Σάββατο 22 Ιουλίου 2017

Απάντηση της Aegean για την άρνηση μεταφοράς ΑΜΕΑ με παιδί και σκύλους

Σε συνέχεια δημοσιευμάτων με αφορμή τοποθέτηση της ΕΣΑμεΑ, η Aegean διευκρινίζει ότι σε όλες τις πτήσεις της εταιρείας επιτρέπεται η μεταφορά σκύλων οδηγών για άτομα που χρήζουν επιπλέον υποστήριξης, όπως ορίζει ο κώδικας συμπεριφοράς για τις υπηρεσίες εδάφους, για άτομα με μειωμένη κινητικότητα της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης Πολιτικής Αεροπορίας (ECAC), καθώς επίσης, και από όσα ορίζονται σχετικά με την ασφάλεια των πτήσεων, από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασφαλείας της Αεροπορίας (EASA).
Ο συνολικός αριθμός των σκύλων οδηγών που επιτρέπεται να ταξιδέψουν ανά πτήση, εξαρτάται από ποικίλους παράγοντες όπως ενδεικτικά ο τύπος του αεροσκάφους.
Η ΕΣΑμεΑ είχε αποστείλει επιστολή διαμαρτυρίας στην Aegean, εξαιτίας της άρνησης του αερομεταφορέα να μεταφέρει οικογένεια με 16 μηνών τέκνο και τους δύο σκύλους - οδηγούς, κάτι που όπως υποστηρίζει η ΕΣΑμεΑ αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Κανονισμού ΕΚ 1107/2006 σχετικά με τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και των ατόμων με μειωμένη κινητικότητα όταν ταξιδεύουν αεροπορικώς, όσο και του Ν.4074/2012 «Κύρωση της Σύμβασης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες και του Προαιρετικού Πρωτοκόλλου στη Σύμβαση για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες» και αυτού του ίδιου του Συντάγματος της χώρας.
Η Aegean, τονίζει ότι στις επικοινωνίες με το συγκεκριμένο επιβάτη για τη μεταφορά δύο σκύλων οδηγών για δύο άτομα και ένα παιδί, ανέφερε πως στις πτήσεις της εταιρίας η μεταφορά σκύλων οδηγών εντός της καμπίνας του αεροσκάφους για άτομα με προβλήματα όρασης, επιτρέπεται.
Παρόλα αυτά, για λόγους ασφαλείας, όταν κρίνεται απαραίτητη η συνοδεία σκύλου οδηγού σε έναν επιβάτη, δεν επιτρέπεται ο ίδιος ο επιβάτης να φέρει και βρέφος (0-2 ετών). Αυτό συμβαίνει, καθώς στην έκτακτη περίπτωση της εκκένωσης του αεροσκάφους, κατά την οποία θα χρησιμοποιηθούν εν δυνάμει οι τσουλήθρες, είναι απαραίτητο ο ίδιος επιβάτης να πάρει αγκαλιά και το βρέφος, αλλά και το σκύλο οδηγό. Επιπλέον, με στόχο να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση, έχουμε ήδη προτείνει στον συγκεκριμένο επιβάτη τη δυνατότητα ιπτάμενης συνοδού για το βρέφος, χωρίς επιπρόσθετη χρέωση.
Η Aegean τονίζει ακόμα ότι μόνο για τον μήνα Ιούνιο, η εταιρεία μας εξυπηρέτησε κατά μέσο όρο, 80 άτομα με προβλήματα κινητικότητας ανά ημέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: