Τρίτη 25 Ιουλίου 2017

Η ολομέλεια των δικηγόρων αποφάνθηκε: «Προαιρετική από εμάς η χρήση POS»

Προαιρετικό χαρακτήρα έχει, σύμφωνα με την Ολομέλεια των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων της Ελλάδας, η εγκατάσταση και η τοποθέτηση POS (πληρωμές μέσω κάρτας) από τους δικηγόρους, μετά και τη γνωμοδότηση 3/2017 της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.
Η ολομέλεια, η οποία συνήλθε σήμερα στα γραφεία του δικηγορικού συλλόγου της Αθήνας (ΔΣΑ), ερμηνεύοντας το νομοθετικό πλαίσιο για την εγκατάσταση και λειτουργία POS, αναφέρει ότι η σχετική κοινή υπουργική απόφαση (κ.υ.α.) 45231/2017 στερείται εξουσιοδοτικού ερείσματος για τους δικηγόρους, οι οποίοι εκ του θεσμικού τους ρόλου είναι συλλειτουργοί της Δικαιοσύνης.
Ακόμα, σημειώνει ότι η τυχόν ενεργοποίηση και εκτέλεση της κ.υ.α. από τη διοίκηση, με την επιβολή προστίμου σε βάρος δικηγόρου που δεν εγκατέστησε POS, «είναι παράνομη» λόγω παραβίασης, όχι της γνωμοδότησης της Αρχής, αλλά «της ουσιαστικής νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων (άρθρο 4 παρ. 1 περ. α΄ ν. 2472/1997)», όπως σχετικώς κρισιολογήθηκε.
Κατά συνέπεια, η Ολομέλεια κρίνει ότι στην περίπτωση που ο δικηγόρος δεν προβεί στην τοποθέτηση POS, και εξ αυτού του λόγου του επιβληθεί η προβλεπόμενη στην ισχύουσα κ.υ.α. κύρωση του προστίμου, έχει τη δικονομική δυνατότητα να ασκήσει τα νόμιμα ένδικα βοηθήματα.
Πάντως, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών έχουν διαμηνύσει πως θα εφαρμοστεί κανονικά η υπουργική απόφαση που προβλέπει την υποχρεωτική εγκατάσταση POS για τη διενέργεια συναλλαγών με κάρτες σε μιά σειρά επαγγέλματα έως τις 27 Ιουλίου 2017 μεταξύ των οποίων και στους δικηγόρους.

Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: