Τετάρτη 23 Αυγούστου 2017

Να σε κάψω Γιάννη μ’ να σ’ αλείψω λάδι...

Πρώτα σε αρρωσταίνουν με τα προϊόντα τους και μετά σου πουλούν γιατρειά, κερδίζοντας στο τέλος διπλά.
Ο λόγος για μια σειρά από κορυφαίες εταιρείες παραγωγής καταναλωτικών αγαθών της υφηλίου, οι οποίες μέσω θυγατρικών φαρμακευτικών εταιρειών πωλούν φάρμακα και θεραπείες για ασθένειες που προκαλούν οι ίδιες με τα προϊόντα τους.
Πρώτο και καλύτερο παράδειγμα αυτής της παράνοιας της οικονομίας της αγοράς είναι η γνωστή Johnson & Johnson, που νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα καταδικάστηκε από δικαστήριο της Καλιφόρνιας στην καταβολή αποζημίωσης 417 εκατ. δολαρίων σε γυναίκα η οποία προσβλήθηκε από καρκίνο των ωοθηκών λόγω της χρήσης του γνωστού ταλκ (baby powder) της εταιρείας.
Αρκετές μελέτες συνδέουν τη συχνή χρήση του ταλκ στη γενετική περιοχή με πυελικές φλεγμονές και τον κίνδυνο καρκίνου στις ωοθήκες.
Η Johnson & Johnson έχει καταδικαστεί γι' αυτό ξανά, ενώ εναντίον της εκκρεμούν δεκάδες αγωγές. Παρ’ όλα αυτά συνεχίζει να το παράγει.
Την ίδια στιγμή η Johnson & Johnson είναι όμως και ιδιοκτήτρια της Janssen Pharmaceuticals, φαρμακευτικής εταιρείας η οποία παράγει μία από τις κορυφαίες χημειοθεραπείες για τον καρκίνο των ωοθηκών, το Doxil.
Μία δόση 25 ml του σκευάσματος αυτού τιμάται σήμερα στις ΗΠΑ στα 2.758 δολάρια.
Στις καρκινοπαθείς συνιστάται μηνιαία δόση 50 ml για έναν κύκλο τουλάχιστον 4 μηνών. Kάτι που σημαίνει ότι με μηνιαίο κόστος 5.516 δολαρίων ανά ασθενή, η συνολική θεραπεία με Doxil κοστίζει σε μια γυναίκα 22.064 δολάρια.
Αν ληφθεί υπόψη ότι μόνο στις ΗΠΑ κάθε χρόνο περισσότερες από 22.000 γυναίκες διαγιγνώσκονται με καρκίνο ωοθηκών και περί τις 14.000 πεθαίνουν από αυτόν, τότε τα περιθώρια κέρδους από το Doxil μόνο στις ΗΠΑ για τις Janssen Pharmaceuticals και Johnson & Johnson ανέρχονται κοντά στο μισό δισ. δολάρια ετησίως!
Ανάλογη περίπτωση είναι αυτή της Nestle. Η κορυφαία εταιρεία τροφίμων και ποτών στον κόσμο κατέχει περισσότερα από 2.000 επώνυμα προϊόντα σε 191 χώρες του κόσμου.
Το μεγαλύτερο μέρος της κερδοφορίας της προέρχεται από τα γαλακτομικά και τα συναφή με αυτά προϊόντα.
Η Nestle, όμως, είναι παράλληλα και ιδιοκτήτρια της φαρμακευτικής Prometheus Therapeutics and Diagnostics που εξειδικεύεται σε θεραπείες για τις χρόνιες πεπτικές διαταραχές.
Mία από τις πλέον διαδεδομένες -και προσοδοφόρες- πεπτικές διαταραχές είναι και η κοιλιοκάκη -η δυσανεξία στη γλουτένη- που προσβάλλει σήμερα έναν στους 100 ανθρώπους παγκοσμίως.
H Prometheus έχει την δική της ιστοσελίδα για την κοιλιοκάκη και σε αυτήν χτυπά καμπανάκι ενάντια στην πρόσληψη τροφών με γλουτένη.
Ωστόσο, δεν αναφέρει ότι η συμπτωματολογία ενός ασθενούς με κοιλιοκάκη μπορεί να προκληθεί και από τη δυσανεξία στη λακτόζη, ενός σακχάρου που βρίσκεται στο γάλα.
Δεν αναφέρει ότι τα συμπτώματα των δύο ασθενειών μοιάζουν, ούτε ότι οι πάσχοντες από κοιλιοκάκη έχουν αποδεδειγμένα υψηλή πιθανότητα δυσανεξίας και στη λακτόζη.
Και έτσι η Nestle συνεχίζει να κερδίζει δισεκατομμύρια από τα γαλακτομικά της προϊόντα ενώ την ίδια στιγμή τής επιτρέπεται να κερδίζει και από τις συνταγογραφούμενες φαρμακευτικές θεραπείες των παρενεργειών που προκαλούν αυτά στο ανθρώπινο σώμα.
Αν δεν είναι αυτή σύγκρουση συμφερόντων, τότε τι είναι;
Η Merisant, τέλος, είναι κορυφαία παραγωγός τεχνητών γλυκαντικών στον κόσμο. Τα προϊόντα της πωλούνται σε περισσότερες από 90 χώρες και κορυφαίο όλων είναι το Equal Zero Calorie Sweetener, που κάθε χρόνο τής φέρνει έσοδα μεγαλύτερα των 35 δισ. δολαρίων.
Η Merisant ανήκει στη MacAndrews & Forbes, η οποία είναι και ιδιοκτήτρια της vTv Therapeutics, μιας βιοφαρμακευτικής που εμπλέκεται σε κλινικές έρευνες για την εξεύρεση θεραπειών για τη νόσο του Αλτσχάιμερ και τον διαβήτη τύπου 2 όπως και για ασθένειες του κεντρικού νευρικού συστήματος, τις διαταραχές του μεταβολισμού, φλεγμονές και καρκίνο.
Ενα από βασικά κύρια συστατικά του Equal Sweetener είναι η ασπαρτάμη, η οποία όμως -σύμφωνα με έρευνες- συνδέεται με την... απώλεια μνήμης και την εξασθένηση της εκμάθησης.
Ερευνα σε πειραματόζωα έχει δείξει ακόμη ότι δόσεις ασπαρτάμης παραπλήσιες αυτών που μπορεί να καταναλώσει ο άνθρωπος συνδέονται με τη δυσλειτουργία του εντέρου, την παχυσαρκία, τη σημαντική αύξηση των λεμφωμάτων και τη λευχαιμία.

Συντάκτης: Μπάμπης Μιχάλης
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: