Δευτέρα 21 Αυγούστου 2017

Η βιομηχανία sexcam της Ρουμανίας

Το διαδραστικό webcamming είναι ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος τομέας της παγκόσμιας πορνογραφίας. Στη Ρουμανία, χιλιάδες γυναίκες εργάζονται ως "cam-girls" είτε στο στούντιο είτε από το σπίτι και η πλειοψηφία των πελατών τους προέρχονται από τη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη, αναφέρει το BBC σε ένα αφιέρωμα για τη βιομηχανία sexcam που ακμάζει στη χώρα.  
Στην καρδιά του Βουκουρεστίου, στο πεζοδρόμιο έξω από μία ψηλή πολυκατοικία μια ομάδα νέων γυναικών καπνίζει, μιλάει και γελάει. Τραβούν την προσοχή, καθώς το βαρύ μακιγιάζ τους, τα ψηλά τακούνια και τα γυαλιστερά, αποκαλυπτικά ρούχα τους, έρχονται σε αντίθεση με τα καθημερινά καλοκαιρινά φορέματα των περαστικών.
Μέσα στο κτίριο, το Studio 20 καταλαμβάνει τον πρώτο και τον δεύτερο όροφο. Σαράντα δωμάτια με πόρτες ανάμεσα σε λευκούς διαδρόμους, οι τοίχοι των οποίων κοσμούνται με εικόνες λαμπερών και όμορφων γυναικών. Όταν η πόρτα είναι κλειστή μια γυναίκα βρίσκεται σε ζωντανή σύνδεση μέσω web κάμερας και όσο είναι μόνη στο δωμάτιο, είναι απολύτως νόμιμο. Σε αυτόν τον κόσμο των εικονικών σχέσεων και του cybersex, εκατομμύρια άντρες που είναι μέλη παρακολουθούν τις γυναίκες μπροστά στην κάμερα.
Η Lana λειτουργεί στο δωμάτιο 8, που έχει ένα μεγάλο κυκλικό κρεβάτι και πολλά μαξιλάρια. “Συνήθως εμφανίζομαι με κοντά φορέματα, εσώρουχα ή δερμάτινα ρούχα”, αναφέρει η Λάνα. Σε μια γωνία του δωματίου υπάρχει μια μεγάλη οθόνη υπολογιστή και μια ακριβή κάμερα. Όσοι είναι online μπορούν να δουν τη Λάνα στο δωμάτιο της σε απευθείας σύνδεση σε πραγματικό χρόνο μέσω αποκλειστικών ιστοσελίδων ενηλίκων. Αλλά δεν μπορεί να βγάλει χρήματα, μέχρι ένα μέλος να της ζητήσει μία ιδιωτική συνάντηση μέσω της διαδικτυακής κάμερας.
Δουλεύοντας οχτώ ώρες τη μέρα, κερδίζει περίπου 4.000 ευρώ το μήνα, σχεδόν 10 φορές πάνω από το μέσο μισθό στη Ρουμανία. Ως εργοδότης της Lana, το Studio 20 κερδίζει το ίδιο ποσό, ενώ το LiveJasmin, η ιστοσελίδα που διαχειρίζεται το περιεχόμενο και είναι υπεύθυνο για την είσπραξη των πληρωμών από τις πιστωτικές κάρτες των πελατών βγάζει τα διπλά, δηλαδή 8.000 ευρώ.
Το LiveJasmin είναι ο μεγαλύτερος ιστότοπος που φιλοξενεί online κάμερες στον κόσμο. Το επισκέπτονται καθημερινά περίπου 35 με 40 εκατομμύρια χρήστες και οποιαδήποτε στιγμή υπάρχουν 2.000 γυναίκες σε απευθείας σύνδεση. Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς πόσο εύκολο είναι για τη βιομηχανία του web cam, να έχει έσοδα πάνω από δύο δισεκατομμύρια δολάρια το 2016.
Η Lana εργαζόταν στον τομέα του Real Estate μέχρι που η παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008 βύθισε τη Ρουμανία σε ύφεση. Αυτή ήταν και η πρώτη φορά που άρχισε να συνομιλεί μέσω βίντεο. Ακόμα θυμάται τη πρώτη μέρα στην καινούρια της δουλειά. "Ήμουν μόνη στο δωμάτιο και ένιωσα σαν να υπήρχαν εκατοντάδες άνθρωποι γύρω μου και δεν μπορούσα να καταλάβω τι έπρεπε να κάνω και τι ζητούσαν από μένα. Με τον καιρό έμαθα να αντιλαμβάνομαι ποιο μέλος ήταν πιθανός πελάτης και να μη χάνω το χρόνο μου με όλους τους υπόλοιπους”, δήλωσε η Lana.
Τι συμβαίνει όμως όταν όταν ξεκινάει μια ιδιωτική συνομιλία;
"Συνήθως πρόκειται για μια απλή συνομιλία. Άλλες φορές με βάζουν να παίρνω διάφορους ρόλους, να γδύνομαι ή να αυνανίζομαι. Υπάρχουν πελάτες που προσπαθούν να με ωθήσουν να κάνω πράγματα που δε θέλω, όμως ως γυναίκα είμαι σε θέση να ρυθμίζω τα πράγματα όπως θέλω εγώ. Το σημαντικό είναι να κρατήσω τον πελάτη σε σύνδεση για όσο το δυνατόν περισσότερα λεπτά” αναφέρει η Λάνα.
“Έχεις δέκα λεπτά να είσαι χαριτωμένη και σέξι, μετά όμως πρέπει να έχεις κάτι να πεις γιατί αλλιώς το μέλος δεν πρόκειται να μείνει”, αναφέρει η Andra Chirnogeanu, διευθύντρια δημοσίων σχέσεων του Studio 20. Για το σκοπό αυτό, το Studio 20 απασχολεί εκπαιδευτές, ψυχολόγους και καθηγητές αγγλικών. Οι περισσότεροι πελάτες είναι Βορειοαμερικανοί και Ευρωπαίοι, οπότε είναι σημαντικό οι γυναίκες να μπορούν να επικοινωνούν μαζί τους.
Αλλά ο δάσκαλος των αγγλικών, Andrea, έχει και κάποιες επιπλέον αρμοδιότητες που ξεπερνούν τις γλωσσικές δεξιότητες. "Τους διδάσκω για τον φετιχισμό, τι σημαίνει το φετίχ για ένα άτομο, τι είδους φετίχ υπάρχουν και άλλα τέτοια. Μελετάμε τον Φρόυντ και τη ψυχολογία γενικότερα, όπως και βιβλία σχετικά με την κινησιολογία, καθώς μια γυναίκα πρέπει να φαίνεται αισθησιακή και έξυπνη”, τονίζει.
Επιπροσθέτως η γνώση της γεωγραφίας είναι σημαντική, αφού τα μοντέλα θα πρέπει να μπορούν να μιλήσουν για τα μέρη που προέρχονται και οι ίδιες αλλά και τα μέλη. Θα πρέπει να υπάρχει σύνδεση στη σχέση και η δυνατότητα συζητήσεων σε διάφορα θέματα δημιουργεί άνεση και στις δύο μεριές.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι το Studio 20 είναι το μεγαλύτερο “κατάστημα” webcam franchise στον κόσμο. Έχει εννέα υποκαταστήματα στη Ρουμανία, συμπεριλαμβανομένου ενός που απασχολεί "cam-boys". Τα άλλα του υποκαταστήματα βρίσκονται στην κολομβιανή πόλη Cali, στη Βουδαπέστη και στο Λος Άντζελες.
Παρόλο αυτά, δεν εργάζονται όλα τα μοντέλα στο στούντιο. Η Sandy Bell, μία πτυχιούχος με δύο πανεπιστημιακούς τίτλους, είναι μία από τις κοπέλες που εργάζονται από το σπίτι. Βγάζει περίπου 100 ευρώ τη μέρα όταν επιστρέφει σπίτι της από την κανονική της εργασία, ως διακοσμήτρια εσωτερικών χώρων. Το πλεονέκτημα του να είσαι ανεξάρτητος σε αυτή τη δουλειά είναι ότι κερδίζεις μεγαλύτερο ποσοστό από τα τέλη των μελών.
“Υπάρχουν πολλά μέλη που αναζητούν επαφή και συντροφιά. Υπάρχουν πολλοί που απλά θέλουν να λέω το όνομα τους ενώ χορεύω και γδύνομαι”, δηλώνει στο BBC η Sandy, όμως τονίζει πως σε καμία περίπτωση δεν ανησυχεί για την ασφάλειά της. "Τι μπορούν να μου κάνουν. Είναι χιλιάδες μίλια μακριά απο εμένα και δεν μπορούν καν να με αγγίξουν", αναφέρει και ισχυρίζεται πως αυτό που κάνει "δεν έχει καμία σχέση με την πορνεία". 
Είναι όμως η Sandy Bell θύμα; Η ακτιβίστρια Irina Ilisei σημειώνει ότι η ερώτηση είναι πιο πολύπλοκη από όσο φαίνεται. Μιλάμε για γυναίκες που είναι αναγκασμένες να το κάνουν αυτό; Είναι γυναίκες που το επιλέγουν; Ή της χειραγωγούν για να το κάνουν, λόγω έλλειψης οικονομικής σταθερότητας;
Η Ilisei πάντως πιστεύει ότι οι παράγοντες που ωθούν αυτές τις κοπέλες να καταφύγουν σε αυτή την εργασία είναι το υψηλό ποσοστό εφηβικής εγκυμοσύνης της Ρουμανίας και το γεγονός ότι το 30% όσων ολοκληρώνουν την τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν μπορεί να βρει δουλειά.
Μάλιστα όπως αναφέρει η Ilisei η βιομηχανία webcam προσπαθεί να προσελκύσει νέες γυναίκες, αφού υπάρχουν αμέτρητες διαφημίσεις στα πανεπιστήμια, ενώ πολλοί σπουδαστές λαμβάνουν άμεσα μηνύματα στο Facebook με σχετικές αναφορές. Η παρουσίαση είναι πολύ δελεαστική, καθώς το παρουσιάζουν ως ένα είδος οικονομικής ανεξαρτησίας και απελευθέρωσης.
Από την πλευρά της η Lana αναφέρει ότι το επάγγελμα της έχει δώσει αρκετά χρήματα για να μεγαλώσει μόνη την κόρη της και να συγκεντρώσει ένα κεφάλαιο για να το αξιοποιήσει στο μέλλον, καθώς δηλώνει πως σχεδιάζει να εγκαταλείψει το χώρο σε δύο χρόνια.
Όμως πολλές γυναίκες δεν είναι ελεύθερες να κάνουν τις επιλογές που έχει η Lana. Η Oana δραπέτευσε από τη βιομηχανία του σεξ. Στα 16 της που ήταν ανήλικη ακόμα, ερωτεύτηκε έναν φίλο που την έπεισε να κάνει συνομιλίες μέσω βίντεο. Συνέχισε να εργάζεται ως πόρνη στη Γερμανία, μέχρι που βρήκε το θάρρος να επιστρέψει στο Βουκουρέστι και να ξεκινήσει μια νέα ζωή. Τώρα εργάζεται στην πρόληψη της σεξουαλικής εργασίας, ενημερώνοντας τις νέες γυναίκες για τις εμπειρίες της και προσπαθώντας να τις πείσει για τον κίνδυνο της web συνομιλίας. "Υπάρχουν κορίτσια που σκέφτονται ότι θα παραμείνουν μπροστά στην κάμερα και θα βγάλουν λεφτά, αλλά όλα τα πράγματα που θα κάνουν εκεί θα τις επηρεάσουν για πάντα και το επόμενο βήμα είναι η πορνεία” τονίζει η Oana.
"Είναι ψυχολογικά βλαβερό να μένεις 12 ώρες σε ένα γραφείο και να πληρώνεσαι με τον κατώτατο μισθό. Αλλά το γεγονός ότι τα μοντέλα συχνά προσπαθούν να αποκρύψουν τη δουλειά τους ίσως είναι ένα ζήτημα”, λέει η Andra Chirnogeanu, υπεύθυνη PR του Studio 20. "Εάν η Lana και η Sandy Bell θα μπορούσαν να έχουν καλύτερη διαβίωση χρησιμοποιώντας τα προσόντα τους και την επαγγελματική τους εμπειρία, θα εξακολουθούσαν άραγε να γδύνονται για πελάτες στη Νέα Υόρκη, τη Φρανκφούρτη και το Λονδίνο;" αναφέρει το BBC καταλήγοντας. 

Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: