Σάββατο 22 Ιουλίου 2017

Μεγάλη ανάπτυξη για την οικονομία της Β. Κορέας;

Στοιχεία που δημοσίευσε η Κεντρική Τράπεζα της Νοτίου Κορέας δείχνουν πως η οικονομία της Βορείου Κορέας για το 2016 ήταν αναπτυξιακή κατά 3,9% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. Μάλιστα πρόκειται για τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης τα τελευταία 17 χρόνια. Το 2015 η οικονομία είχε υποχωρήσει κατά 1,1% λόγω ξηρασίας. Επίσης το εμπορικό της ισοζύγιο αυξήθηκε κατά 4,6% - κυρίως λόγω των εξαγωγών ορυκτών προς την Κίνα, που έφτασαν το 54% του συνολικού όγκου. 
Καθώς η Κίνα είναι ο κυρίαρχος εμπορικός συνεργάτης της Πιονγιάνγκ, αυτά τα νούμερα ενδεχομένως να αυξήσουν τα καλέσματα διεθνώς προς το Πεκίνο να ασκήσει πιέσεις στον γείτονά της για την πολεμική συμπεριφορά του. Την προηγούμενη εβδομάδα η Κίνα ανακοίνωσε πως οι εμπορικές συναλλαγές με την Β. Κορέα αυξήθηκαν κατά 10% αγγίζοντας τα 2,55 δισεκατομμύρια δολάρια στο πρώτο εξάμηνο του 2017, συγκριτικά με ένα χρόνο πριν. Επίσης τόνισε πως οι συναλλαγές αυτές δεν παραβιάζουν τυχόν κυρώσεις. Υπενθυμίζεται πως τον Φεβρουάριο το Πεκίνο είχε δηλώσει ότι θα σταματήσει τις εισαγωγές άνθρακα από την χώρα των Κιμ. 
Η Νότιος Κορέα παρέχει εκτιμήσεις για την οικονομία της Β. Κορέας από το 1995, καθώς εκείνη δεν δημοσιεύει τίποτα. Για τον λόγο αυτό, βέβαια, κάποιοι ειδικοί αμφισβητούν τα στοιχεία αυτά. Πάντως ο Χένρι Φέρον, ειδικός επί της Κορέας στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια, δήλωσε ότι υπάρχουν πολλά σημάδια πως η οικονομία της Β. Κορέας βρίσκεται σε ανάπτυξη: Στην πρωτεύουσα χτίζονται ουρανοξύστες, οι δημοσιογράφοι που επισκέπτονται την Πιονγιάνγκ ζουν πλουσιοπάροχα και οι ντόπιοι ψωνίζουν από κινεζικές αλυσίδες εμπορίου. 
Επιπλέον, η χώρα εισήγαγε αριθμό ρεκόρ σε τάμπλετ και λάπτοπ από την Κίνα το 2016. Σύμφωνα με τον Φέρον, τα στοιχεία αυτά "γκρεμίζουν την προκατάληψη που βλέπει την Β. Κορέα ως μια από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου". Βέβαια, κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν ότι αυτή η εικόνα περιορίζεται μόνο στα γεωγραφικά όρια της πρωτεύουσας...

Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: