Παρασκευή 25 Αυγούστου 2017

Μην τους ακούς

Ανακοινώθηκαν οι βάσεις κι απ’ τον Σεπτέμβρη θα είσαι φοιτητής. Πας παρακάτω τη ζωή σου, πέτυχες έναν στόχο, κι όμως διάφοροι καλοθελητές ακροβολίστηκαν και προσπαθούν να σ’ το χαλάσουν. Μην τους ακούς.
Μην τους ακούς όταν σου λένε «τι να τις κάνεις τις σπουδές και το πτυχίο, άνεργος θα καταλήξεις». Αυτή θα είναι μια άλλη χώρα όταν εσύ θα βγαίνεις απ’ το Πανεπιστήμιο. Καλύτερη ή χειρότερη, κανείς δεν ξέρει· θα ‘χεις, παρ’ όλα αυτά, τις ευκαιρίες σου. Κλείσε τ’ αυτιά σου σ’ όσους κακολογούν το ελληνικό Πανεπιστήμιο· μέσα στις πάμπολλες παθογένειές του, δεν είναι το μπάχαλο που σου παρουσιάζουν. Σκέψου πόσοι γνωστοί σου με τίτλους από καλές ελληνικές σχολές βρήκαν δουλειά στο εξωτερικό, σε αγορές πιο απαιτητικές απ’ τη δική μας.
Μην τους ακούς σαν τα ισοπεδώνουν όλα, λέγοντας πως η παιδεία δεν αξίζει τον κόπο, γιατί συχνά δεν εξαργυρώνεται λογιστικά, με κέρδη και πολλά λεφτά. Κόπιασες, αγωνίστηκες, τα κατάφερες, απόλαυσέ το· μην τους αφήνεις να σου καταστρέφουν τη στιγμή. Και να θυμάσαι ότι Πανεπιστήμιο δεν σημαίνει μονάχα εξετάσεις και χαρτιά, καριέρα και χρησιμοθηρία. Είναι ένα παράθυρο σε έναν άλλον κόσμο. Σπουδάζεις πρώτιστα για την προσωπικότητά σου, για εσένα, και τα υπόλοιπα είναι παρελκόμενα.
Ανακοινώθηκαν οι βάσεις και έμεινες απέξω. Δεν τα κατάφερες εν τέλει, δεν είσαι ευχαριστημένος· μην τους ακούς όταν σου λένε ότι τα πάντα τέλειωσαν για σένα, μην τους αφήνεις να σε κάνουνε να νιώσεις αποτυχημένος. «Ε, τι να κάνουμε, δεν ήταν για τα γράμματα», θα λέν’ με συγκατάβαση, μην τους ακούς, δεν είναι αυτός ο λόγος· ίσως ξεκίνησες από χειρότερη αφετηρία, ίσως σου τύχανε αναποδιές, ίσως δεν είχες τα χρήματα και το πολιτισμικό κεφάλαιο για να υποστηρίξεις τον αγώνα σου· ό,τι κι αν σου συνέβη, δεν υστερείς.
Είτε θελήσεις να ξαναδοκιμάσεις είτε όχι, μη βγεις από αυτή τη διαδικασία με ηττοπάθεια· σ’ όλη σου τη ζωή, διάφοροι θα προσπαθήσουν να σε κάνουνε να νιώσεις άχρηστος, ότι τάχα δεν αξίζεις, ότι σου πρέπουν τα ελάχιστα και να λες κι ευχαριστώ από πάνω· μην τους ακούς, μην τους αφήσεις να σε πείσουνε με αφορμή τις επιδόσεις σου στις πανελλαδικές. Κοίτα τριγύρω σου τον κόσμο, σε περιμένει για να αγωνιστείς, να ονειρευτείς, να ζήσεις.
Και κοίτα τον με το κεφάλι σου ψηλά.

Συντάκτης: Λευτέρης Κουγιουμουτζής 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: