Τετάρτη 2 Αυγούστου 2017

Οδηγίες επιβίωσης για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό

Το υπουργείο Οικονομίας προχώρησε στη δημοσίευση ενός εγχειριδίου με οδηγίες για όσους πολίτες πρόκειται να κάνουν χρήση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, μέσω της οποίας θα λειτουργήσει ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών Επιχειρήσεων. Παράλληλα, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ) δημοσίευσε ένα ερωτηματολόγιο - πλοηγό του νόμου, που δίνει απαντήσεις στις συνήθεις απορίες των ενδιαφερομένων (προϋποθέσεις, δικαιολογητικά, διαδικασία, συνέπειες κτλ.). 
Σημειώνεται πως από την Πέμπτη 3 Αυγούστου, ξεκινά η λειτουργία της πλατφόρμας και συνεπώς οι ενδιαφερόμενοι μπορούν από τις 9 το πρωί να εισέρχονται στην πλατφόρμα (μέσω της υπερσύνδεσης που υπάρχει στον διαδικτυακό χώρο της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους) και να υποβάλλουν αίτηση υπαγωγής στον μηχανισμό.
Υπενθυμίζεται ότι δυνατότητα να υποβάλλουν αίτηση υπαγωγής στον μηχανισμό έχουν τα νομικά πρόσωπα που αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα σύμφωνα με τα άρθρα 21 και 47 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Ν. 4172/2013, Α΄ 167), εφόσον διαθέτουν φορολογική κατοικία στην Ελλάδα (ενδεικτικά Α.Ε., Ε.Π.Ε., Ο.Ε., Ε.Ε. και Ι.Κ.Ε.), καθώς και τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική δραστηριότητα και διαθέτουν πτωχευτική ικανότητα.
Σημειώνεται επίσης πως σκοπός του νόμου είναι η διάσωση μόνο των βιώσιμων επιχειρήσεων, δηλ. εκείνων που έχουν την ικανότητα να διατηρηθούν στην αγορά που δραστηριοποιούνται, να συνεχίσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα και να δημιουργήσουν κέρδη στο μέλλον. Όπως σημειώνει η ΕΕΤ, η εξασφάλιση της βιωσιμότητας του οφειλέτη αποτελεί προϋπόθεση για την υπαγωγή στο Νόμο και την επίτευξη συμφωνίας ρύθμισης. Κατ’ ακολουθία, τα στοιχεία που αποδεικνύουν τη βιωσιμότητα πρέπει να υποβάλλονται από τον οφειλέτη με την αίτησή του και την περιλαμβανόμενη σε αυτή πρόταση ρύθμισης των οφειλών του.
Ακολουθεί το ερωτηματολόγιο της ΕΕΤ και οι οδηγίες του υπουργείου για την πλατφόρμα:
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: