Παρασκευή 7 Ιουλίου 2017

Πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), αποφάσισε την εκταμίευση της υποδόσης των 8,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. Πώς θα χρησιμοποιηθούν τα χρήματα.
Εγκρίθηκε νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής η εκταμίευση της δόσης για την Ελλάδα. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των τελευταίων προαπαιτούμενων από την ελληνική κυβέρνηση, τo Διοικητικό Συμβούλιο του ESM συνεδρίασε με τηλεδιάσκεψη και αποφάσισε την εκταμίευση της 3ης δόσης του 3ου ελληνικού προγράμματος διάσωσης.
Η δόση ανέρχεται σε 8,5 δις ευρώ και από αυτά τα 7,7 θα εκταμιευθούν άμεσα, τη Δευτέρα συγκεκριμένα, ενώ τα υπόλοιπα 800 εκ. ευρώ τον Σεπτέμβριο, όταν θα εξεταστεί η πορεία της αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων χρεών της Ελλάδας στο εσωτερικό, ύψους 400 εκ ευρώ από ίδιους πόρους. Τα 7,7 δις που εκταμιεύονται τώρα, αφορούν λήξεις χρεών προς το ιδιώτες ομολογιούχους, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ ύψους 6,9 δις ευρώ και 800 εκατομμύρια για χρέη προς το εσωτερικό.
Για να λάβει αυτά τα χρήματα η Ελλάδα χρειάστηκε να αποδείξει ότι είχε ήδη χρησιμοποιήσει το 80% του πόσου των 1,8 δις που της είχε καταβληθεί το φθινόπωρο για τον ίδιο σκοπό. Όφειλε δε, όπως έκανε, βρει λύσεις στις υποθέσεις δίωξης στελεχών του TAIΠΕΔ και της ΕΛΣΤΑΤ.
Ο διευθύνων σύμβουλος του ΕSM Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε: "Η σημερινή απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕSM δείχνει ότι η Ελλάδα ολοκλήρωσε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις σε αυτό το στάδιο. Η κυβέρνηση και ο λαός της Ελλάδας αξίζουν την αναγνώριση ότι έχουν προχωρήσει πολύ στην επιστροφή στη δημοσιονομική βιωσιμότητα και στην οικονομική ανάπτυξη. Η κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει αυτή την πορεία για την ανοικοδόμηση μιας ανταγωνιστικής οικονομίας και την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών".
"Το επόμενο σημαντικό βήμα για την Ελλάδα. Αποτέλεσμα κοινών προσπαθειών", έγραψε στο Τwitter του ο πρόεδρος του Eurogroup,  Γερούν Ντάισελμπλουμ, σχολιάζοντας την έγκριση της δόσης.
Μετά την εκταμίευση που εγκρίθηκε σήμερα, η οικονομική βοήθεια του ESM για την Ελλάδα θα φτάσει τα € 39,4 δισ., Από συνολικό πρόγραμμα (€ 86 δισ). Μαζί, ο ΕSM και EFSF έχουν μέχρι στιγμής εκταμιεύσει 181,2 δισ. Ευρώ στην Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένου του ποσού που εγκρίθηκε σήμερα), κάνοντας τα ταμεία διάσωσης τους μεγαλύτερους πιστωτές στην Ελλάδα.
Μοσκοβισί:  Ισχυρό σήμα ελπίδας
Την ικανοποίησή του για την έγκριση της δόσης των 8,5 δισ. ευρώ από το ΔΣ του ESM εξέφρασε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, μέσω twitter, χαρακτηρίζοντας την απόφαση ένα «ισχυρό σήμα ελπίδας».
«Αυτή η πληρωμή αποτελεί αναγνώριση των τεράστιων προσπαθειών που συνεχίζει να κάνει ο ελληνικός λαός, προκειμένου να σταθεροποιηθεί η οικονομία. Σηματοδοτεί το άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου για την Ελλάδα, το οποίο πρέπει να αφορά τις θέσεις εργασίας, τις επενδύσεις και την ανάκαμψη προς όφελος όλων», δήλωσε ο κ. Μοσκοβισί.

Μαρία Ψαρά
Πηγή: News247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: