Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017

Εκδήλωση για την απελευθέρωση της Άρνισσας

Με ιδαίτερη λαμπρότητα σήμερα  Κυριακή  5-11-2017 στις 12.30  το πρωί σε μια λιτή εκδήλωση, σε ένδειξη σεβασμού και φόρου τιμής στον χώρο του μνημείου που βρίσκεται έξω από την Άρνισσα Έδεσσας, πραγματοποιήθηκε η επιμνημόσυνη δέηση των πεσόντων της Μάχης του Οστρόβου, στα πλαίσια του εορτασμού απελευθέρωσης από τον τουρκικό ζυγό συμπληρώνοντας φέτος τα 106 χρόνια. 
Πρόγραμμα των εκδηλώσεων για τη Μάχη του Οστρόβου (Άρνισσας):
Ώρα 12:30 τελέσθηκε η επιμνημόσυνη δέηση, έγινε η κατάθεση στεφάνων από επισήμους και εκπροσώπους της τοπικής Αυτοδιοίκησης Αρχών Στρατού και Αστυνομίας, Δημοτικού Σχολείου, Γυμνασίου και Λυκείου Άρνισσας  Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης , Συλλόγου Αποστράτων Στρατού,  Συλλόγου Απογόνων Μακεδονομάχων Πολιτιστικών Συλλόγων 'Αρνισσας ΜΕΣΝΑ και Ποντιακού Συλλόγου .
Στη συνέχεια τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.
• Σύντομη αναφορά στα γεγονότα της Μάχης της Άρνισσας ανέπτυξε σε ομιλία του ο Εκπαιδευτικός Δημήτρης Σαμαράς, στη συνέχεια ο κ. Κασαπίδης Κων/νος απάγγελειλε ένα δικό του ποίημα για την Μάχη της Άρνισσας.
Χαιρετισμό απεύθυνε ο Δήμαρχος Έδεσσας όπου και αναφέρθηκε στην σημαντική βοήθεια όλων όσων βοήθησαν για την ανέγερση του μνημείου αλλά με την πρόταση ο χώρος να αξιοποιηθεί περισσότερο καθώς ο Δήμος θα διαθέσει χρήματα γαι την ευρύτερη περιοχή της Άρνισσας αλλά και για τον χώρο του μνημείου.
Στο τέλος τραγουδήθηκε ο Εθνικός Ύμνος από το Δημοτικό Σχολείο και από όλους όσους βρέθηκαν και τίμησαν την ημέρα αυτή της Απελευθέρωσης της Άρνισσας.
Λίγα λόγια:
Η Άρνισσα κάθε 5 Νοεμβρίου να εορτάζει την επέτειο απελευθέρωσής της από την τουρκοκρατία πριν 106 ολόκληρα χρόνια. Μια πολύ σημαντική ημέρα καθώς πραγματοποιήθηκε η τελική μάχη στο λεκανοπέδιο της 'Αρνισσας ('Οστροβο). Προς τιμήν των τριών στρατιωτών που πολέμησαν στη μάχη αυτή αλλά και όλων όσων πολεμιστών από όλη την Ελλάδα αγωνιστήκαν και έχασαν την ζωή τους κατά τη διάρκεια αυτής αλλά και αργότερα:
Οι πεσόντες και τιμηθέντες εξ ονόματος όλων αυτών:
Στρατιώτης Αλεξανδρόπουλος Γ. Ιωάννης από Κωνσταντίνοι Μεσσηνίας
Στρατιώτης ΚΑΡΑΤΖΑΣ Κ. Ανδρέας από την Ερμούπολη Σύρου
Στρατιώτης ΝΤΕΝΤΑΚΗΣ Ν. Βασίλειος από το Δράμεση Ευβοίας
Πλατέτα τοποθετημένη αριστερά του μνημείου που περιγράφει με λίγα λόγια το ιστορικό της μάχης της 'Αρνισσας (Οστρόβου)
Σημαντική η βοήθεια των: Συγγραφέα και Ιστορικό Παπαλαζάρου Ιωάννη και Βαρδάκα Αθανασίου συνταξ. Δασικό, οι οποίοι συνέβαλαν στα μέγιστα ώστε να καταγραφεί ιστορικά μετά από έρευνα και ανεύρεση στοιχείων της ιστορίας της μάχης της Άρνισσας όπως επίσης και να βρεθούν τα ονόματα των παραπάνω πεσόντων που έλαβαν μέρος στην απελευθέρωση της 'Αρνισσας, μέσω του Γ.Ε.Σ. (Γενικού Επιτελείου Στρατού) Τμήμα Ιστορίας, αλλά και την βοήθεια όλων των τοπικών αρχών το έτος 2013 του κ. Δημάρχου Δημήτρη Γιάννου, τ. Αντιδημάρχου Γιώργου Κωστίδη και Ιερέα της Άρνισσας Πάτερ Νικόλαο Τούλη, μετά από πρότασή τους πραγματοποιήθηκε η ανέγερσή του μνημείου στη μνήμη όλων όσων πολέμησαν και εορτάζεται επίσημα κάθε 5 Νοεμβρίου κάθε χρόνο.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: