Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2017

Για επιτυχή συνεργασία με το Δημόσιο μιλά η Fraport

Μπροστά στον θόρυβο που δημιουργήθηκε από δημοσίευμα που «αποκάλυπτε» πως η Fraport ετοιμάζεται να διεκδικήσει αποζημιώσεις ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από το ελληνικό δημόσιο, η εταιρεία ανακοίνωσε επίσημα πως οι δύο πλευρές έχουν μία εποικοδομητική συνεργασία. 
Ωστόσο, αναφέρθηκε στη διαδικασία της Επίλυσης Τεχνικών Διαφορών, η οποία -όπως τόνισε η Fraport- προβλέπεται ρητώς στη σύμβαση παραχώρησης και αποτελεί πάγια διεθνή πρακτική για τέτοιου μεγέθους έργα. 
Η εταιρεία έσπευσε να τονίσει πως είναι έτοιμη να προχωρήσει, το επόμενο χρονικό διάστημα, στην υλοποίηση των έργων ανάπτυξης και αναβάθμισης στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας. 
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε νωρίτερα το περιοδικό Spiegel, «η Fraport θέλει να ζητήσει αποζημιώσεις ύψους 70 εκατομμυρίων ευρώ. Τα αεροδρόμια που ανέλαβε… βρίσκονται προφανώς σε πολύ χειρότερη κατάσταση από όσο μπορούσε κανείς να εικάσει» και «στη σχετική συμφωνία παραχώρησης προβλέπεται ότι σε μια τέτοια περίπτωση μπορεί να ζητήσει αποζημιώσεις».
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας σχολιάζοντας το δημοσίευμα του γερμανικού Spiegel στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», υποστήριξε πως δημιούργησε «θόρυβο χωρίς λόγο» και πως «είναι σε εξέλιξη η διαδικασία επίλυσης των τεχνικών διαφορών και νομίζω πως πρέπει να έχουμε την εμπιστοσύνη ότι από αυτή τη διαδικασία τελικώς θα διευκρινιστούν τα πράγματα».
Πληροφορίες της «ΕΦ.ΣΥΝ.» ανέφεραν νωρίτερα πως από την πλευρά της FRAPORT δεν υπάρχουν αξιώσεις για μία τόσο μεγάλη αποζημίωση.   
Η ανακοίνωση της Fraport
Η πραγματοποίηση της μεγαλύτερης παραχώρησης στην ιστορία της Ελλάδας αποτελεί ένα σύνθετο και πολύπλοκο, τεχνικά και λειτουργικά, έργο. Από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης έως σήμερα, η Fraport Greece και το Ελληνικό Δημόσιο συνεργάζονται με επιτυχία για την ομαλή λειτουργία του έργου αυτού. Τυχόν συμβατικές διαφορές που ανακύπτουν στο πλαίσιο εκτέλεσης της Σύμβασης δεν αναιρούν την ποιότητα αυτής της συνεργασίας και σε καμία περίπτωση δεν παρεμποδίζουν την ταχεία εκτέλεση των έργων.
Η διαδικασία της Επίλυσης Τεχνικών Διαφορών, η οποία προβλέπεται ρητώς στη σύμβαση παραχώρησης, αποτελεί πάγια διεθνή πρακτική για τέτοιου μεγέθους έργα και εντάσσεται στο πλαίσιο της ταχείας επίλυσης των διαφορών και της ομαλής εκτέλεσης των συμβάσεων, ώστε να προωθείται η υλοποίηση των έργων χωρίς αμφισβητήσεις και εμπόδια.
Η Fraport Greece ύστερα από την έγκριση των 14 master plans από το Υπουργείο Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων είναι έτοιμη να προχωρήσει τις επόμενες εβδομάδες στην υλοποίηση των έργων ανάπτυξης και αναβάθμισης στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, η εποικοδομητική αυτή συνεργασία συνεχίζεται απρόσκοπτα.
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: