Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017

Πανευρωπαϊκή κινητοποίηση για το δικαίωμα στην άμβλωση

Με την ευκαιρία της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας Ασφαλών Αμβλώσεων συγκεντρώσεις προγραμματίζονται σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις για την υπεράσπιση του θεμελιώδους δικαιώματος όλων των γυναικών.
«Πρέπει να απαιτήσουμε από τις εθνικές μας κυβερνήσεις, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρώπης να διασφαλίσουν το θεμελιώδες δικαίωμα των γυναικών να διαθέτουν το σώμα τους όπως επιθυμούν, να ζουν ελεύθερα τη σεξουαλικότητά τους, να αποφασίζουν αν θέλουν ή όχι να κάνουν παιδί», τονίζεται στην ανακοίνωση της συλλογικότητας οργανώσεων που προασπίζονται τα δικαιώματα των γυναικών και καλεί σε δράση.
Στις 6 το απόγευμα στο Σύνταγμα η κινητοποίηση στην Αθήνα με σύνθημα «Έκτρωση-οι γυναίκες αποφασίζουν». Όπως σημειώνει το Ανοιχτό Συντονιστικό Αθήνας, «θα επιδώσουμε στη Βουλή το παρακάτω ψήφισμα: "Ένα παιδί αν θέλω, όποτε θέλω, όσα θέλω!", αυτό το σύνθημα φωνάζαμε στη δεκαετία του '70 και δεν πιστεύαμε ότι θα έφτανε η στιγμή που θα γινόταν ξανά επίκαιρο. Αν και επισήμως η έκτρωση είναι νόμιμη από το 1986, μια από τις βασικότερες κατακτήσεις του φεμινιστικού κινήματος στη χώρα, σήμερα η πραγματική πρόσβαση στη νόμιμη, ασφαλή και δωρεάν έκτρωση για όλες τις γυναίκες, ασφαλισμένες, ανασφάλιστες, εργαζόμενες, άνεργες, ντόπιες, μετανάστριες, ρομά, τοξικο-εξαρτημένες, γίνεται κάθε μέρα και πιο δύσκολη».
Οι διαδηλώσεις πραγματοποιούνται την ώρα που στην Ιρλανδία, μια συντηρητική καθολική χώρα, ανακοινώθηκε ότι την άνοιξη του 2018 θα πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα για τις αμβλώσεις, που τώρα είναι παράνομες εκτός από την περίπτωση που κινδυνεύει η ζωή της μητέρας.
Εκτός από την Ιρλανδία, οι εκτρώσεις απαγορεύονται στη Μάλτα και την Κύπρο. Στην Πολωνία επιτρέπονται μόνο στην περίπτωση βιασμού, αιμομιξίας, κινδύνου για τη ζωή της μητέρας ή μη αναστρέψιμης βλάβης του εμβρύου.
«Το θέμα των αμβλώσεων εναπόκειται στη δικαιοδοσία κάθε κράτους και γι’ αυτό χρειάζεται ένα κείμενο αναφοράς σε ευρωπαϊκό επίπεδο», διευκρινίζει η Νέλι Μάρτιν της Παγκόσμιας Πορείας Γυναικών.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: