Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2017

Δεν αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία της Καταλονίας ΕΕ και ΗΠΑ

Στο πλευρό της Μαδρίτης τάσσονται στην πλειονότητά τους ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και η Ε.Ε., καθώς και οι ΗΠΑ, μην αναγνωρίζοντας την ανεξαρτησία της Καταλονίας.
«Για την Ε.Ε. τίποτα δεν αλλάζει. Η Ισπανία παραμένει ο μοναδικός μας συνομιλητής» ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, απευθύνοντας έκκληση στη Μαδρίτη να «προτάξει τη δύναμη των επιχειρημάτων παρά το επιχείρημα της ισχύος».
Η Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν έχει ανάγκη από άλλες ρωγμές, άλλα ρήγματα» ήταν η αντίδραση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Σκληρό μήνυμα στην ηγεσία των Καταλανών έστειλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ιταλός κεντροδεξιός Αντόνιο Ταγιάνι, σημειώνοντας μέσω Twitter ότι κανείς στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρόκειται να αναγνωρίσει αυτή την απόσχιση, καθώς παραβιάζει το σύνταγμα της Ισπανίας και τον καταστατικό χάρτη της Αυτόνομης Επαρχίας της Καταλονίας, που αποτελούν μέρος του ευρωπαϊκού δικαίου.
«Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ενθαρρύνει όλες τις πλευρές να αναζητήσουν λύσεις στο πλαίσιο του ισπανικού συντάγματος» δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του ΟΗΕ Φάρχαν Χακ.
«Η Καταλονία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Ισπανίας και οι ΗΠΑ στηρίζουν τα συνταγματικά μέτρα της κυβέρνησης της Ισπανίας με στόχο να παραμείνει η Ισπανία ισχυρή και ενωμένη» επεσήμανε από την πλευρά της η εκπρόσωπος τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χίδερ Νάουερτ.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι «έχω έναν συνομιλητή στην Ισπανία, αυτός είναι ο πρωθυπουργός Ραχόι. (…) Υπάρχει ένα κράτος Δικαίου στην Ισπανία με συνταγματικούς νόμους. Πρέπει να γίνονται σεβαστοί και εκείνος έχει την πλήρη στήριξή μου».
«Η γερμανική κυβέρνηση παρακολουθεί την επιδείνωση της κατάστασης στην Καταλονία με ανησυχία… Το Βερολίνο δεν αναγνωρίζει τέτοιου είδους κήρυξη της ανεξαρτησίας» είπε ο εκπρόσωπος Τύπου της Γερμανίδας καγκελαρίου Στέφεν Ζάιμπερτ.
«Η Βρετανία δεν αναγνωρίσει και δεν θα αναγνωρίσει τη μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας από το περιφερειακό κοινοβούλιο της Καταλονίας» επεσήμανε εξάλλου εκπρόσωπος Τύπου της βρετανικής κυβέρνησης.
«Η Ιταλία δεν αναγνωρίζει και δεν θα αναγνωρίσει τη μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας από το κοινοβούλιο της Καταλονίας. Πρόκειται για μια ενέργεια με πολύ σοβαρές επιπτώσεις και εκτός του πλαισίου του νόμου. Για αυτόν τον λόγο εμείς διατυπώνουμε απερίφραστα την καταδίκη μας και την ίδια ώρα την ελπίδα ότι θα μπορέσει να αποκατασταθεί ο διάλογος, με σεβασμό στο ισπανικό Σύνταγμα, για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μιας κλιμάκωσης της έντασης», αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου του υπουργού Εξωτερικών της Ιταλίας Αντζελίνο Αλφάνο.
Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ απεύθυνε έκκληση από το Twitter για μια «ειρηνική λύση με σεβασμό την εθνική και διεθνή τάξη».
Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα εξέφρασε την «πλήρη αλληλεγγύη του στην προάσπιση της συνταγματικής αρχής της ενότητας της Ισπανίας» κρίνοντας πως η κήρυξη της ανεξαρτησίας συνιστά «διατάραξη της πολιτικής ζωής» της χώρας.
«Στηρίζουμε τον πολιτικό διάλογο στο πλαίσιο του ισπανικού Συντάγματος» ήταν η αντίδραση της υπουργού Εξωτερικών της Σουηδίας Μάργκοτ Βαλστρομ.
Η Ουκρανία ούτε αναγνωρίζει ούτε πρόκειται να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Καταλονίας, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Πάβλο Κλίμκιν.
Με εμφατικό τρόπο στο πλευρό της Ισπανίας και κατά της απόσχισης της Καταλονίας τάχθηκε και η Κύπρος, με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της.
Σύμφωνα, με το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, «η μονομερής απόφαση του καταλανικού κοινοβουλίου δεν συνάδει με το Σύνταγμα και τους ισπανικούς νόμους και δεν αντανακλά τη λαϊκή βούληση της Ισπανίας ή της περιφέρειας».
Σε διαφορετικό μήκος κύματος, η υπουργός Εξωτερικών της Σκωτίας Φιόνα Χίσλοπ, στέλεχος του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας (SNP), εξέφρασε την κατανόησή της απέναντι στην καταλανική κυβέρνηση, δίχως ωστόσο να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της περιφέρειας. «Κατανοούμε και σεβόμαστε την θέση της καταλανικής κυβέρνησης» δήλωσε και πρόσθεσε: «Ενώ η Ισπανία έχει το δικαίωμα να αντιτίθεται στην ανεξαρτησία, ο λαός της Καταλονίας πρέπει να έχει τη δυνατότητα να καθορίζει το ίδιο του το μέλλον» τόνισε.
Η Σκωτσέζα υπουργός απηύθυνε έκκληση για τη διεξαγωγή «διαλόγου με στόχο την εύρεση μιας λύσης που θα σέβεται τη δημοκρατία» εκτιμώντας ότι το να τεθεί σε καθεστώς κηδεμονίας η περιφέρεια από την κεντρική διοίκηση «δεν μπορεί να είναι η λύση».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: