Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017

Ξανά στις διεθνείς αγορές η Ελλάδα - Επενδυτικό ενδιαφέρον για τις ελληνικές τράπεζες

Την επάνοδο των ελληνικών τραπεζών στις διεθνείς χρηματαγορές, σηματοδοτεί η χθεσινή απόπειρα της Εθνικής Τράπεζας, που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, συγκεντρώνοντας πολύ μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό για τους τίτλους καλυμμένων ομολογιών που εξέδωσε.
Είναι  η πρώτη φορά μετά το 2014, πάνε σχεδόν τρεισήμισι χρόνια, από ανάλογα εγχειρήματα τραπεζών της χώρας. Τα μηνύματα που αποκόμισαν οι Ελληνες τραπεζίτες από τους επενδυτές του εξωτερικού είναι και ηχηρά και θετικά: υπάρχει πραγματική ζήτηση για ελληνικούς τίτλους – εν προκειμένω ομόλογα – και πρόθεση για αυξημένη ανάληψη ρίσκου εκ μέρους των ξένων επενδυτών. Διότι ας μην ξεχνάμε ότι ακόμη η Ελλάδα θεωρείται υψηλού ρίσκου επένδυση.
Επιτέλους, μετά από καιρό, άρχισε να επικρατεί ένα “διστακτικό” κλίμα αισιοδοξίας στους κύκλους των τραπεζών και να διαμορφώνεται θετικό περιβάλλον για τα δεδομένα των ίδιων των τραπεζών.
Η ελκυστικότητα της έκδοσης καλυμμένων ομολογιών της Εθνικής Τράπεζας, που ξεπέρασε σε προσφορές τα 2 δισ ευρώ και είχε ως αποτέλεσμα να αναθεωρήσει η Τράπεζα προς τα πάνω το προσδοκώμενο κεφάλαιο ( τελικά έκανε αποδεκτές προσφορές ύψους 750 εκατ ευρώ έναντι αρχικού στόχου για 500 εκατ ευρώ), αποτέλεσε μια χαρμόσυνη είδηση για όλο τον κλάδο και αυτό αναμένεται να αποτυπωθεί και στην εγχώρια κεφαλαιαγορά.
Οι ενδείξεις για τα αντίστοιχα εγχειρήματα στα οποία σκοπεύουν να προχωρήσουν και οι υπόλοιπες τράπεζες, όπως οι Eurobank, Alpha Bank  αλλά και η Πειραιώς, ξεκινάνε με τις καλύτερες προσδοκίες. Σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις, οι άλλοι τρεις συστημικοί όμιλοι αναμένεται να «σηκώσουν» μέσα από αντίστοιχες εκδόσεις καλυμμένων ομολόγων ποσά που πλησιάζουν τα 2 δις ευρώ.
Ειδικότερα για τα καλυμμένα ομόλογα της Εθνικής ( τα οποία έχουν ως κάλυμμα- εγγύηση στεγαστικά δάνεια ), το επενδυτικό ενδιαφέρον ήταν τόσο υψηλό που επηρέασε θετικά το κόστος της έκδοσης. Η Εθνική Τράπεζα πλήρωσε τελικά κουπόνι 2,70%, έναντι επιπέδου πάνω του 3,20% που αρχικά είχε εκτιμηθεί , «υλοποιώντας» έτσι τη μεγάλη ζήτηση που εκδηλώθηκε.
Χαρακτηριστική είναι και η σύγκριση με το τελευταίο ομόλογο που εξέδωσε το καλοκαίρι το ελληνικό Δημόσιο, το οποίο ήταν αρκετά υψηλότερο. Τον Ιούλιο, το Δημόσιο εξέδωσε πενταετές ομόλογο με κουπόνι 4,375%, το οποίο ήταν χαμηλότερο αυτού με το οποίο δανείστηκε το 2014 και το οποίο τότε ήταν στο 4,75%!
 Στόχος των τραπεζών – που συγκεντρώνουν τα καλύτερα στοιχεία ενεργητικού τους για να τα προσφέρουν ως καλύμματα (καλής ποιότητας στεγαστικά ή άλλα δάνεια)- είναι η αύξηση ρευστότητας ώστε σε πρώτη φάση να μπορέσουν να φύγουν τελείως από τον πολύ ακριβό δανεισμό του ELA, στον οποίο είναι αναγκασμένες να παραμένουν, όσο δεν μπορούν να βγουν στις αγορές για άντληση ρευστότητας.
Στην επίτευξη του στόχου αυτού βέβαια, θα βοηθήσει σημαντικά η όποια ανοδική πορεία των καταθέσεων, που αποτελεί πρώτιστη πηγή ρευστότητας για το τραπεζικό σύστημα (γι αυτό και επλήγη τόσο από πλευράς κεφαλαίων, με τη μαζική εκροή καταθέσεων που παρατηρήθηκε στις δύσκολες εποχές, που προηγήθηκαν)….

Λίλυ Σπυροπούλου 
Πηγή: News247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: