Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2017

Προώθηση της μισθωτής εργασίας

Παραμένουμε προσηλωμένοι στον στρατηγικό μας στόχο: στη δραστική μείωση της ανεργίας και στη δημιουργία συνθηκών για πλήρη, σταθερή και αξιοπρεπή απασχόληση για όλους. Το 2014 η ανεργία ήταν 26,5%, σήμερα βρίσκεται στο 21,7%. Η κυβέρνησή μας δημιούργησε, από τον Ιανουάριο του 2015 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016, 213.000 νέες θέσεις εργασίας, όταν οι πολιτικές της κυβέρνησης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ την περίοδο 2012-2014 οδήγησαν στην ανεργία 173.000 συνανθρώπους μας.
Η μείωση της ανεργίας δεν επιτυγχάνεται αυτόματα. Είναι αποτέλεσμα του μείγματος της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης και των πολιτικών ενίσχυσης της απασχόλησης που εφαρμόζουμε. Η κεντρική φιλοσοφία που διατρέχει τις πολιτικές απασχόλησης του υπουργείου Εργασίας είναι η προώθηση της πλήρους απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα και η δημιουργία προσωρινών θέσεων μισθωτής εργασίας στον δημόσιο τομέα, καθώς και ο εξορθολογισμός των δημόσιων και κοινοτικών πόρων ώστε τα προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης να είναι στοχευμένα στις ανάγκες του ανέργου, αλλά και της αγοράς εργασίας.
Σημαντικό εργαλείο στις νέες πολιτικές απασχόλησης είναι το Σύστημα Διάγνωσης Αναγκών της Αγοράς Εργασίας, το οποίο, υπό την εποπτεία του Εθνικού Ινστιτούτου για την Ανάπτυξη του Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΑΔ), αποτελεί μηχανισμό που μπορεί να «ακούει» την αγορά και να συλλέγει πραγματικά δεδομένα για τις ειδικότητες και τους κλάδους με προοπτική ανάπτυξης και δημιουργίας απασχόλησης. Τα δεδομένα που μας παρέχει αυτό το σύστημα καθιστούν αποτελεσματικότερα τα προγράμματα απασχόλησης που σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας και υλοποιεί με τον ΟΑΕΔ. Στη βάση των ευρημάτων του μηχανισμού, σε 2,5 χρόνια υλοποιήθηκαν δράσεις επαγγελματικής κατάρτισης για 73.000 ανέργους. Σχεδόν 50.000 ωφελούμενοι ολοκλήρωσαν την κατάρτιση και την πρακτική άσκηση και από αυτούς ένας στους τρεις βρήκε μία θέση εργασίας στον ιδιωτικό τομέα μετά το τέλος του προγράμματος.
Για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όμως, το ζητούμενο δεν είναι μόνο η μείωση της ανεργίας και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλά και τι είδους θέσεις εργασίας είναι αυτές. Η προώθηση της μισθωτής εργασίας μέσα από τα προγράμματα του υπουργείου και του ΟΑΕΔ σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση των ελέγχων του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) συνέβαλαν στην ανάσχεση της επέλασης της μερικής απασχόλησης. Το πρώτο 7μηνο του 2017 η μερική απασχόληση αυξήθηκε μόλις κατά 0,16%, όταν το αντίστοιχο διάστημα της χρονιάς του «success story» η μερική απασχόληση αυξήθηκε κατά 10,57%!

Συντάκτης: Ράνια Αντωνοπούλου - αν. υπουργός Εργασίας 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: