Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2017

Ο ΣΕΑ καλεί τα μέλη του να συμμετέχουν στην απεργία-αποχή από την αξιολόγηση

Συναδέλφισσες-Συνάδελφοι,
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, στη συνέχεια παλαιότερης απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου, την οποία επισυνάπτουμε, συμμετέχει στην απεργία-αποχή της ΑΔΕΔΥ από την αξιολόγηση και καλεί τα μέλη του να μη συμμετέχουν ούτε ως αξιολογούμενοι, ούτε ως αξιολογητές, στην νέα διαδικασία που προωθεί η κυβέρνηση και το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης σύμφωνα με το άρθρο 36 του Ν. 4489/2017 που ψηφίστηκε στις 21/9/2017.
Η κυβέρνηση προχώρησε στην ψήφιση μιας τιμωρητικής, απεργοσπαστικής και εκβιαστικής διάταξης, η οποία επιχειρεί να επιβάλει τον αποκλεισμό από τις κρίσεις επιλογής προϊσταμένων (αν και όταν αυτές δρομολογηθούν) όσων απέχουν και δεν προχωρήσουν σε αξιολόγηση των υφισταμένων τους. Δίνει μάλιστα τη δυνατότητα στους Προϊστάμενους να προχωρήσουν σε αξιολόγηση χωρίς τη συμμετοχή των υφισταμένων τους. Πρόκειται για πρωτοφανή προσπάθεια ποινικοποίησης και διάκρισης με βάση τη συμμετοχή σε απεργία, ενώ αποκαλύπτει ότι η ουσία της σχεδιαζόμενης αξιολόγησης κάθε άλλο παρά μη τιμωρητική και δημοκρατική είναι.
Ωστόσο, όπως οι έγκριτοι πανεπιστημιακοί κ. Πάνος Λαζαράτος (καθηγητής Διοικητικού Δικαίου της Νομικής Σχολής Αθηνών) και κ. Αριστείδης Καζάκος (ομότιμος καθηγητής Εργατικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης), καθώς και η σύμβουλος της ΑΔΕΔΥ δικηγόρος-εργατολόγος κ. Μαρία Τσίπρα, γνωμοδοτούν (βλ. συνημμένες επιστολές και Δελτίο Τύπου ΑΔΕΔΥ) η συμμετοχή σε αυτή τη νομίμως προκηρυχθείσα απεργία/αποχή από το συγκεκριμένο καθήκον, δεν μπορεί να αποτελέσει κριτήριο διάκρισης και να επηρεάσει την υπηρεσιακή κατάσταση των συμμετεχόντων, ούτε να αποκλείσει τους συμμετέχοντες από τις διαδικασίες επιλογής και τοποθέτησης Προϊσταμένων. Πρόκειται για έναν αντισυνταγματικό νόμο, που θα καταπέσει με την πρώτη ένσταση και τον οποίο οφείλουμε πρωτίστως να ανατρέψουμε με την μεγάλη συμμετοχή στην απεργία-αποχή.
Ο ΣΕΑ καλεί τα μέλη του, αξιολογητές και αξιολογούμενους, να αρνηθούν να συμπράξουν σε αυτή την προσπάθεια διχασμού και εκβίασης του σώματος των δημοσίων υπαλλήλων. Η αξιολόγηση-παρωδία, που και αυτή η κυβέρνηση προωθεί με αντισυνταγματικά μέσα, δεν έχει ως στόχο τη βελτίωση του δημόσιου τομέα και την αύξηση της λειτουργικότητας και αποτελεσματικότητάς του, αλλά την διάκριση μεταξύ των εργαζόμενων (μισθολογική και υπηρεσιακή), τις υποχρεωτικές μετακινήσεις, τις απολύσεις. Γίνεται με αυθαίρετο τρόπο, χωρίς να έχουν θεσπιστεί κριτήρια ή στοχοθεσία αξιολόγησης ενώ δεν έχει καν εφαρμοστεί ή δρομολογηθεί η διαδικασία αντικειμενικών κρίσεων στην επιλογή προϊσταμένων.
Ο ΣΕΑ, ως συλλογικό όργανο του συνόλου των αρχαιολόγων που υπηρετούν στο ΥΠΠΟΑ, θα προασπίσει, στο πλαίσιο της ΑΔΕΔΥ, το δικαίωμα κάθε μέλους του που απεργεί-απέχει από την αξιολόγηση να συμμετέχει στις διαδικασίες κρίσης επιλογής Προϊσταμένων, όποτε αυτές ξεκινήσουν.
Καλεί τα μέλη του να συμπληρώσουν το έντυπο-δήλωση συμμετοχής στην απεργία (επισυνάπτεται) και να το αποστείλουν είτε στον ΣΕΑ είτε στους κατά τόπους Ενιαίους Συλλόγους, οι οποίοι αναλαμβάνουν την ευθύνη να τα καταθέσουν στη Διοίκηση.
Με την μεγάλη συμμετοχή στην απεργία-αποχή από την αξιολόγηση θα ακυρωθεί στην πράξη οποιαδήποτε απόπειρα αποκλεισμού από τις κρίσεις και διάκρισης μεταξύ των υπαλλήλων.
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων στηρίζει τη δημοκρατική και αξιοκρατική λειτουργία του δημόσιου τομέα, στην υπηρεσία του δημοσίου συμφέροντος και της αειφόρου ανάπτυξης. Διαφωνεί με κάθε προσπάθεια αυθαίρετης αξιολόγησης που έχει ως στόχο την συρρίκνωση του δημοσίου, την αυταρχική διοίκηση, την αναδιάρθρωση του κράτους σύμφωνα με τις μνημονιακές δεσμεύσεις.
Καλεί τα μέλη του να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων συμμετέχοντας στην απεργία-αποχή επιδεικνύοντας αλληλεγγύη, αντίσταση και ανιδιοτέλεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: