Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017

Κομισιόν: Η Ελλάδα είναι ντε φάκτο στο τελικό στάδιο της μνημονιακής εποχής

Η Ελλάδα βρίσκεται ντε φάκτο στο τελικό στάδιο της μνημονιακής εποχής. Η συζήτηση για τον μεταμνημονιακό ορίζοντα έχει ήδη ξεκινήσει, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2018 θα έλθει σειρά ερωτημάτων στο προσκήνιο με την όλη συζήτηση να είναι ευρωελληνική, ανέφερε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Σκάι.
Ο κ. Σχοινάς είπε ότι τα συμφέροντα της Ελλάδας και της ΕΕ ταυτίζονται και υπογράμμισε ότι όλος ο κόσμος στην Ευρώπη θέλει να δει ότι η Ελλάδα αλλάζει και πως οι παθογένειες που οδήγησαν την χώρα στα βράχια το 2010 δεν θα ορίζουν το μέλλον της μετά τον Αύγουστο του 2018.
Η δημοσιονομική προσαρμογή έχει συντελεστεί, τα μέτρα έχουν ψηφιστεί, τώρα πρέπει να καταστεί ακλόνητη η πεποίθηση ότι «μάθαμε και δεν θα ξανακάνουμε». Αυτό είναι το ζητούμενο και αν αυτό καταστεί σαφές, τότε ο ορίζοντας θα είναι πιο καθαρός, τόνισε.
Ερωτηθείς σχετικά και με την ομιλία Γιούνκερ για το μέλλον της Ευρώπης, ο κ. Σχοινάς, επανέλαβε ότι ο στόχος είναι μια Ευρώπη πιο συνεκτική, πιο ισχυρή και πιο δημοκρατική.
Η φράση που περιγράφει τον στόχο είναι «όλοι σε όλα», είπε, δηλαδή συμμετοχή όλων στη Συνθήκη Σένγκεν, στο ευρώ και στην Τραπεζική Ένωση, που αποτελούν και τους τρεις πυλώνες για μια διαφορετική αρχιτεκτονική της Ε.Ε. με ορίζοντα το 2025.
Αναφέρθηκε επίσης, σε μια νέα ΟΝΕ και ένα νέο ευρώ, με μια διαφορετική αρχιτεκτονική η οποία θα περιλαμβάνει Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, Eurogroup και Ευρωπαϊκή Επιτροπή και «ύπατο εκπρόσωπο της οικονομίας της Ε.Ε.», μια «οικονομική Φ. Μογκερίνι».
Υπογράμμισε ότι η περιρρέουσα ατμόσφαιρα τον κάνει να είναι αισιόδοξος, διότι μετά τη διαπραγμάτευση με την Ελλάδα, την κρίση του προσφυγικού και το Brexit, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως προέβλεπαν οι «προφήτες του κακού», αλλά αντίθετα, στη Γαλλία ο πρόεδρος Μακρόν εξελέγη συντρίβοντας τον λαϊκισμό, στην Ολλανδία σημειώθηκε νίκη των δυνάμεων της μετριοπάθειας έναντι των λαϊκιστών και των πατριδολάγνων, ενώ ταυτόχρονα αλλάζει το πολιτικό-οικονομικό ρολόι.
Όσον αφορά την πρόταση για Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, ο κ. Σχοινάς εξήγησε ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ ήταν επιθυμία της Ευρωζώνης, ενώ η «συνεισφορά του σε διάφορα προγράμματα είναι προς αποτίμηση», προσθέτοντας ότι αυτή την στιγμή υπάρχει ο ESM, ο οποίος δανείζεται προκειμένου να δανείσει χώρες που χρειάζονται βοήθεια στο πλαίσιο της ευρωζώνης, ενώ ο ρόλος του δεν του επιτρέπει ευρύτερη συνεισφορά στη διαμόρφωση του οικονομικού μίγματος στην ευρωζώνη. «Ως εκ τούτου η πρόταση για τη διαφορετική αρχιτεκτονική περιλαμβάνει τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου».

Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: