Σάββατο 15 Ιουλίου 2017

Πανελλαδική απεργία για την κυριακάτικη αργία

Με νέα 24ωρη πανελλαδική απεργία στον κλάδο του εμπορίου «απαντούν» συνδικαλιστικές ενώσεις στην προγραμματισμένη λειτουργία των καταστημάτων αύριο (Κυριακή 16 Ιουλίου) με τη δυνατότητα που τους δίνει ο νόμος να λειτουργούν από τις 11 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.
Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ), Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος (ΕΕΚΕ), Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), ΓΣΕΕ και Εργατικό Κέντρο Αθήνας απευθύνουν καλέσματα σε εργαζομένους και καταναλωτές να μη δουλέψουν και να μην ψωνίσουν την αυριανή μέρα αλλά να συγκεντρωθούν στην Ερμού με σύνθημα «Κυριακή κλειστά. Δεν ψωνίζω - δεν δουλεύω».
Εκτός από την Αθήνα, απεργιακές συγκεντρώσεις έχουν προαναγγελθεί και σε αρκετές πόλεις της χώρας.
«Είναι φανερό ότι αν οι εργαζόμενοι δεν αντισταθούν, το ξήλωμα της κυριακάτικης αργίας θα συνεχιστεί, διότι αυτό θέλουν οι μεγάλες αλυσίδες, οι πολυεθνικές, τα malls, τα εκπτωτικά χωριά. Η εξυπηρέτηση του τουρισμού είναι απλώς το πρόσχημα», επισημαίνει η ΟΙΥΕ, καλώντας σε μαζική απεργιακή μάχη, ενώ ενημερώνει ότι από κοινού με τις εργοδοτικές οργανώσεις (ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ) προτίθεται να προσφύγει εκ νέου στο ΣτΕ μόλις εκδοθεί και η σχετική υπουργική απόφαση, με στόχο να καταργήσει στην πράξη το αντεργατικό νομοθέτημα.
Οι ΓΣΕΕ και ΕΕΚΕ υποστηρίζουν ότι από τους καταναλωτές δεν λείπουν οι ημέρες, αλλά τα χρήματα και πως ο ίδιος ο καταναλωτής μπορεί μόνο να ακυρώσει στην πράξη την «αναχρονιστική μεταρρύθμιση του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές, γυρνώντας την πλάτη σε όσους επιχειρήσουν να την εφαρμόσουν».
«Μετά τις "Λευκές νύχτες" και τις "Μαύρες Παρασκευές", έρχονται οι "Χαμένες Κυριακές" για να αποτελειώσουν κάθε συζήτηση περί ελεύθερου χρόνου και ξεκούρασης. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες να δώσουν τη μάχη ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Μια μάχη την οποία οφείλει συνολικά ο κόσμος της εργασίας να δώσει. Δεν τους χαρίζουμε τις Κυριακές», τονίζει η συλλογικότητα των Reworkers.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: