Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2017

Αντεργατική μεταρρύθμιση

Οι εγγενείς κίνδυνοι για μια νέα κρίση στην ευρωζώνη δεν έχουν ξεπεραστεί, ωστόσο τα σημερινά αριθμητικά δεδομένα κάνουν τους ιθύνοντες στις Βρυξέλλες να δηλώνουν αισιόδοξοι πως η κρίση του 2008 ξεπεράστηκε. Διατηρούμε σοβαρές αμφιβολίες για κάτι τέτοιο, ωστόσο είναι προφανές ότι αρκετές εθνικές κυβερνήσεις, κυρίως των ισχυρότερων οικονομιών, αξιοποιούν την ευκαιρία για να προχωρήσουν σε βαθιές μεταρρυθμίσεις στο εργασιακό τοπίο.
Τα σχέδιά τους έχουν ξεκάθαρο αντεργατικό χαρακτήρα, καθώς στόχος τους είναι να εξασφαλιστούν ακόμα ευνοϊκότερες συνθήκες για την κερδοφορία του κεφαλαίου. Ενδεικτικές των προθέσεων των πολιτικών δυνάμεων που στηρίζουν τις επιδιώξεις αυτές είναι οι ανακοινώσεις της γαλλικής κυβέρνησης. Προτείνεται να τεθεί ανώτατο όριο στις αποζημιώσεις μισθωτών σε περίπτωση απόλυσης, αλλά και να δοθεί στις επιχειρήσεις μεγαλύτερη ευελιξία στη διαμόρφωση των μισθών και του ωραρίου εργασίας, ώστε να ανταποκρίνονται στις συνθήκες της αγοράς.
Η Γαλλίδα υπουργός Εργασίας Μιριέλ Πενικό μίλησε μάλιστα για «αλλαγή των εργατικών κανόνων σε άνευ προηγουμένου κλίμακα». Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη κοινωνική δοκιμασία για τον Εμανουέλ Μακρόν, καθώς τα συνδικάτα έχουν διαμηνύσει ότι προχωρούν άμεσα σε κινητοποιήσεις. Η εργατική απορρύθμιση, όμως, δεν θα επηρεάσει αποκλειστικά τους Γάλλους εργαζομένους.
Σε λίγες εβδομάδες πρόκειται να ξεκινήσουν, στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, οι συζητήσεις για αλλαγές στην εργασιακή νομοθεσία στην Ελλάδα. Οι σκληρότεροι δανειστές έχουν εδώ και καιρό διαμηνύσει τις απαιτήσεις τους. Μεταξύ άλλων ζητούν θεσμοθέτηση του δικαιώματος των εργοδοτών στην ανταπεργία (lock-out), αλλά και αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο.
Η ευρωζώνη λειτουργεί σαν ένα σύστημα συγκοινωνούντων δοχείων. Οι επιλογές της γαλλικής κυβέρνησης, λίγες ημέρες πριν από την έλευση του προέδρου Μακρόν στην Ελλάδα, αναμένεται να ανοίξουν την όρεξη των δανειστών για αντεργατικές μεταρρυθμίσεις και στη χώρα μας. Το ερώτημα είναι εάν η ελληνική κυβέρνηση θα καταφέρει να αντεπεξέλθει αποτελεσματικά στις τεράστιες πιέσεις που θα της ασκηθούν, ώστε να μην ακυρωθούν οι θετικές ρυθμίσεις που συζητιούνται τώρα στη Βουλή.
Στήριξη από την αξιωματική αντιπολίτευση δεν πρέπει, πάντως, να περιμένει. Χθες η Ν.Δ., πιστή στη γραμμή της εξυπηρέτησης των εργοδοτικών συμφερόντων, ζήτησε, όχι μόνο να υπάρξει, αλλά και να επισπευστεί η θεσμοθέτηση της ανταπεργίας.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: