Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2017

Τσίπρας από ΔΕΘ: Ψηφιακό Δημόσιο το 2020 – Τι είπε για συμβασιούχους, θεσμικές αλλαγές

Κεντρικό ρόλο κατείχε η ελληνική δημόσια διοίκηση στην ομιλία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στο συνεδριακό κέντρο Ι. Βελλίδης, με την οποία άνοιξαν οι εργασίες της 82ης ΔΕΘ, το βράδυ του Σαββάτου, με τον κ. Τσίπρα να περιγράφει το όραμα της κυβέρνησης για το νέο ψηφιακό δημόσιο του 2020: Οι συναλλαγές των πολιτών με τις δημόσιες υπηρεσίες να ολοκληρώνονται ηλεκτρονικά μέσω κινητού ή ηλεκτρονικού υπολογιστή. «Θα είναι το μεγαλύτερο βήμα εκσυγχρονισμού που θα έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Τσίπρας δεν στάθηκε μόνο σε αυτήν την αλλαγή και άλλες, που αφορούν κυρίως θέματα προσωπικού, τις οποίες, κατά τον ίδιο, αποτελούν «μεταρρυθμίσεις σημαντικές που κανείς δεν τόλμησε τα τελευταία χρόνια». Ο πρωθυπουργός επισήμανε τις αξιοκρατικές διαδικασίες επιλογής προϊσταμένων με το νέο σύστημα, στην επιλογή στελεχών σε υψηλές θέσεις ευθύνης μέσω του Μητρώου Στελεχών, αλλά και την κινητικότητα που «ξεπάγωσε» πρόσφατα.
Στρατηγικός στόχος, εξήγησε ο κ. Τσίπρας, αποτελεί για την κυβέρνηση ένα δημόσιο στο οποίο θα έοχυν πρόσβαση με ισότιμους όρους όλοι οι πολίτες και «ένα δημόσιο αρωγός στην προσπάθεια ανάκαμψης και του νέου παραγωγικού μοντέλου».
Τραβώντας διαχωριστική γραμμή με το παρελθόν, ο πρωθυπουργός τόνισε ξεκινώντας τις αναφορές του για το δημόσιο, ότι «βασικό άξονας είναι η διαμόρφωση νέων θεσμών και μηχανισμών ελέγχων που θα εγγυώνται την προστασία του δημοσίου συμφέροντος».
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε νοσηρές παθογένειες του παρελθόντος: «Σε ποιο στρατηγικό σχέδιο υπάκουαν οι προσλήψεις στο Δημόσιο;», αναρωτήθηκε απαντώντας: «Σε κανέναν. Ο καθένας έκανε ότι ήθελε και δημιουργήθηκαν στρατιές ομήρων συμβασιούχων ενώ υπηρεσίες έμεναν υποστελεχωμένες».
«Άλλο παράδειγμα, τα δισεκατομμύρια που σπαταλήθηκαν για την ψηφιοποίηση του δημόσιου τομέα τις περασμένες δεκαετίες χωρίς σχέδιο και συντονισμό. Όποιος πρόλαβε τον κύριο είδε. Και τώρα προσπαθούμε να συμμαζέψουμε τα ασυμμάζευτα», συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.
Μια Ελλάδα που δεν επιστρέψει στην χρεοκοπία
«Η έξοδος από τα μνημόνια δεν πρέπει να πραγματοποιηθεί με όρους του παρελθόντος» διαμήνυσε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, εγκαινιάζοντας την 82η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης».
«Πρέπει να διαμορφώσουμε τους θεσμούς και τις πολιτικές, οι οποίες θα εγγυώνται ότι η Ελλάδα δεν θα επιστρέψει στο παρελθόν» έσπευσε να προσθέσει, περιγράφοντας την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου «δρόμου».
Όπως εξήγησε, πρόκειται για έναν δρόμο με νέες προκλήσεις και δυσκολίες, αλλά και με ευκαιρίες για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο. «Χρέος μας είναι να δημιουργήσουμε μία Ελλάδα της σταθερότητας και της εμπιστοσύνης, καθώς δεν θέλουμε μία Ελλάδα που θα επιστρέψει στη χρεοκοπία» τόνισε επιπλέον.
Βελτιώνεται η διαπραγματευτική ικανότητα
Αναφερόμενος στις επιδόσεις της οικονομίας, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι «η εικόνα της Ελλάδας έχει αλλάξει ριζικά προς το καλύτερο, καθώς τα σημάδια ανάκαμψης είναι πλέον εμφανή και σε εμάς, και στους επενδυτές και στους εταίρους».
Για δύο συνεχή έτη, συνέχισε ο Πρωθυπουργός, κατορθώσαμε να πετύχουμε τους δημοσιονομικούς στόχους, γεγονός το οποίο ενισχύει τη διαπραγματευτική ικανότητα της χώρας και θέτει τις βάσεις για τη δημιουργία ενός δημοσιονομικού χώρου για την ελάφρυνση των βαρών.
«Η επιτυχημένη επιστροφή στις αγορές προδιαγράφει την επιτυχία αυτού που θα συμβεί σε έναν χρόνο» υπογράμμισε ακόμη, εστιάζοντας στις προοπτικές εξόδου από το πρόγραμμα βοήθειας, το καλοκαίρι του 2018.
Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας εξήρε τα μακροοικονομικά μεγέθη της οικονομίας, κάνοντας ειδική μνεία στα στοιχεία για τις εμπορικές συναλλαγές και σημειώνοντας ότι οι συγκεκριμένες επιδόσεις προαναγγέλλουν την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας.
Στρατηγικός εταίρος η Ελλάδα
«Η χώρα αναβαθμίζεται και γίνεται πάλι στρατηγικός εταίρος των σημαντικότερων οικονομικών δυνάμεων του πλανήτη» έσπευσε να συμπληρώσει, παραπέμποντας στις επισκέψεις των Εμανουέλ Μακρόν, Μπαράκ Ομπάμα και Βλαντιμίρ Πούτιν.
«Η ανάκτηση της εμπιστοσύνης και η αναζωπύρωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος, είναι συνέπεια και της ανάκτησης του κύρους των διεθνών συμμαχιών της χώρας» επεσήμανε, παράλληλα.
Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, εξέλιξη η οποία αποτελεί «εξαιρετικό οιωνό», ενώ προανήγγειλε την ολοκλήρωση της αξιολόγησης σχεδόν 800 νέων επενδυτικών σχεδίων, ύψους 2 δισ. ευρώ.
Από το Grexit στο Grinvest
«Μετατρέψατε κάτι σημαντικό», είπε στον πρωθυπουργό, σύμφωνα με τον ίδιο, Γάλλος επενδυτής που συνόδευε τον Γάλλο πρόεδρο, Εμμανουέλ Μακρόν, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα. «Καταφέρατε στη συνείδηση των Γάλλων να μετατρέψετε το Grexit σε Grinvest», περιέγραψε ο κ. Τσίπρας για όσα είπε ο Γάλλος επενδυτής, κατά τη συνάντησή τους στο αεροδρόμιο κατά την αποχώρηση του κ. Μακρόν.
Πόροι 11 δισ. ευρώ στην οικονομία
Η αλλαγή του κλίματος και η εμπέδωση της εμπιστοσύνης δεν είναι τυχαίο γεγονός, αποσαφήνισε ο Πρωθυπουργός, ξεκαθαρίζοντας ότι συνδέεται «με συγκεκριμένες θεσμικές παρεμβάσεις και τη δημιουργία ενός διαφορετικού μοντέλου παραγωγής και υλοποίησης δημοσίων πολιτικών».
Όπως υπενθύμισε, μάλιστα, η Ελλάδα για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, είναι η πρώτη χώρα στην απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Αυτό σημαίνει, ανέλυσε, εισροή πόρων 11 δισ. ευρώ για την ελληνική οικονομία από το 2015, στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, της επιχειρηματικής καινοτομίας και της ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού.
Στο πλαίσιο αυτό, επεσήμανε ότι μέσα σε δύο χρόνια, «έχουμε καταφέρει να ολοκληρώσουμε τους οδικούς άξονες, οι οποίοι είχαν αφεθεί στην τύχη τους για 10ετίες, με τεράστιο κόστος για το δημόσιο», ενώ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ανέφερε ότι έχουν ήδη αξιοποιηθεί 2 δισ. ευρώ, μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεις και του σχεδίου Γιούνκερ.
«Η πληγή της ανεργίας πρέπει να κλείσει»
«Κάθε χρόνο η ανεργία υποχωρεί όταν επί κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ αυξανόταν κατά 1,5 μονάδα το έτος», είπε ο κ. Τσίπρας, περιγράφοντας ότι το 2014 η ανεργία ήταν 26,7%, το 2015 ήταν 25%, το 2016 ήταν 23,5% και το 2017, 21,2%
«Από τον Ιανουάριο 2015, μέχρι τον Δεκέμβριο 2016, έχουν δημιουργηθεί 213.000 νέες θέσεις εργασίας. Και φέτος, έως τον Ιούλιο, δημιουργήθηκαν 263.000 νέες θέσεις εργασίας. Πρόκειται για αριθμό ρεκόρ για τα τελευταία 16 χρόνια. Και η ανεργία των νέων υποχώρησε κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το 2014», τόνισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ως ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι έχει αντιστραφεί η τάση μείωσης της σταθερής απασχόλησης στις νέες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται.
Τρεις άξονες αλλαγών
«Δουλεύουμε συντονισμένα σε τρεις άξονες», είπε ο πρωθυπουργός, αναφέροντας:
Πρώτος άξονας, οι νομοθετικές παρεμβάσεις για την προστασία των εργαζομένων.
Δεύτερος άξονας, η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών.
Τέλος, τρίτος άξονας, ο αναπροσανατολισμός των χρηματοδοτικών εργαλείων για τη στήριξη εργαζομένων και τη βελτίωση των εργασιακών σχέσεων.
Ευκαιρία συνεργασίας με την Κίνα
Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στυην έναρξη της ομιλίας του και στην τιμώμενη χώρα της ΔΕΘ, την Κίνα, κάνοντας λόγο για μία χώρα με μακραίωνη ιστορία, παράδοση και κουλτούρα.
«Τα τελευταία χρόνια εμβαθύνουμε διαρκώς τη συνεργασία με την Κίνα, μέσω των οικονομικών και πολιτιστικών ανταλλαγών» τόνισε, ενώ ξεκαθάρισε ότι η ΔΕΘ «είναι άλλη μια σπουδαία ευκαιρία για την εμβάθυνση της συνεργασίας ανάμεσα στις χώρες μας».

Πηγή: aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: