Κυριακή 16 Ιουλίου 2017

Βαρουφάκης ξανά για σύστημα παράλληλων πληρωμών

Στις συζητήσεις που είχε με την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ πριν από την εκλογική νίκη του 2015 αναφέρθηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης επισημαίνοντας ότι είχε παρουσιάσει το σχέδιο για παράλληλο νόμισμα από τον Ιούλιο του 2013, ενώ πρόσθεσε ότι του είχε προταθεί το υπουργείο Οικονομικών από το Νοέμβριο του 2014.
Ο επικεφαλής του DiEm25, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι είχε παρουσιάσει δια ζώσης το σύστημα παράλληλων πληρωμών στους Αλέξη Τσίπρα, Ευκλείδη Τσακαλώτο, Γιάννη Δραγασάκη και Γιώργο Σταθάκη από τον Ιούλιο του 2013 σημειώντας ότι «η αντίδραση ήταν πολύ θετική».
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο Αλέξης Τσίπρας του πρότεινε το υπουργείο Οικονομικών το Νοέμβριο του 2014, όταν εκείνος του παρουσίασε αναλυτικά το σύστημα παράλληλων πληρωμών και το σχέδιο αναδιάρθρωσης του χρέους.
«Εκείνο το βράδυ στο διαμέρισμα του Αλέξη, το σχέδιο έγινε απολύτως αποδεκτό, απ’ όλους, στο βαθμό να μού το ζητήσουν και εγγράφως… τους έστειλα δεκασέλιδο έγγραφο με τις τεχνικές προδιαγραφές του συστήματος» είπε ο κ. Βαρουφάκης επισημαίνοντας ότι παρόντες ήταν οι Νίκος Παππάς και Γιάννης Δραγασάκης.
«Όχι, δεν θα ενημέρωνα τον Στουρνάρα, σε καμία των περιπτώσεων δεν τον αφορά, το υπουργείο Οικονομικών θα το έκανε αυτό. Δεν παρεμβαίνω, συνέχισε, στο έργο της ΤτΕ, και απαιτώ να μην επεμβαίνει στα θέματα δημοσιονομικής πολιτικής που δεν την αφορούν» είπε ο πρώην υπουργός Οικονομικών αναφορικά με την Τράπεζα της Ελλάδας.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης επανέλαβε ότι δεν υπήρχε σχέδιο αντικατάστασης του ευρώ, αλλά δημιουργίας ενός συστήματος συμπληρωματικού του ευρώ για την παροχή ρευστότητας υπογραμμίζοντας ότι θα έπρεπε να είχε η κάθε χώρα της Ευρωζώνης ένα τέτοιο παράλληλο σύστημα.
Στη συνέντευξή του ο Γιάνης Βαρουφάκης μίλησε και για τις πρώτες ώρες μετά το δημοψήφισμα, για το υπουργικό συμβούλιο που έγινε και επισήμανε ότι ο Γιάννης Δραγασάκης ήταν εκείνος που έθεσε βέτο κατά του σχεδίου, ενώ οι περισσότεροι υπουργοί της κυβέρνησης ήταν αντίθετοι. Είπε ότι ένας υπουργός τάχθηκε υπέρ του σχεδίου του, αλλά δεν αποκάλυψε ποιος. 
Δεν παρέλειψε να στείλει ξανά μήνυμα επισημαίνοντας ότι είναι έτοιμος να καταθέσει σε Ειδικό Δικαστήριο, ενώ συμπλήρωσε ότι ο Σόιμπλε μαστιγώνει την Ελλάδα για να νουθετεί το Παρίσι.
Τάχιστη αντίδραση από τη ΝΔ
Στις δηλώσεις του Γιάνη Βαρουφάκη έσπευσε να αντιδράσει αμέσως η Νέα Δημοκρατία ζητώντας, φυσικά, εξεταστική επιτροπή.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
"Οι νέες σημερινές δηλώσεις του κ. Βαρουφάκη επιβεβαιώνουν την αναγκαιότητα να υπάρξει εξεταστική επιτροπή που θα φέρει στο φως όλη την αλήθεια.
Για όσα προετοίμαζε ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του.
Μόνο έτσι θα μάθουμε τι ακριβώς έκαναν, που το πληρώνουμε τόσο ακριβά για πολλά χρόνια.
Είναι πλέον σαφές ότι η προετοιμασία για παράλληλο νόμισμα και οι πολιτικές που μπορούσαν να οδηγήσουν σε έξοδο από την ευρωζώνη ήταν επιλογή της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ στο σύνολό της.
Και πρέπει να γνωρίζουν ότι οι ευθύνες τους, στη συνείδηση των πολιτών, δεν παραγράφονται ποτέ"
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: