Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017

Αναζητώντας τον χαμένο αδελφό-αεροπόρο στις πλαγιές του Πάϊκου

Την Τετάρτη 11-10-2017 και ώρα 15.00΄και σε επανάληψη την Πέμπτη 12-10-2017 και ώρα 22.00', θα προβληθεί στην Pella TV η εκπομπή "ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ", με θέμα τo γεγονός που συνέβη την περίοδο του εμφυλίου πολέμου, που είχε ως αποτέλεσμα δύο αεροπόροι της πολεμικής μας αεροπορίας να χάσουν τη ζωή τους.
Συγκεκριμένα στις 22-6-1947, οι υποσμηναγοί Ταγκαλάκης Γεώργιος και Νεοχωρίτης Χαράλαμπος, απογειώθηκαν από την αεροπορική βάση του Σέδες και πραγματοποίησαν πτήση στη περιοχή του Καϊμακτσαλάν, για τον εντοπισμό των κινήσεων των ανταρτικών δυνάμεων.
Ενώ πετούσαν πάνω από το χωριό Πάτημα (εγκαταλειμμένο τώρα, βόρεια της Παναγίτσας Πέλλας) δέχθηκαν αντιαεροπορικά πυρά και προσγειώθηκαν αναγκαστικά μ' αποτέλεσμα από τότε να χαθούν τα ίχνη των δύο αεροπόρων.
Αυτό όμως που συγκινεί και συναρπάζει, είναι οι ενέργειες των δύο αδελφών του Ταγκαλάκη (Ασπασία και Γούλα) για τον αδικοχαμένο τους αδελφό. Οι αδιάκοπες, πολύχρονες αναζητήσεις για την ύπαρξή του, η κατασκευή μνημείου στον τόπο της πτώσης του αεροσκάφους, η μεταφορά των οστών των γονέων τους στο μνημείο, η τέλεση κάθε χρόνο μνημοσύνου στη μνήμη του, τις κάνουν να ζουν έντονα την ανάμνηση του αδικοχαμένου τους αδελφού. Όλα αυτά εξιστορούνται στην εκπομπή, με μέριμνα του εκπαιδευτικού, ιστορικού και συγγραφέα Γιάννη Παπαλαζάρου.



Δεν υπάρχουν σχόλια: