Πέμπτη 27 Ιουλίου 2017

Ο έλεγχος ήρθε, ο εργασιακός μεσαίωνας έφυγε

Μετά τον έλεγχο από το ΣΕΠΕ και την επιβολή προστίμου ύψους 1.635.000 ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς, ήρθε η εφαρμογή του νόμιμου κλαδικού ωραρίου...
Σε έλεγχο του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας στην Τράπεζα Πειραιώς τον περασμένο Μάιο βεβαιώθηκαν περισσότερες από 100 παραβάσεις υποδηλωμένης εργασίας και επιβλήθηκε για πρώτη φορά πρόστιμο ύψους 1.635.000 ευρώ.
«Τα φαινόμενα της εργοδοτικής αυθαιρεσίας δεν θα γίνονται ανεκτά», διεμήνυε τότε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου. Σημείωνε, επίσης, ότι το ποσό αυτό, όπως όλα, πλέον, τα έσοδα από τα πρόστιμα του ΣΕΠΕ, πηγαίνουν κατευθείαν στα ασφαλιστικά ταμεία.
Ο ειδικός γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), Ν. Ηλιόπουλος, σχολιάζοντας την επιβολή προστίμου στην Πειραιώς, υπογράμμιζε στην εκπομπή «Οικονομία στο Κόκκινο» και στον Στάθη Σχινά: «Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε πως στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι μόνο το μέγεθος του προστίμου, αλλά και η κατάρριψη της αντίληψης ότι παραβάτες είναι συνήθως οι μικροεπιχειρηματίες, και ότι τα «μεγάλα μαγαζιά» δεν τα ακουμπάει ο νόμος».
«Αισθανόμαστε μεγάλη ηθική ικανοποίηση» Σε ανακοίνωσή του ο σύλλογος των εργαζομένων αναφέρει:
«Σε συνέχεια μιας σειράς συντονισμένων παρεμβάσεων του Συλλόγου μας για την αποκατάσταση του κλαδικού ωραρίου στο κτήριο της Συγγρού 87, ανακοινώθηκε στους συνάδελφους από τη Διεύθυνση της συγκεκριμένης υπηρεσίας ότι, μετά από μια δεκαετία και πλέον, θα εφαρμοστεί όπως προβλέπεται το κλαδικό ωράριο.
Υπενθυμίζουμε ότι Σύμφωνα με το άρθρο 5 της κλαδικής ΣΣΕ Τραπεζών – ΟΤΟΕ (2002 – 2003), που ισχύει και δεσμεύει τις Τράπεζες, προβλέπεται ότι το ωράριο εργασίας των τραπεζοϋπαλλήλων από Δευτέρα έως Πέμπτη είναι επτά ώρες και τριάντα λεπτά ενώ για την Παρασκευή επτά ώρες. Να σημειωθεί ότι στις περισσότερες υπηρεσίες του κτηρίου εδώ και πολλά χρόνια είχε γίνει καθεστώς η παραβίαση του νομίμου ωραρίου.
Είναι λογικό να αισθανόμαστε μεγάλη ηθική ικανοποίηση με αυτό το αποτέλεσμα της πολύμηνης προσπάθειας που δώσαμε από κοινού με τους  συναδέλφους που εργάζονται στο συγκεκριμένο εργασιακό χώρο. Είναι κοινά αποδεκτό ότι οι εξελίξεις κατέστησαν ραγδαίες μετά και τον πρόσφατο έλεγχο της Επιθεώρησης Εργασίας, κατόπιν αιτήματός μας.
Το πρόβλημα της παραβίασης του νομίμου ωραρίου στο χώρο αυτό τέθηκε επίσης και στη χθεσινή προγραμματισμένη συνάντηση με τους επικεφαλής της Διαχείρισης Ανθρωπίνου Προσωπικού, από τους οποίους λάβαμε τη δέσμευση για εφαρμογή του κλαδικού ωραρίου στο κτήριο της Συγγρού 87 και κατ’ επέκταση σ’ όλες τις άλλες Διευθύνσεις του Ομίλου.
Για ακόμη μία φορά αποδεικνύεται στην πράξη, ότι με συντονισμένη παρέμβαση και δράση μπορούμε να διασφαλίζουμε αποτελεσματικά και με επιτυχία τα εργασιακά μας δικαιώματα, επιφέροντας χωρίς υπερβολή σημαντικές αλλαγές στην καθημερινότητα των συναδέλφων, στους χώρους εργασίας και στην προσωπική τους ζωή. Χρέος πλέον όλων είναι να περιφρουρήσουμε το νόμιμο ωράριο μας, διότι τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο.
Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι τόσα χρόνια, κανείς άλλος δεν έθιξε σε τέτοιο βαθμό και με τέτοια αποφασιστικότητα, ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που ταλανίζει τόσο τους συναδέλφους όσο και τις οικογένειές τους».

Πηγή: left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: