αυτό μιας σύγχρονης και βραβευμένης πρόσφατα για πολλοστή φορά ευρωπαϊκής αεροπορικής εταιρίας.
Τα άτομα με αναπηρία είναι πολίτες και καταναλωτές με ίσα δικαιώματα, οι δε σκύλοι οδηγοί ουδεμία σχέση έχουν με τα κατοικίδια συντροφιάς.
Η Ε.Σ.Α.μεΑ. απαιτεί την άμεση εξεύρεση λύσης για την έγκαιρη μεταφορά της παραπάνω οικογενείας χωρίς πρόσθετο κόστος για κανένα μέλος της με βάση την εθνική και διεθνή νομοθεσία για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, τονίζοντας ότι θα προωθήσει το θέμα τόσο σε εθνικό όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο, μέχρι την οριστική και καθολική διευθέτησή του.
Ζητά επίσης την πραγματοποίηση συνάντησης εκπροσώπων των φορέων της από κοινού με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και το Κέντρο ΣΚΥΛΟΙ ΟΔΗΓΟΙ ΕΛΛΑΔΟΣ για την οριστική αντιμετώπιση παρόμοιων θεμάτων εξυπηρέτησης ατόμων με αναπηρία.
Οι επιστολές επισυνάπτονται: προς την AEGEAN και προς την ΥΠΑ

Πηγή: esamea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: