Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017

Θετικά λόγια για την Ελλάδα στην ετήσια έκθεση του State Department για την τρομοκρατία διεθνώς

Μείωση των τρομοκρατικών ενεργειών κατά 9% και των απωλειών από αυτές κατά 13% σε διεθνές επίπεδο, αναφέρει η έκθεση. Τι τονίζεται για την Ελλάδα. "Οι επιθέσεις που σημειώθηκε το 2016 στην Ελλάδα είχαν μόνο σκοπό το πολιτικό μήνυμα και ήταν ελαφρά λιγότερες απ' ό,τι τα δύο προηγούμενα χρόνια-Η ελληνική κυβέρνηση παρέμεινε το 2016 ένας πρόθυμος εταίρος".
Εξαιρετικά θετικά λόγια εισπράττει η ελληνική κυβέρνηση από την ετήσια έκθεση του State Department για την τρομοκρατία σε διεθνές επίπεδο, την οποία έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.
Σε ότι αφορά την Ελλάδα, η έκθεση αναφέρει ότι «η ελληνική κυβέρνηση παρέμεινε το 2016 ένας πρόθυμος εταίρος στις προσπάθειες αντιμετώπισης της τρομοκρατίας».
«Ανώτατα στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης έδωσαν έμφαση στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, που αποτελεί μια από τις κορυφαίες προτεραιότητές τους», προστίθεται.
Υπήρξαν σποραδικές ενέργειες μικρής κλίμακας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, κυρίως εκρήξεις αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανικών που τοποθέτησαν εγχώριες τρομοκρατικές οργανώσεις, αναφέρεται, όμως ήταν ελαφρά λιγότερες απ' ό,τι τα δύο προηγούμενα χρόνια και οι ενέργειες αυτές δεν μοιάζουν να είχαν στόχο να προκληθούν σοβαρές σωματικές βλάβες ή θάνατοι, αλλά να σταλεί ένα πολιτικό μήνυμα, τις οποίες μάλιστα τις παραθέτει επιγραμματικά πότε και ποιες ήταν και με τι στόχο.
Στην έκθεση συμπληρώνεται επίσης ότι η Ελλάδα είναι μέλος του διεθνούς συνασπισμού εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και εφαρμόζει πλήρως τις Αποφάσεις 2178 και 2199 του Συμβουλίου Ασφαλείας και το καθεστώς κυρώσεων σε βάρος του ΙΚ που επέβαλε το ΣΑ του ΟΗΕ και μάλιστα αναφέρεται και σε σχετικές δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών κ. Κοτζιά.
Αξίζει να σημειωθεί πως στην έκθεση γίνεται σαφής αναφορά για τις αδυναμίες που έχουν οι ελληνικές ταυτότητες έναντι άλλων χωρών που τις καθιστά ευάλωτες σε πλαστογραφία, αλλά προσθέτει γίνονται προσπάθειες και έχει δεσμευτεί η ελληνική κυβέρνηση να τις εκσυγχρονίσει με βιομετρικά δεδομένα όπως σε άλλες χώρες κλπ.
Επιγραμματικά σε ότι αφορά το παγκόσμιο, στην έκθεση μεταξύ άλλων αναφέρεται πως ο αριθμός των τρομοκρατικών ενεργειών σε διεθνές επίπεδο και των θανάτων που προκάλεσαν αυτές μειώθηκε το 2016 για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, κυρίως εξαιτίας της μείωσης των επιθέσεων στο Αφγανιστάν, τη Συρία, τη Νιγηρία, το Πακιστάν και την Υεμένη.
Ο συνολικός αριθμός των τρομοκρατικών ενεργειών το 2016 κατέγραψε πτώση κατά 9% εν σχέση με το 2015, ενώ οι απώλειες που προκάλεσαν οι επιθέσεις μειώθηκαν κατά 13%, σύμφωνα με την έκθεση της αμερικανικής διπλωματίας για την τρομοκρατία παγκοσμίως.
Το Ισλαμικό Κράτος ήταν αυτό που προκάλεσε τους περισσότερους θανάτους με τις ενέργειές του πέρυσι, καθώς διέπραξε 20% περισσότερες επιθέσεις στο Ιράκ, προκαλώντας 69% περισσότερους θανάτους εν συγκρίσει με το 2015.
Στοιχεία τα οποία συγκέντρωσε και επεξεργάστηκε το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ για λογαριασμό του State Deparment, δείχνουν ότι διαπράχθηκαν 11.072 τρομοκρατικές ενέργειες παγκοσμίως πέρυσι, οι οποίες είχαν αποτέλεσμα πάνω από 25.600 θανάτους.


Θοδωρής Παναγιωτίδης
Πηγή: News247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: