Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017

Εκστρατεία ενημέρωσης για τον καρκίνο του προστάτη

«Μετά τα 50, φρόντισε τον προστάτη σου», είναι το σύνθημα της εκστρατείας ενημέρωσης για τον καρκίνο του προστάτη της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας. Στο πλαίσιο αυτής από τις 25 έως τις 29 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιείται δωρεάν προσυμπτωματικός έλεγχος για τη νόσο, με την εξέταση του Ειδικού Προστατικού Αντιγόνου (PSA). 
«Ένας στους επτά άνδρες θα νοσήσει από καρκίνο του προστάτη στη διάρκεια της ζωής του», ανέφερε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο πρόεδρος της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας (ΕΟΕ) Ηρακλής Πούλιας. «Ο καρκίνος του προστάτη είναι δεύτερος σε συχνότητα καρκίνος στους άνδρες και πρώτος όσον αφορά τους θανάτους», σημείωσε ο πρόεδρος του Τμήματος Ουρογεννητικής Ογκολογίας της ΕΟΕ, διευθυντής στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» Αλκιβιάδης Γρηγοράκης. 
Ο προσυμπτωματικός έλεγχος σύμφωνα με τους γιατρούς είναι απαραίτητος για όλους τους άνδρες μετά την ηλικία των 50 ετών, ενώ για τους άνδρες που έχουν οικογενειακό ιστορικό μετά την ηλικία των 40. Ο έλεγχος -τόνισαν- συμβάλλει στην έγκαιρη διάγνωση της νόσου και στην καλύτερη έκβαση της θεραπείας. Όσο πιο νωρίς ανιχνεύεται, τόσο πιο εύκολα και αποτελεσματικά θεραπεύεται. 
Ο προστάτης είναι αδένας που αποτελεί μέρος του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος. Ο καρκίνος του προστάτη είναι ένας κακοήθης όγκος, ο οποίος αναπτύσσεται από τα κύτταρα του αδένα. Παράγοντες κινδύνου όπως τονίστηκε είναι η ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό, η παχυσαρκία και η παρουσία συγκεκριμένων γονιδίων.
Εκτός από τον καρκίνο, υπάρχουν και μία σειρά άλλων παθήσεων του προστάτη που είναι πολύ συχνές στον άνδρα. Καθοριστικό ρόλο στην αποτελεσματική θεραπεία και στην αποφυγή υποτροπής τους είναι η έγκαιρη διάγνωση.
Για τη δωρεάν εξέταση, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το τηλέφωνο 210 3413400.

Δεν υπάρχουν σχόλια: