Τετάρτη 16 Αυγούστου 2017

ΕΛΣΤΑΤ: Επισκέπτες Μουσείων και Αρχαιολογικών χώρων και Συνολικές εισπράξεις - Απρίλιος 2017. Τι δείχνουν τα στοιχεία για το Μουσείο και τον Αρχ. Χώρο της Πέλλας

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοινώνει τα αποτελέσματα της Έρευνας Κίνησης Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων για τον μήνα Απρίλιο 2017. 
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Τ.Α.Π.Α., το Μουσείο της Πέλλας το πρώτο 4μηνο του 2017 επισκέφθηκαν 6.945 επισκέπτες και οι εισπράξεις ανήλθαν στα 13.920 €, ενώ τον Αρχαιολογικό Χώρο 3.670 επισκέπτες με τις εισπράξεις να φθάνουν τα 4.000 €. Φυσικά κι αυτούς τους μήνες καταγράφεται σημαντική αύξηση της επισκεψιμότητας σε όλα τα Μουσεία και τους Αρχαιολογικούς Χώρους, αλλά σίγουρα πολύ μεγαλύτερη θα καταγραφεί στο επόμενο τετράμηνο(Μάϊος - Αύγουστος 2017), που αποτελεί και την περίοδο της τουριστικής αιχμής στην χώρα μας.
Πιο συγκεκριμένα:
• Κατά τον μήνα Απρίλιο 2017 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2016, παρατηρήθηκε αύξηση των επισκεπτών των Μουσείων κατά 13,1%, αύξηση των επισκεπτών ελεύθερης εισόδου κατά 1,9% και αύξηση των εισπράξεων κατά 36,4% (Πίνακας 1).
• Στους Αρχαιολογικούς χώρους, κατά τον μήνα Απρίλιο 2017 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2016, παρατηρείται αύξηση των επισκεπτών κατά 24,2%, αύξηση των επισκεπτών ελεύθερης εισόδου κατά 18,4%, και αύξηση των εισπράξεων κατά 34,3% (Πίνακας 1).
• Κατά το τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου του 2017, παρατηρείται αύξηση σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του έτους 2016 κατά 14,1% στους επισκέπτες των Μουσείων και αύξηση κατά 6,5% στους επισκέπτες ελεύθερης εισόδου, ενώ οι αντίστοιχες εισπράξεις παρουσίασαν αύξηση κατά 22,4% (Πίνακας 2).
• Στους Αρχαιολογικούς χώρους, κατά το τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου 2017 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016, παρατηρείται αύξηση των επισκεπτών κατά 15,3% και αύξηση κατά 10,0% των επισκεπτών ελεύθερης εισόδου ενώ οι αντίστοιχες εισπράξεις παρουσίασαν αύξηση κατά 28,2% (Πίνακας 2). 

Στα παρακάτω διαγράμματα παρουσιάζεται η πορεία των εισπράξεων (γράφημα 2) καθώς και η επισκεψιμότητα ανά Μουσείο και Αρχαιολογικό Χώρο (γραφήματα 3 και 4 αντίστοιχα).
01. Επισκέπτες μουσείων κατά μήνα (Ιανουάριος 1998 - Απρίλιος 2017)
02. Εισπράξεις μουσείων κατά μήνα (Ιανουάριος 1998 - Απρίλιος 2017)
03. Εισπράξεις αρχαιολογικών χώρων κατά μήνα (Ιανουάριος 1998 - Απρίλιος 2017)
04. Επισκέπτες αρχαιολογικών χώρων κατά μήνα (Ιανουάριος 1998 - Απρίλιος 2017)

ΕΠΕΞΗΓΗΜΑΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Έρευνα Κίνησης Μουσείων και Αρχαιολογικών χώρων
Η έρευνα Κίνησης Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων παρουσιάζει αποτελέσματα από το έτος 1970. Με την έρευνα αυτή συγκεντρώνονται στοιχεία από το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (TAΠ) του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού που αναφέρονται στον αριθμό
των επισκεπτών και των εισπράξεων από τα διατεθέντα εισιτήρια στα Μουσεία αρχαιολογικού και ιστορικού ενδιαφέροντος και στους Αρχαιολογικούς χώρους.
Για το Νέο Μουσείο Ακρόπολης διατίθενται στοιχεία επισκεπτών και εισπράξεων από τον μήνα Δεκέμβριο του 2009.
Νομικό πλαίσιο 
Η παρούσα έρευνα, η οποία διεξάγεται από το έτος 1970, είναι συνεχής και παράγει μηνιαίαστοιχεία και κατ' επέκταση ετήσια, στη βάση της ΚΥΑ 15189/Β379/73.
Περίοδος Αναφοράς 
01/04/2017 έως 30/04/2017
Μεθοδολογία και ορισμοί
Η έρευνα διενεργείται σε μηνιαία βάση και τα στοιχεία συγκεντρώνονται από το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠ) του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Τα στοιχεία που συγκεντρώνονται αφορούν τον αριθμό των επισκεπτών και των αντίστοιχων εισπράξεων από τα διατεθέντα εισιτήρια στα Μουσεία αρχαιολογικού και ιστορικού ενδιαφέροντος και τους Αρχαιολογικούς χώρους της χώρας. Στοιχεία παρουσιάζονται, κατά μήνα και στο τέλος του έτους συνολικά για όλο το έτος.
Πληροφορίες για την καταβολή του εισιτηρίου:
• Από τον Ιανουάριο του έτους 2002, θεωρούνται επισκέπτες Μουσείων και Αρχαιολογικών χώρων, εκτός των ατόμων που αγοράζουν εισιτήριο εισόδου, και τα άτομα στα οποία χορηγείται εισιτήριο ελεύθερης εισόδου. Για την είσοδο στα Μουσεία και στους Αρχαιολογικούς χώρους καταβάλλεται από 16.06.1996 το προβλεπόμενο εισιτήριο από όλους ανεξαιρέτως τους επισκέπτες, Έλληνες και αλλοδαπούς, καθ’ όλες τις ημέρες του έτους. εκτός από τις ακόλουθες κατά τις οποίες η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους:
• Τις εθνικές επετείους (25η Μαρτίου και 28η Οκτωβρίου)
• Την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα κατά το διάστημα 1 Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου
• Την 6η Μαρτίου (Μνήμη Μελίνας Μερκούρη)
• Την 18η Απριλίου (Διεθνής Ημέρα Μνημείων)
• Την 18η Μαΐου (Διεθνής Ημέρα Μουσείων)
• Την 5η Ιουνίου (Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος)
• Το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου (Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς)
Εισιτήρια ελεύθερης εισόδου:
Από την καταβολή του εισιτηρίου απαλλάσσονται:
• Οι νέοι έως 18 ετών από τις χώρες της ΕΕ με επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας
• Οι φοιτητές και οι σπουδαστές των Ανώτατων και των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων ή ισότιμων σχολών των χωρών της ΕΕ, καθώς και των σχολών Ξεναγών με επίδειξη φοιτητικής ταυτότητας
• Οι υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού με επίδειξη υπηρεσιακής ταυτότητας
• Οι κάτοχοι κάρτας μέλους του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM) και του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS)
• Οι ξεναγοί με επίδειξη ταυτότητας του Υπουργείου Ανάπτυξης
• Οι συνοδοί εκπαιδευτικοί κατά τις επισκέψεις σχολείων και ιδρυμάτων της Α ́βάθμιας.
• Β ́βάθμιας και Γ ́βάθμιας εκπαίδευσης
• Οι δημοσιογράφοι με επίδειξη δημοσιογραφικής ταυτότητας
• Τα μέλη Εταιρειών και Συλλόγων Φίλων Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων
• Οι επίσημοι φιλοξενούμενοι του Ελληνικού Δημοσίου μετά από σχετική έγκριση
• Οι συνοδοί τυφλών και ατόμων με κινητικά προβλήματα
• Οι κάτοχοι Δελτίου ελευθέρας εισόδου
• Οι κάτοχοι της Κάρτας Πολιτισμού 
Αριθμός ενιαίων εισιτηρίων:
Από τον Απρίλιο 1999, εκτός του καθιερωμένου εισιτηρίου. άρχισε να καταβάλλεται ενιαίο εισιτήριο
σε ορισμένα μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους. Το σύνολο των εισιτηρίων αυτών για τοv μήνα Απρίλιο του 2017 ανέρχεται σε 57.454.
Παραπομπές
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Έρευνα Κίνησης Μουσείων και Αρχαιολογικών χώρων και παλαιότερες χρονολογικές σειρές διατίθενται στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας στο: http://www.statistics.gr/el/statistics/-/publication/SCI21/-

Δεν υπάρχουν σχόλια: