Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017

Το φάντασμα της πείνας απλώνεται στον κόσμο

Ο ΟΗΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: για πρώτη φορά στον 21ο αιώνα αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων που υποφέρουν από την πείνα και τον υποσιτισμό, συνεπεία των πολέμων και της κλιματικής αλλαγής. Όλα δείχνουν ότι η πρόοδος που είχε συντελεστεί χάνεται και ο κόσμος πηγαίνει πάλι προς τα πίσω.
Σύμφωνα με τις υπηρεσίες του ΟΗΕ, το 2016 ο αριθμός των χρόνια υποσιτιζόμενων ανθρώπων έφτασε τα 815 εκατομμύρια, δηλαδή 38 εκατομμύρια περισσότεροι από το 2015, κυρίως της διαρκούς αύξησης των εμπόλεμων συγκρούσεων και των «σοκ» που προκαλεί η κλιματική αλλαγή.
Επίσης, το ποσοστό των ανθρώπων που υποφέρουν από χρόνια πείνα από 10,6% το 2015 έφτασε στο 11% το 2016.
Η Αφρική είναι η περιοχή που παρουσιάζει τα υψηλότερα ποσοστά διατροφικής ανασφάλειας, επηρεάζοντας το 27% του πληθυσμού, ποσοστό τετραπλάσιο απ' ό,τι συμβαίνει στον υπολοιπο κόσμο.
Επίσης, το πρόβλημα παρουσιάζει αύξηση στη Λατινική Αμερική, αφού μέσα σε ένα χρόνο αυξήθηκε από 4,7% σε 6,4%.
Αν και όπως λέει η Σίντι Χόουλμαν, οικονομολόγος του Οργανισμού για τη Γεωργία και τα Τρόφιμα (FAO), ακόμη δεν είναι σαφές αν αυτοί οι αριθμοί είναι μια προσωρινή τάση ή αν πράγματι υπάρχει αντιστροφή της κατάστασης προς το χειρότερο, ωστόσο το βέβαιο είναι πως οι διαρκώς αυαξανόμενοι πόλεμοι και η κλιματική αλλαγή κάνουν την εξέυρεση τροφής δυσκολότερη για τους φτωχούς ανθρώπους, προκαλώντας διευρυνόμενη διατροφική ανασφάλεια.
«Τα σημάδια είναι προειδοποιητικά», εξηγεί η Σίντι Χόουλμαν. «Αν δούμε τα 815 εκατ. χρόνια υποσιτισμένων ανθρώπων, τα 489 εκατομμύρια ή το 60% ζουνσε περιοχές όπου διεξάγονται ένοπλες συγκρούσεις ή επηρεάζονται από αυτές. Την τελευταία δεκαετία έχουν αυξηθεί σημαντικά οι συγκρούσεις, οι οποίες σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή προκαλούν σημαντικές επιπτώσεις».
Σύμφωνα με έκθεση που συνέγραψαν από κοινού μια σειρά από οργανισμούς του ΟΗΕ, «δεν μπορούμε να κάνουμε ότι δεν το βλέπουμε: δεν θα μπορέσουμε να εξαλείψουμε την πείνα και κάθε μορφή υποσιστισμού έως το 2030 αν δεν αντιμετωπίσουμε όλους τους παράγοντες που προκαλούν τη διατροφική ανασφάλεια. Η διασφάλιση της ειρήνης και της συνεργασίας των κοινωνιών είναι καθοριστικός παράγοντας προς τον σκοπό αυτό».
Ο επικεφαλής της Oxfam, Ρόμπιν Ουίλομπι, τόνισε ότι «πρέπει να “ξυπνήσουμε” τους ηγέτες τουκόσμου και τους διεθνείς οργανισμούς ώστε να ακάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για διαλυθεί αυτό το εκρηκτικό κοκτέιλ κλιματικής αλλαγής και συγκρούσεων σε όλο τον πλανήτη. Αν αποτύχουμε τότε όλος ο κόσμος θα γίνει φτωχότερος και θα υποφέρει περισσότερο».
Η έκθεση αυτή του ΟΗΕ είναι η πρώτη η οποία κάνει εκτιμήσεις σχετικά με τη διασφάλιση τροφής για όλους και την παγκόσμια διατροφή, υιοθετώντας τους αναπτυξιακους στόχους που θα διασφαλίσουν ότι έως το 2030 θα εξαλειφθεί η πείνα και κάθε μορφή υποσιτισμού.
Αν και έχει επιτευχθεί πρόοδος στον περιορισμό της πείνας παγκοσμίως, πρόβλημα που στα τέλη του 20ού αιώνα επηρέαζε 900 εκατομμύρια ανθρώπους, τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται αντιστροφή των θετικων αποτελεσμάτων, καθώς υπό καθεστώς λιμού βρίσκεται από τον Φεβρουάριο το Νότιο Σουδάν, ενώ πολύ κοντά σε αυτό είναι η Υεμένη, η βορειοανατολική Νιγηρία και η Σομαλία.
Ταυτόχρονα, και εξαιτίας του φαινομένου του θερμοκηπίου (El Niño) αυξάνεται η διατροφική ανασφάλεια σε μέρη της υποσαχάριας Αφρικής, στη νοτιοανατολική και τη δυτική Ασία.
Ταυτόχρονα παρατηρείται μείωση του υποσιτισμού των παιδιών, αλλά με μικρότερους ρυθμούς απο ό,τι στο παρελθόν. Μέχρι σήμερα πάντως εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα αυτό 52 εκατομμύρια παιδιά.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: