Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

Τι έβγαλε ο διαχειριστικός έλεγχος στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας;

Γιατί δεν δίνει η ΠΟΕ ΥΠΠΟ το πόρισμα στους εργαζομένους του ΥΠΠΟΑ, για να μπορούμε όλοι και όλες να κρίνουμε;
Από Δελτίο Τύπου του ΥΠΠΟΑ πληροφορηθήκαμε ότι «ολοκληρώθηκε ο οικονομικός έλεγχος των ετών 2005-2016» στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού (ΤΑΥ-ΥΠΠΟ) κι ότι έχουν ζητηθεί εξηγήσεις για συγκεκριμένα ευρήματα. Από τη μεριά της, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ ΥΠΠΟ μας ανακοίνωσε ότι «αυτός ο έλεγχος -όπως και οι δύο προηγούμενοι- δεν βρήκε το παραμικρό διαχειριστικό πρόβλημα στο Τ.Α.ΥΠ.ΥΠ.ΠΟ.».
Εμείς δεν έχουμε κανέναν λόγο να… μην τους πιστέψουμε, υπάρχουν όμως κάποιες μικρές λεπτομέρειες που μας ανησυχούν.
-Γιατί δεν δίνει η ΠΟΕ ΥΠΠΟ το πόρισμα στους εργαζομένους του ΥΠΠΟΑ, αφού–καθώς λέει- δεν προκύπτει τίποτα το μεμπτό; Εάν, όπως λέει στην ανακοίνωσή της, τη νοιάζει «η ενημέρωση της κοινής γνώμης» και «η αποκατάσταση της αλήθειας» κι αφού καλεί όλους εμάς τους εργαζόμενους να είμαστε σε «αγωνιστική εγρήγορση», και δεν θέλει να λοιδορείται το συνδικαλιστικό κίνημα του ΥΠΠΟΑ και οι κατακτήσεις μας, γιατί δεν μας δίνει το πόρισμα, να ξέρουμε κι εμείς για ποια πράγματα θα αγωνιστούμε;
-Αν για το τωρινό πόρισμα υπάρχει θέμα με τη «τη μυστικότητα του ελέγχου μέχρι την κοινοποίηση των οριστικών αποτελεσμάτων», όπως πάλι λέει η ΠΟΕ ΥΠΠΟ στην ανακοίνωσή της, να της δώσουμε μια άλλη λύση: Ας δημοσιοποιήσει στους εργαζόμενους τα πορίσματα των δύο προηγούμενων ελέγχων που γράφει ότι έγιναν στο παρελθόν (τι έλεγχοι ήταν αυτοί αλήθεια; Γιατί διαχειριστικοί έλεγχοι από το ΥΠΟΙΟ δεν μπορούσαν να γίνουν στο Ταμείο μέχρι και το 2016, με βάση τις διατάξεις που είχαν φροντίσει να έχουν). Ή ας δώσουν στη δημοσιότητα τους ελέγχους των Ορκωτών Λογιστών, που πάλι αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους -τα αναλυτικά στοιχεία όμως, να μπορούμε να κρίνουμε.
-Αν δεν θέλουν να τα δώσουν σε όλους τους εργαζόμενους, γιατί μπορεί να εμπεριέχουν και ευαίσθητα δεδομένα των υπαλλήλων του Ταμείου, κι εδώ υπάρχει λύση: ας δώσουν όλα τα πορίσματα στα εκλεγμένα μέλη του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ ΥΠΠΟ και στα ΔΣ των πρωτοβάθμιων σωματείων.
Τόσο απλά. Γιατί δεν τα δίνουν;
Και δύο ακόμη ερωτήσεις:
-Για την ανακοίνωση της ΠΟΕΥΠΠΟ (26/10/17) συνεδρίασε η Εκτελεστική Επιτροπή και στο περιεχόμενο της ανακοίνωσης συμφώνησαν όλες οι παρατάξεις που συμμετέχουν στο όργανο;
-Στο Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ ΥΠΠΟ που έγινε στις 12/10, ήξερε κάτι για το πόρισμα αυτό η ηγεσία της ΠΟΕ ΥΠΠΟ; Αν ναι (που είναι και το πιο πιθανό), γιατί δεν ενημέρωσε το Γενικό Συμβούλιο, αλλά έβγαλε μια απαράδεκτη ανακοίνωση με την οποία ενημέρωνε με περισσό θράσος ότι «Οι συνάδελφοι του Τ.Α.Υ.ΥΠ.ΠΟ., με σχέση εργασίας Ι.Δ.Α.Χ., δεν θα λάβουν το μισθό τους στο τέλος του μήνα» επειδή –λέει- η κυβέρνηση δεν έχει διορίσει πρόεδρο στο ΤΑΠΑ.
Δηλαδή μια Ομοσπονδία εργαζομένων, όπως η ΠΟΕ, αντί να κόψει το λαιμό της να βρει τρόπο να πληρώσει τους εργαζόμενους στον παιδικό και τα σωματεία (εκείνες τις εισφορές που δίνουμε όλοι στα σωματεία και τις Ομοσπονδίες, γιατί τις δίνουμε άραγε; Τι γίνονται;) μέχρι να εκταμιευτούν χρήματα από το ΤΑΠΑ, βγάζει μπροστά τους εργαζόμενους που θα μείνουν απλήρωτοι για να μη μιλήσει για το πόρισμα του διαχειριστικού ελέγχου (που προφανώς ήδη τότε είχε στα χέρια της). Γιατί άραγε; Μήπως επειδή στις 17/11/2017 λήγει η θητεία του ΔΣ του Ταμείου και η ΠΟΕ ΥΠΠΟ πιέζει για να διορίσει αυτούς που θα εξυπηρετήσουν στο να παραμείνει η κατάσταση ως έχει; Μήπως επειδή έχει σκοπό να προκηρύξει πάλι απεργία που άλλα θα είναι τα ονομαστικά και άλλα τα πραγματικά της αιτήματα, όπως η 48ωρη απεργία-εξπρές του καλοκαιριού, που αναγγέλθηκε πρωί και πάρθηκε πίσω το απόγευμα;
Είναι αλήθεια ότι αυτή τη φορά δεν θα ναι ξανά πρόεδρος ο Γ. Τσακοπιάκος, όπως ο ίδιος ανακοίνωσε; Μετά από 15 χρόνια που άλλαζε σύσταση και μορφή το Ταμείο και το ΔΣ του μόνο και μόνο για να παραμένει πρόεδρος ο ίδιος, τους έπιασε η μανία της «εναλλαγής»; Ή να υποθέσουμε ότι η αλλαγή σχετίζεται με τα πορίσματα του ελέγχου;
Σε κάθε περίπτωση, ας σταματήσουν να «κρύβονται» πίσω από τους εργαζόμενους, κι ας σταματήσουν τα κροκοδείλια δάκρυα για το «συνδικαλιστικό κίνημα που πλήττεται» στο πρόσωπό τους. Τα ίδια έλεγαν και μετά την πτώση Ζαχόπουλου, και τελικά οι εργαζόμενοι είδαμε στις εφημερίδες κάτι χιλιάδες ευρώ να κόβουν βόλτες σε λογαριασμούς σωματείων και συνδικαλιστών, ακόμη και ως επιχορηγηση για την εθελοντική αιμοδοσία! Τι σχέση είχαν οι εργαζόμενοι με αυτά;
Ποτέ δεν έδωσαν λογαριασμό στους εργαζόμενους για τα εκατομμύρια που πέρασαν από το Ταμείο Αλληλοβοήθειας όλα αυτά τα χρόνια, ειδικά την εποχή του Ειδικού Λογαριασμού και του αλήστου μνήμης πολιτιστικού επιδόματος (μέχρι που μπήκε στη μισθοδοσία μας κανονικά, το 2009, πέρναγε πρώτα από λογαριασμούς της ΠΟΕ και του ΤΑΥ). Ποτέ δεν έδωσαν λογαριασμό τους εργαζόμενους για το 2,5% των εσόδων του ΤΑΠΑ που πηγαίνουν στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας, ενώ το ταμείο δεν προσφέρει πια καμία βοήθεια στους συναδέλφους που έχουν ιατρική ή άλλη ανάγκη –γιατί, λέει, δεν υπάρχουν λεφτά. Ποτέ δεν έδωσαν λογαριασμό για το τι γίνεται με τους εργαζόμενους του Ταμείου και γιατί εργαζόμενοι που πληρώνονται από το Ταμείο αντί να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον παιδικό ή το Ταμείο, δούλευαν στην Ομοσπονδία και τα σωματεία -το μάθαμε τυχαία! Για τους μισθούς και τα δώρα των εργαζομένων που τους έκοψαν σαν να ναι οι χειρότεροι εργοδότες. Ποτέ δεν έδωσαν απολογισμό για τις επικοινωνιακές φανφάρες της Ομοσπονδίας, όπως το αλήστου μνήμης «Περίστυλον» που στήθηκε με χρήματα από τις εισφορές όλων μας και πολλά άλλα. Για την 48ωρη απεργία που ανεστάλη σε μια μέρα, όταν υποτίθεται ότι εξασφάλισαν από την Υπουργό όλα τους τα αιτήματα, κι ας μην είχαν εξασφαλίσει τίποτα. Για το περσινό Συνέδριο της Ομοσπονδίας που έγινε με χρήματα του Ταμείου Αλληλοβοήθειας! Για το ότι η ΠΟΕ μέσω του Ταμείου εισέπραττε χρηματοδότηση από δημόσιο χρήμα –δηλαδή χρηματοδότηση από τον εργοδότη της! Για την Γενική Συνέλευση του Ενιαίου Συλλόγου που δεν κατέληξε ποτέ σε καμία απόφαση επειδή μπήκε θέμα για έλεγχο του Ταμείου Αλληλοβοήθειας και του «δανείου» που ζήτησε η Ομοσπονδία από τον Ενιαίο Σύλλογο. Για το ότι από το 2014 υπάρχει Τμήμα Παιδικού Σταθμού στο Υπουργείο, αλλά ο παιδικός δεν περνάει εκεί, ώστε να είναι διασφαλισμένοι και οι εργαζόμενοι και τα παιδιά που φοιτούν. Για το επίδομα παιδικού που θα μπορούσαν να δίνουν σε όλους τους εργαζόμενους πανελλαδικά, με τα χρήματα που εισπράττουν από το ΤΑΠΑ.
Και για πολλά άλλα θέματα, που εδώ και πολύ καιρό η ΕΑΚ τα έχει αναδείξει όλα, και συντείνουν σε ένα πράγμα: ότι η συνδικαλιστική ηγεσία της ΠΟΕ ΥΠΠΟ θυμάται να βγάλει μπροστά τις «κατακτήσεις» των εργαζομένων μόνο όταν κινδυνεύει να χάσει το… ρευστό του ΤΑΠΑ.
Φτάνει πια!
Εδώ και τώρα, με πόρισμα ή χωρίς πόρισμα, πρέπει:
–Να πληρωθούν κανονικά όλοι οι εργαζόμενοι του ΤΑΥΥΠΠΟ στο τέλος του μήνα. Αν δεν αρκεί το αποθεματικό του ΤΑΥ, να δοθούν χρήματα από την ΠΟΕ, μέχρι να λυθεί το θέμα του ΔΣ του ΤΑΠΑ. Δεν μπορεί να μείνουν απλήρωτοι οι παιδαγωγοί, οι οδηγοί και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι.
-Να περάσει άμεσα ο παιδικός και το προσωπικό στο ΥΠΠΟΑ, όπου υπάρχουν και οι οργανικές θέσεις και το αρμόδιο Τμήμα, για να μην είναι ξεκρέμαστος ο παιδικός σταθμός, ούτε να χρησιμοποιείται ως πρόσχημα.
-Να βρεθεί ένας νόμιμος τρόπος, με διαφάνεια και πλήρη λογοδοσία (κι όχι με τη σημερινή μορφή της «ένωσης προσώπων χωρίς νομική προσωπικότητα»!), ώστε το 2,5% των εσόδων του ΤΑΠΑ να χρησιμοποιείται για τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων: βοηθήματα σε έκτακτες περιστάσεις υγείας ή άλλες, βοήθημα για τον παιδικό σταθμό για όλους τους εργαζόμενους πανελλαδικά, κατασκηνώσεις για τα παιδιά των υπαλλήλων του ΥΠΠΟΑ κ.λπ.
Αυτά ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ από την κυβέρνηση και αυτά ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ.
Τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις των εργαζόμενων είναι αδιαπραγμάτευτα και θα τα υπερασπιστούμε όλοι και όλες αταλάντευτα. Το «δικαίωμα» κάποιων συνδικαλιστών να χουν κρυφές ατζέντες παριστάνοντας ότι εκπροσωπούν εργαζόμενους, ποτέ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: