Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017

Ο... Πάπας αιρετικός;

Αποθέωση του συντηρητισμού στην Ιταλία, καθώς εξήντα ένας καθολικοί κληρικοί, καθηγητές και μελετητές κατηγορούν τον Πάπα Φραγκίσκο ότι ευθύνεται για επτά αιρέσεις. Στην επιστολή τους, που δόθηκε στη δημοσιότητα, επισημαίνουν ότι η πιο ανοικτή του στάση απέναντι σε διαζευγμένους και ομοφυλόφιλους αποτελεί παραβίαση των κανόνων της Καθολικής Εκκλησίας.
Όπως αναφέρει ο ιταλικός τύπος, στην 25 σελίδων επιστολή τους, οι συντηρητικοί καθολικοί επισημαίνουν ότι σε ένα κείμενό του από το 2016 με τίτλο «Η χαρά της ζωής» ο Ποντίφικας προπαγάνδισε επτά αιρετικές θέσεις. 
Η... διόρθωση που ζητούν από τον Πάπα αφορά σε ένα μέτρο το οποίο έχει να χρησιμοποιηθεί από τον 14ο αιώνα.
Η κίνηση αυτή είναι συνέχεια μίας επιστολής που είχαν στείλει τέσσερις υπερσυνητηρητικοί καρδινάλιοι στον Πάπα Φραγκίσκο ζητώντας τον να ξεκαθαρίσει τη θέση του. Ο Πάπας δεν έχει απαντήσει σε καμία από τις δύο πρωτοβουλίες.
Κανένας από όσους υπογράφουν την επιστολή είναι καρδινάλιος και ο πιο υψηλόβαθμος κληρικός είναι κάποιος του οποίου ο οργανισμός, ουσιαστικά, δεν αναγνωρίζεται από την Καθολική Εκκλησία.
Όταν κυκλοφόρησε η «Χαρά της Ζωής» δημιούργησε αντιπαράθεση γιατί εκτιμήθηκε ότι άνοιγε την πόρτα σε Καθολικούς που έχουν ξαναπαντρευτεί να λάβουν Θεία Κοινωνία. Οι Καθολικοί κανόνες αναφέρουν ότι ένας διαζευγμένος δεν μπορεί να λάβει μέρος σε μυστήρια εκτός κι αν έχει πάρει άδεια για το διαζύγιό του από την ίδια την Εκκλησία. Σε διαφορετική περίπτωση θεωρείται ως μοιχεία.
Ο Φραγκίσκος δεν έδωσε ... πάσο σε όλους αυτούς τους Καθολικούς, αλλά πρότεινε ασαφώς πως επίσκοποι και παπάδες θα μπορούσαν να το κάνουν κατά περίπτωση, αφού συνοδεύσουν τους πιστούς σε ένα πνευματικό ταξίδι. Σε μεταγενέστερα σχόλια άφησε να εννοηθεί ότι το έλεος του Θεού επεκτείνεται κυρίως προς τους αμαρτωλούς και πως η Ευχαριστία δεν είναι ένα βραβείο, αλλά τροφή για τους αδύναμους.
Στους υπογράφοντες συμπεριλαμβάνεται και ο πρώην πρόεδρος της τράπεζας του Βατικανού, Ior, Έττορε Γκόττι Τεντέσκι, ο οποίος, όμως, μιλώντας στον ιταλικό τύπο, έκανε, ουσιαστικά, ένα βήμα όπισθεν.
«Πρόκειται για μια ικεσία την οποία έγραψαν θεολόγοι. Δεν γίνεται λόγος για αιρέσεις, αλλά υποστηρίζεται ότι θα μπορούσαν να ευνοηθούν αιρέσεις. Δεν κατηγορώ τον πάπα και τον αγαπώ και δεν θα εγκαταλείψω ποτέ ούτε τον ίδιο ούτε και την Εκκλησία. Πρόκειται για μια πράξη πίστεως και για απλή παρότρυνση υπέρ της εμβάθυνσης», δήλωσε ο Γκόττι Τεντέσκι.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: