Δευτέρα 24 Ιουλίου 2017

Επιστροφή φόρου: «Ανάσα» από την αυτόματη διαδικασία

Ανάσα θα πάρουν επαγγελματίες και επιχειρήσεις καθώς μέσα στις επόμενες ημέρες με νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών θα προσδιορίζεται το νέο πλαίσιο στο οποίο ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων και ο ΦΠΑ σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις θα επιστρέφονται με διαδικασίες εξπρές και χωρίς έλεγχο για ποσά έως και 10.000 ευρώ.
Οι επιστροφές φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων έως 10.000 ευρώ υπολογίζεται ότι αφορούν το 90% των περιπτώσεων και το 1,24% του συνολικού ποσού των επιστροφών της κατηγορίας αυτής. Από το μέτρο αυτό εκτιμάται ότι θα ωφεληθούν περισσότερες από 4.500 επιχειρήσεις.
Την ίδια ώρα, ένας στους τρεις επαγγελματίες – επιχειρηματίες που σήμερα είναι υποχρεωμένος να περιμένει ακόμη και πάνω από ένα χρόνο προκειμένου να εισπράξει την επιστροφή φόρου που δικαιούνται θα πάρει σύντομα «ανάσα» ρευστότητας. Οι εκκρεμείς επιστροφές ΦΠΑ ως 10.000 ευρώ που θα δοθούν αυτόματα και χωρίς έλεγχο αφορούν σε πλήθος (επιχειρήσεων και επαγγελματιών) το 35% του συνόλου και το 4,5 τοις χιλίοις στο συνολικό ποσό. Έτσι, όπως αναφέρουν στελέχη της Καραγιώργη Σερβίας, από την αυτόματη επιστροφή των φόρων θα ωφεληθούν χιλιάδες φορολογούμενοι ενώ δεν δημιουργείται πρόβλημα στον προϋπολογισμό.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους το Μάιο οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων προς όλες τις κατηγορίες των φορολογούμενων ανέρχονταν σε 1,2 δισ. ευρώ.
Στόχος του υπουργείου Οικονομικών και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων είναι τους επόμενους μήνες να επιταχυνθεί η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του κράτους προς τους φορολογούμενους μέρος των οποίων είναι οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων. Μέχρι τον Αύγουστο του 2018 το υπουργείο Οικονομικών δεν θα πρέπει να έχει «στοκ» εκκρεμών επιστροφών φόρων για διάστημα μεγαλύτερο των 90 ημερών.
Άλλωστε η επιτάχυνση της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του κράτους προς τους ιδιώτες προβλέπεται και στην συμφωνία που συνόδευε την εκταμίευση της δόσης των 8,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.
Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται δύο υποδόσεις των 800 εκατ. ευρώ η κάθε μία που προορίζονται για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τους ιδιώτες και η εκταμίευσή τους συνδέεται με συγκεκριμένες προϋποθέσεις σε ότι αφορά τον ρυθμό αποπληρωμής τους.

Πηγή: Euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: