Κυριακή 27 Αυγούστου 2017

Ακροδεξιές αποδοκιμασίες κατά της Μέρκελ

Από γιουχαΐσματα, σφυρίγματα και συνθήματα ακροδεξιών σημαδεύτηκε προεκλογική συγκέντρωση της Άνγκελα Μέρκελ στο Κβέντλινμπουργκ της Σαξονία-Άνχαλτ, η οποία είναι υποψήφια για τέταρτη θητεία και φαβορί στις επικείμενες εκλογές του Σεπτεμβρίου στη Γερμανία.
«Ψεύτρα-ψεύτρα», «παραιτήσου» και «Μέρκελ φύγε» φώναζε μεταξύ άλλων ομάδα υποστηρικτών του ακροδεξιού κόμματος Γερμανίας χθες στην κεντρική πλατεία της πόλης. Εκείνη αναγκάστηκε να διακόψει τρεις φορές την ομιλία της και ήταν φανερά θυμωμένη.
Ωστόσο, δεν πτοήθηκε, έδωσε... τόπο στην οργή και προσπάθησε να νουθετήσει τους διαμαρτυρόμενους, που βρίσκονταν ανάμεσα στους 1.500 ακροατές. «Μερικοί πιστεύουν ότι τα προβλήματα των ανθρώπων στην Γερμανία λύνονται με φωνές.
»Εγώ δεν το πιστεύω, όπως δεν το πιστεύει και η πλειοψηφία των ανθρώπων σε αυτή την πλατεία», απάντησε για να συνεχίσει επί 30 λεπτά την ομιλία της ενώ παράλληλα συνεχίζονταν και οι αποδοκιμασίες.
Ορισμένα από τα πλακάτ του AfD εναντίον της Γερμανίδας καγκελαρίου έγραφαν: «Πήγαινε στους μουσουλμάνους», «Άντε χάσου, Μέρκελ», «Το Ισλάμ δεν ανήκει στην Γερμανία» και «Σώστε το Σύνταγμα από την Μέρκελ».
Σε ένα μεγάλο λευκό πανό γραμμένο με κόκκινο χρώμα, που συμβόλιζε το αίμα, αναφερόταν ειρωνικά: «Ευχαριστώ τη Μέρκελ».
Την περασμένη εβδομάδα, σε εκδήλωση στην πόλη Άναμπεργκ-Μπούχολτς της Σαξονίας, δέχτηκε και πάλι γιουχαϊσματα και αποδοκιμασίες από οπαδούς του AfD, που εμφανίζεται ιδιαίτερα ισχυρή στα πρώην ανατολικά κρατίδια.
Στη χθεσινή συγκέντρωση η Μέρκελ επανέλαβε ότι οι πρόσφυγες είναι ευπρόσδεκτοι στην Γερμανία, καθώς «η ποικιλομορφία δίνει δύναμη στη χώρα», παραδέχτηκε ωστόσο ότι δεν πρέπει να υπάρξει επανάληψη του μεγάλου κύματος του 2015.
Η πολιτική της στο προσφυγικό ήταν και το κεντρικό θέμα των διαφωνούντων που είχαν συγκεντρωθεί στον χώρο της ομιλίας της.
«Ελλάδα και Ιταλία δεν μπορεί να σηκώσουν μόνες το προσφυγικό»
Η ίδια σε συνέντευξη στην κυριακάτικη Die Welt τάχθηκε ενάντια στη συνεργασία με το ξενοφοβικό και ρατσιστικό κόμμα. Είναι «απολύτως σαφές ότι το AfD δεν μπορεί να είναι ένας εταίρος για οποιαδήποτε μορφή συνεργασίας μαζί μας», είπε.
Επανέλαβε ότι «δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα και η Ιταλία να σηκώσουν μόνες τους το βάρος μόνο και μόνο λόγω της γεωγραφική τους θέσης, καθώς οι πρόσφυγες φτάνουν στις ακτές τους». «Πρέπει να ανακατανείμουμε τους πρόσφυγες στα υπόλοιπα κράτη μέλη».
Το 2015 υπήρξε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης και «όλοι, συμπεριλαμβανομένων των αιτούντων άσυλο, δεν πρέπει ποτέ να βιώσουν ξανά μια τέτοια κατάσταση» δήλωσε ακόμη η Μέρκελ στη γερμανική εφημερίδα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η καγκελάριος της Γερμανίας επέμεινε στην ανάγκη να ενισχυθεί το Λιμενικό Σώμα της Λιβύης. Πρέπει να είναι «εφοδιασμένο με τον απαραίτητο εξοπλισμό για να μπορέσει να κάνει τη δουλειά του για να είναι σε θέση να προστατεύσει τις δικές του ακτές.
»Φυσικά, δίνουμε μεγάλη σημασία στο γεγονός ότι η λιβυκή ακτοφυλακή πρέπει να συμμορφώνεται προς τις επιταγές του διεθνούς δικαίου, τόσο όσον αφορά την αντιμετώπιση των προσφύγων και των μεταναστών, καθώς και σε ό,τι αφορά μη κυβερνητικές οργανώσεις», είπε η Μέρκελ και συμπλήρωσε ότι το ίδιο ισχύει για την Τουρκία.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: