Σάββατο 29 Ιουλίου 2017

Ρωσία: «Ο σταλινισμός βλάπτει σοβαρά την υγεία»

Μια ρωσική επιτροπή αποφάνθηκε πως το βιβλίο ιστορίας του Αντρέι Σουσλόβ, καθηγητή στο πανεπιστήμιο του Περμ της Ρωσίας που αφορά τον σταλινισμό, «βλάπτει την υγεία των παιδιών».
Το μάθημα ιστορίας που αφορά τα αντίποινα του Στάλιν βλάπτει τους μαθητές κρίνουν οι ρωσικές αρχές. Το βιβλίο ιστορίας του Αντρέι Σουσλόβ είναι αντικείμενο διαμάχης. Ο Αντρέι Σουσλόβ είναι καθηγητής ιστορίας στο πανεπιστήμιο Ανθρωπιστικών και Παιδαγωγικών Σπουδών στο πανεπιστήμιο της πόλης Περμ. Οι ρωσικές αρχές επιθεώρησης στον τομέα της επικοινωνίας κατέταξαν το βιβλίο του Σουσλόφ στη λίστα των βιβλίων που «βλάπτουν την υγεία των παιδιών».
Ο Ρώσος καθηγητής, σε συνέντευξή του στην Deutsche Welle, δηλώνει πως το βιβλίο το έγραψε το 2015 μαζί με μια συνάδελφό του και εκδόθηκε από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό «Κέντρο για την πολιτική εκπαίδευση και τα ανθρώπινα δικαιώματα». Το βιβλίο απευθύνεται σε μαθητές μεγαλύτερων τάξεων και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και εκτός σχολείου. «Στόχος του είναι να βοηθήσει δασκάλους και καθηγητές να έχουν μια άποψη για την ιστορία του σταλινισμού και τις συνέπειες του» δηλώνει ο Αντρέι Σουσλόβ. Στο βιβλίο συστήνονται επίσης εκδρομές σε τόπους, οι οποίοι σχετίζονται με πολιτικά αντίποινα την περίοδο του Στάλιν.
Κατά την αρχική παρουσίαση του βιβλίου, η αρμόδια υπουργός Παιδείας, συνέστησε το βιβλίο να διαφημιστεί και μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου. Όταν όμως η αρμόδια επιτροπή το κατέταξε στα «βλαβερά για την υγεία των παιδιών», εξαφανίστηκε από την ιστοσελίδα. Επιπλέον η Εισαγγελία ζήτησε από το «Κέντρο για την πολιτική εκπαίδευση και τα ανθρώπινα δικαιώματα» να σημειώσει στη δική του ιστοσελίδα πως το βιβλίο είναι κατάλληλο για άτομα άνω των 18. Το αποτέλεσμα ήταν ο Αντρέι Σουσλόβ και το κέντρο να στραφούν δικαστικά κατά των ρωσικών αρχών.
Αντιδράσεις από σταλινικές οργανώσεις
Ο Ρώσος καθηγητής δήλωσε πως ακτιβιστές της σταλινικής κίνησης «Η ουσία της εποχής» προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων. Ο Πάβελ Γκουριάνοφ από την τοπική οργάνωση «Η ουσία της εποχής», στην πόλη Περμ, δήλωσε πως η απόφαση των αρμόδιων ρωσικών αρχών ήταν σωστή και πως το «Κέντρο για την πολιτική εκπαίδευση και τα ανθρώπινα δικαιώματα» χρησιμοποιεί το βιβλίο ως μανδύα για ιδεολογική και πολιτική πλήση εγκεφάλου.
Από την πλευρά του, ο Αντρέι Σουσλόβ ισχυρίζεται ότι υφίσταται ηθική βλάβη και απαιτεί οι αρχές να υπαναχωρήσουν από την γνωμοδότησή τους, ενώ στην αγωγή του αναφέρει ότι οι αρχές εξετάζουν την ιστορία μέσα από μια δική τους θεώρηση της ιστορικής αλήθειας.
Ο Αλεξάντερ Βερκόβσκι, διευθυντής του Κέντρου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Sowa στη Μόσχα, μιλώντας στην Deutsche Welle, είπε πως απορεί γιατί η συγκεκριμένη επιτροπή αναμείχθηκε σε μια τέτοια υπόθεση, μια και είναι υπεύθυνη μόνο για υποθέσεις που αφορούν την επικοινωνία στα ΜΜΕ. Τέλος, η Ιρίνα Τσερμπάκοβα από τη διεθνή οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα Memorial, δηλώνει πως όντως υπάρχουν βιβλία που βλάπτουν τα παιδιά, αλλά αυτά είναι τα βιβλία που διαδίδουν μύθους και ψέματα και το βιβλίο του Αντρέι Σουσλόβ δεν ανήκει σε αυτή την κατηγορία.

Ελίνα Ιμπραγκίμοβα / Μαρία Ρηγούτσου 
Πηγή: DW

Δεν υπάρχουν σχόλια: