Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017

Επιστολή της Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Αθηνάς Αθανασιάδου – Αηδονά στον Υπουργό Εσωτερικών για κήρυξη περιοχών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Με επιστολή της, η οποία κοινοποιείται στην Υφυπουργό Μακεδονίας Θράκης, στους κ.κ. Βουλευτές και στους κ.κ. Δημάρχους Π.Ε. Πέλλας, η Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη τη διερεύνηση της δυνατότητας κήρυξης περιοχών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Αναλυτικά η επιστολή της κυρίας Αθανασιάδου – Αηδονά έχει ως εξής:
«Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,
Με την παρούσα επιστολή, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για την πρόκληση σοβαρών ζημιών σε αγροτικές καλλιέργειες της Π.Ε. Πέλλας, συνέπεια ακραίων καιρικών φαινομένων που έπληξαν την περιοχή τους προηγούμενες μήνες και ολοκληρώθηκαν με την χαλαζόπτωση των προηγούμενων ημερών.
Οι καταστροφές αφορούν σε πολύτιμο φυτικό κεφάλαιο και αγροτικά προϊόντα των πλέον δυναμικών καλλιεργειών της Πέλλας, όπως κεράσια, ροδάκινα, βαμβάκι, αμπέλια, κ.ά. οι οποίες συμβάλλουν στην παροχή ρευστότητας για την τοπική οικονομία αλλά και, μέσω των εξαγωγών, στην εθνική οικονομία. Σε μεγάλο αριθμό περιπτώσεων οι καταστροφές φτάνουν το 100% των αγροτικών καλλιεργειών.
Δεδομένων των επιπτώσεων της οικονομικής ύφεσης των τελευταίων χρόνων που έχουν πλήξει ιδιαίτερα τα αγροτικά εισοδήματα, οι αγρότες της περιοχής έχουν περιέλθει σε δεινή οικονομική κατάσταση, αδυνατώντας να ανταπεξέλθουν στις πάγιες οικονομικές υποχρεώσεις τους, ενώ έχουν δυσκολία ακόμη και στην κάλυψη του κόστους υποβολής της δήλωσης ζημίας. Για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής στην Πέλλα και την εξασφάλιση των ελάχιστων συνθηκών διατήρησης της ρευστότητας στην τοπική αγορά και οικονομία, είναι αναγκαία η στήριξη του αγροτικού εισοδήματος από την Ελληνική πολιτεία.
Καθώς η νομοθεσία, μέσω του Σχεδίου «Ξενοκράτης», προβλέπει τη λήψη έκτακτων μέτρων κυρίως για την προστασία και αποκατάσταση των δημόσιων υποδομών, σας παρακαλώ για τη συνδρομή του Υπουργείου σας με τη λήψη ειδικών μέτρων υποστήριξης και αρωγής των πληγέντων αγροτών της περιοχής μας. Ειδικότερα, θα θέλαμε να διερευνήσετε τη δυνατότητα να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι περιοχές της δημοτικής κοινότητας Κρύας Βρύσης, οι τοπικές κοινότητες Καρυώτισσας, Γαλατάδων, Αγίου Λουκά, Αξού, Αμπελειών, Αχλαδοχωρίου, Ραχώνας, Αγροσυκιάς, καθώς και οι οικισμοί της δημοτικής κοινότητας Γιαννιτσών, Δαμιανού και Λεπτοκαρυάς προκειμένου να διεκδικήσουν οι αγρότες ευνοϊκή μεταχείριση στην αποπληρωμή των υποχρεώσεων αλλά και τη λήψη προκαταβολής από τον ΕΛ.Γ.Α. μετά την οριστικοποίηση των δηλώσεων.
Η συναρμόδια υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης στην οποία κοινοποιείται η παρούσα επιστολή, παρακαλείται για τη δική της συνδρομή στην κατεύθυνση στήριξης των αγροτών της Π.Ε. Πέλλας, σε συνεργασία και με τους τοπικούς Βουλευτές και Δημάρχους.
Αναμένοντας την θετική ανταπόκριση του Υπουργείου σας στην αντιμετώπιση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στην οποία έχει περιέλθει η Πέλλα, ευχόμαστε καλή επιτυχία και ευόδωση του δύσκολου έργου σας.
Με εκτίμηση,
Η Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας &
Προγραμματικού Σχεδιασμού της Π.Κ.Μ.
Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά»

Δεν υπάρχουν σχόλια: